Mondhatjuk, hogy a Jobbik náci, vagy nem?
Mikor szóba kerül a Jobbik, és valaki felhozza a náci témát, a szimpatizánsaik dühödten beszólnak, hogy "szerinted akkor a jobbik náci?"/"szerinted a jobbik antiszemita?".
Ha nem is az a Jobbik, azt azért el kell ismerni, hogy n+1 dolog van, amiért az emberek ezt hihetik.
Az első, hogy a jobbikosok túlnyomó többsége tényleg antiszemita, és nem áll messze tőlük a náci ideológia.
A második, hogy minden, ami a Jobbikhoz közeli, az is náci. A legjobb példa erre a kurucinfó, ami ugye a Jobbiknak a nemhivatalos szócsöve. A kuruc pedig nyíltan náci, ezt nem lehet letagadni, mivel nagyon sok cikkükben írták.
Még említhetném az N1 híradót, ahol megemlékeztek Hitler születésnapjáról.
"Valamiért" szinte minden, ami nyilas, náci vagy hasonló, annak köze van a Jobbikhoz.
Ha pedig nem akartak magukról egy ilyen sztereotípiát kialakítani, akkor igencsak melléfogtak. Ha például valaki nem akarja, hogy mások megtudják, hogy szereti pl. a briteket, akkor nem célszerű az utcán brit zászlós pólóban mászkálni, mert nagyon félreérthető.
Én úgy látom, hogy a jobbikos politikusok nyíltan nem nácik, de bármi, aminek köze van a Jobbikhoz, az az.
"Szerinted magyar vagy német párt???"
A magyar fasiszták sem olaszok.
Egy magyar is lehet náci, vagy fasiszta. Attól függ, milyen elveket vall. Ez a szélsőjobbosok tipikus mentegetőzése, hogy "nácik csak Németországban vannak". Pff
Amúgy nehéz kérdés. Én személy szerint elítélem a Jobbikot, sok dolog miatt. De nem hinném, hogy képesek lennének olyan szörnyűségekre, mint annak idején a nácik.
Viszont mindenképpen nácinak tekintem azt, aki egy népcsoportot a származása alapján megbélyegez. Hogy ez megvalósul-e a Jobbik esetében, az összetett kérdés. A hivatalos programjukban pl. leírják, h. nem minden cigány bűnöző, antiszemitizmusról pedig nincs szó benne (kíváncsiságból átolvastam). Viszont a Jobbik tagjai között akadnak nagyon primitív, gyűlölködő emberek, és a jobbikosok megnyilvánulásai nagyon változatosak, sokszor egymásnak ellentmondóak.
Talán azt mondhatjuk, hogy maga a pár nem náci, de a tagjai közül egyesek igen.
Amúgy sosem szavaznék rájuk, más okok miatt sem.
"Egy magyar is lehet náci, vagy fasiszta. Attól függ, milyen elveket vall. Ez a szélsőjobbosok tipikus mentegetőzése, hogy "nácik csak Németországban vannak". Pff"
Nem, nem lehet náci, olyan nincsen, hogy magyar náci. Ne játszd már az idiótát, szerinted ez mentegetőzés? Jesszusom... Nem, az a probléma, hogy az emberek zöme azt sem tudja, hogy mit beszél, nem érti a szavak jelentését... A nácik a II. vh-ban voltak, nem véletlenül született meg a NEONÁCI megnevezés, tessék már azt használni! Továbbá az első két mondatoddal nem tudok mit kezdeni, "...magyar is lehet náci vagy faiszta. Attól függ, milyen nézeteket vall.", akkor kedves püffögő úr, magyarázd el nekem, hogy mi a különbség a két ideológia között?
Sok különbség van, olvass egy kicsit Hitler és Mussolini elveiről. Nem ugyanaz. A magyar nyilasok inkább a nácikhoz álltak közelebb a kettő közül.
Amúgy én azt tekintem nácinak, akik az ő ideológiájukhoz nagymértékben hasonló elveket vall. A neonáci kifejezést is használhatjuk, ez jogos, bár szerintem ha nácit mondok, mindenki érti mire gondolok. De felőlem használhatjuk a "nácikhoz hasonló eszmét valló magyarországi szélsőjobboldali egyén" kifejezést is. :p
Náci alatt pedig "náci nézeteket valló ember"-t értek a háború alatt. Így gondoltam, hogy egy magyar is lehet náci. De akkor mondjuk úgy, hogy náci-párti, nácibarát, stb. Ebbe már nem köthetsz bele.
Igen, Nácik a Jobbiok a Magyar gárda, az új magyar gárda
a betyársereg a 64 vármegye mind-mind az.Üsd fel a netet és keresgélj csak 2 percig és ha értelmes vagy akkor rá jösz az igazságra
Én a Jobbik politikáját inkább radikális jobboldalinak nevezném, semmint szélsőjobbosnak, de ezt csak a programjukból ítélem meg, szélsőjobb az egészen "más világ". Egyébként a Jobbikkal én úgy vagyok, hogy vannak dolgok, amiben egyetértek velük, és vannak kijelentéseik/dolgaik, amikkel egyáltalán nem tudok azonosulni.
@sanyi007: olvasd el az előző hozzászólásainkat, és akkor rájössz, hogy rossz megnevezést használsz...
Igen, ez találó megnevezés.
Magát a pártot én sem tartom nácinak/szélsőjobboldalinak a szó klasszikus értelmében, de a tagjainak egy részét igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!