Van ma olyan magyar politikus, aki az ország sorsát előrébb helyezné a saját pártjáénál?
Úgy értem, hogyha mondjuk választhatna a következő két lehetőség közül, akkor őszintén a másodikat választaná:
1.) Ők nyerik a választást, és az ország közepes ütemben fog fejlődni.
2.) Egy másik párt fog nyerni, ők be se jutnak a parlamentbe, de az ország az 1.) pontnál nagyobb mértékben fog fejlődni.
Tényleg valahogy nem tudom elképzelni a mai magyar politikai élet egyik szereplőjéről sem, hogy őszintén a másodikat válassza.
Szerintem egyértelműen a Jobbik, de sztem nekik is elég lenne 2 ciklus, hogy elkurvuljanak sajnos.
Ahol ekkora pénzek forognak és ilyen egyszerű lopni, ott nincs az az ember aki nem fordul ki magából.
Anno a nagy nemesi családoknak volt olyan tartása és kultúrája és főleg neveltetése, hogy ezt meg lehetett volna csinálni, de ezek a mostani gerinctelen férgek sohasem fognak megjavulni. Aki képes lenne megtartani a gerincét az vagy nem megy politikusnak, vagy egy jólirányzott lejáratókampánnyal elteszik képből őket.
Nagyon tetszik a kérdésed, lényegre tapintasz vele.
Minden párt bizonyos társadalmi rétegeket/csoportokat képvisel, a retorikája szerint ezeknek akar jót a programjával. Elvben az említett csoportok fellendítése egyben az országnak is használ. A háttérben tudható az is, hogy a pártvezetés mekkorát szakít a program megvalósítása közben.
Ezért az alternatívák így néznek ki: 1. kormányra kerül a párt, és akkor tud tenni a képviselt csoportok érdekében, plusz valamekkora pénzt juttat a saját zsebébe; 2. nem kerül kormányra, és az általa képviselt csoportokat a kormány jóindulatára bízza, és nem jut (annyi) pénz a saját zsebbe.
Következésképp ép eszű párt soha nem mond le önként a hatalomra kerülésről, ez olyan célszerűtlen lenne, mint ha a BKV buszsofőre a légszennyezés ellen tiltakozva biciklire ülne (mi lesz akkor a többi utassal és a levegővel, ha ők autóznak?). Széchenyi sem adta volna át Kossuthnak a hatalmat, ha el tudta volna venni tőle.
Valójában a választó dönt: 1. önző vagyok, és akkor is az engem premizáló pártra szavazok, ha tudom, hogy nem használ a társadalom egészének; 2. felülemelkedem a szűk szempontjaimon, és a közösség egésze számára várhatóan hasznosabb pártra szavazok.
Mondok egy példát: tegyük fel, tanár vagyok, és 'A' párt fizetésemelést ígér, de tudom, hogy arra hitelt kell felvennie, az ország eladósodik, és 6 év múlva válság lesz belőle. 'B' párt nem ígér külön fizetésemelést, és megmarad az államháztartás egyensúlya. Nos, ez az igazi dilemma. Ha nem az 'A' pártra szavazok, megszid a feleségem, és a többi szavazó nem becsül meg jobban az önzetlenségemért. Talán még hülyének is tartanak, ha ez kiderül. Viszont a közösség hosszú távú érdekében jó lenne díjazni ezt az ésszerűen önzetlen magatartást. (Nem vagyok tanár, ez csak példa.) Van sok ellenérv is: nem a fizetésemelés miatt borul az egyensúly; ha nem én, akkor más kap fedezet nélkül fizetésemelést; a fizetésemelés hosszú távon mégis a közösség érdekét szolgálja; ha mindenki a saját zsebe alapján szavaz, akkor ebből jön ki az össznépi egyensúly, stb. Nem könnyű kérdések, döntések ezek. Az viszont biztos, hogy nem a pártoknak kell tartózkodniuk a hatalom megragadásától és megtartásától, hiszen nekik az a dolguk - a politológia szerint.
Végre meg kellene érteni, hogy a demokráciában pártok és politikusok versengenek - miért? a hatalomért - és mi szavazunk rájuk - mi szerint? a saját érdekeink szerint.
Ők hatalomra akarnak kerülni. Mi választunk közülük. Azt választjuk, amelyik a legtöbbet teszi szerintünk értünk. Nekik tehát, hogy hatalmon lehessenek, a lehető legtöbbet kell tenniük értünk.
Ez a demokrácia, és a demokrácia teljes félreértése azt képzelni, hogy a pártoknak "önzetlennek kell lenniük", vagy "össze kell fogniuk" meg a többi buta, süket duma.
Ha mindenki az érdekei szerint szavazna, és nem aszerint, hogy melyik jelölt a sátán és melyik a megváltó, vagy hogy ki a mocskos fasiszta és ki a mocskos komcsi, akkor sokkal fejlettebb lenne a demokrácia Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!