Ukrajna és az EU között egyfajta "vasfüggöny" áll fenn?
Tegyük fel, hogy egy kárpátaljai magyar ide akar látogatni Magyarországra, akár utazni egyet, akár rokonlátogatásra:
1. Útlevelet kell váltania, nem lehet olcsó
2. EU-s vizumot kell igényelnie valami kárpátaljai nagyvárosban (gondolom Ungváron), nem lehet olcsó+utazás költsége Ungvárra+vagy megadják vagy nem
3. Át akar jönni a határon, ukrán határőrnek baksis, vagykülönben szemétkedik vele
4. Ha nincs kocsija, akkor gondolom átjön vonattal Záhonyba, az ukrán árakhoz képest Magyarországon olyan drága a vonatjegy, hogy egy 100 km-es útra a jegy majdnem a félhavi fizetésébe kerülhet.
5. Ha meg akar inni valahol egy kávét, vagy csak venni a boltban egy kólát, abból a pénzből otthon bevásárolhatna
6. Ha nincsen szállása, akkor még a legszarabb magyar szállodában is félhavi fizetése lehet egy éjszaka
Szóval hacsak egy Ukrajnából idelátogató nem számíthat segítségre magyar ismerősöktől, rokonoktól, vagy nem gazdag ember Ukrajnában, akkor egyfajta vasfüggöny áll fent közte és az EU között, hiszen már az sem egyszerű és olcsó dolog, hogy egyáltalán engedélyt kapjon az ideutazásra, majd idejöjjön, és hogyha egyszer átjutott, akkor olyan drágaságot talál itt az ukrán árakhoz képest, hogy egy kávét nem tud meginni súlyos pénzveszteség nélkül.
Én azt találtam ki részleges megoldásnak, hogy hogyha már a kárpátaljai magyarok nem kaphatják meg a magyar állampolgárságot a szigorú ukrán törvények miatt, akkor a magyar kormánynak létre kéne hoznia egy úgynevezett "Sztálin-kártyát" a kárpátaljai magyarok számára (hiszen Sztálin tette ezt velük), ami azt jelentené, hogy Magyarországon bármilyen helyen felmutathatják és kevesebbet kell fizetniük.
1. Igen, nem olcsó, ráadásul min. 2 hónapot kell rá várni.
2. Aki rendelkezik magyarigazolványal az általában megkapja a vízumot és a 35 eurós vízumdíjat visza tudja igényelni.
4. Magyarigazolvánnyal évente 4 alkalommal menettérti vonatjegyet vásárolhat. Érdekességként a jegy ára Záhony és Csap között -13 perc- annyiba kerül mint a jegy Záhony és Bp. között.
3. Nem kell baksis az ukrán határőrne, csak akkor ha hazafelé vámköteles vagy toiltott dolgot hoz (élelmiszert vagy nagy értékü műszaki cikk).
5. Lassan már ott is annyiba kerül meginni valamit mint Mo-n.
Egyébként elég sok támogatást kapnak a Magyar államtól, különböző oktatási intézmények, egyházak stb.
vagy minden magyar iskolába járó gyerek évente egy alkalommal kb. tíz ezer ft- támogatást kap Mo.-tól.
"A kérdező kommentje:
crem0001, tudod ki milyen életkörülmények vannak Ukrajnában? Szerintem a helyeik hallelujáznának, ha az EU "rájuk tenné a kezüket" és "vadprivatizálnának".
A karosszékből tele hassal könnyű ezt a nyugatellens vadkomcsi marhaságot nyomatni, de ha ott születtél volna biztos nem ilyen butaságokon járna az eszed!
Nem vagy képes logikusan gondolkodni!
Pontosan azért nem kezdeményez az Eu Ukrajnávalkapcsolatban semmit mert az Extrapofin nem lenne meg.
Neked meg meg kellene értened hogy a nyugat az nem a cukrosbácsi, inkább szeret piacokat kivásárólni mint versenyezni!
Az meg hogy mennyi árú van és hogy akkor ladák voltak stb az az egyszerű organikus fejlődésnek tudható be.
Én meg emlégszem hogy 94ben hoztam be az első autómat aztán sorra a többit míg lehetett, de a nagyrészük nem volt sokkal jobb mint egy kocka lada, legfeljebb valamivel konfortosabb.
Viszont a reálbér egy átlagos magyar esetén legalább a duplája volt a mainak ha a megélhetést nézzük.
Az az,lehet hogy akkor az autó vagy a videó a hifi, stb relatíve drágább volt, de létfontosságú dolgok és az energia számláid 3× or kevesebbek voltak relatív a fizudhoz képest.
Arról az apróságról nem is beszélve hogy volt fogyasztás ami ma nincs illetve sekélyes. Az az,ma dolgozol 10 ót naponta heti 60óban, akkor meg dolgoztál heti 40 ót, és úgy volt magasabb a reálbéred. De aki igazán akart valamit abban az időben az még 20-30ót hetente mellé "fusizott" és megduplázta a jövedelmét.
konklúzió:
Aki akkor akart dolgozni és nem volt hatalmas tőkéje, az a mainál akár 3-4× is több reáljövedelemre tett szert.
Ma meg a munkának szikrányi becsülete sincs, csak a tőke mindenek előtt.
Az az, a 90 es években német - magyar viszonylatban
a magyar termelékenység kb 50% volt a németnek, a jövedelmünk meg kb az 5öde. Ma meg a magyar termelékenység a 75% a anémetnek,de az 5öde az maradt.
Hidd el, amint Ukraját kitudják használni, abban a pillanatban nem lesz vasfüggöny.
""Bocs, de Magyarországon kapitalizmus és piacgazdaság van.
Ez nem fér bele
Hol van itt kapitalizmus?
Te vagy nem itt élsz, vagy a fogalmakkal nem vagy tisztában.
Itt imperializmus van, és egy duális gazdaságra épülő félig piac félig piacgazdaság félig gyarmattartás.
Sajnos a Földön több okból szükség van ún. erős határokra, bűnözők megfékezése, gazdasági és járványügyi szempontokból is. (nemcsak humán egészégügyi, hanem növény- és állategészségügyi szempontból is) De a baj az, hogy a történelmi böszmeségek miatt ez a határ rossz helyen van, ugyanis valójában Nyugat- és Kelet-Ukrajna vagy Ukrajna és Belorusszia között kellene lennie.
Pont ebből következik az, hogy az EU még nem tette be a lábát Ukrajnába, így nem húzza felfelé az életszínvonalat.
A nagy hiba az volt, hogy Kelet-Lengyelországot és Kárpátalját lenyúlták a ruszkik! :(
""crem, ha ennyire nem bírod a nyugatot, miért nem költözöl el a világ legnyugatellenesebb országába, Észak-Koreába? A te logikád szerint az a Paradicsom!
Én nem érzelmeket táplálok vagy fogalmazok meg, hanem a megtörtént történelmet. Arrol én nem tehetek hogy a nyugatiak "mindent a pénzért" fogafehérje időközben kivillant!
A kapitalizmussal semmi bajom, sőt ha én lennék az impérium még azt is szeretném, de mivel gyrmat vagyunk ez nem nagyon jönbe.
"Voltam már Ukrajnában. Mondjuk én csak gyalog. Semmi extra, táskába belenéznek, útlevélbe nyomnak egy pecsétet. Kb. 10 perc. Nem kell túlmisztifikálni."
Nem az az extra, hogy mi hogy megyünk oda, az az extra, hogy ők hogy jönnek ide.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!