Szerintetek mi lenne, ha anarchizmus lenne az országban?
Hallottam valahol,hogy az anarchia, mint kifejezés nem az eredeti értelmében ment át a köztudatba.
Most inkább a zűrzavar szinonimájaként használatos,pedig eredetileg nem ezt jelenti.
Jó lenne,ha a kérdező pontosítana.
Szerintem, mindenki a saját érdekében dolgozna, magának termel mindent, ha véletlenül valaki nem tudja megtermelnia szükséges élelmet akkor csak elmegy a legközelebbi cigánytelepre, ahol mindenki szivesen adna neki a saját megtermelt cucából és meghívják a családját vacsorára.
Mindenki békességben élne egymás mellet, megszűnnének a bűnözések.
Na ezt képzeld el teljesen fordítva és emeld a 100szorosát 30dik hatványra...
Nem lenne jó az anarchia
Az anarchia azt jelenti, hogy nincs rend, nincs kormány/vezetés.
Ha anarchia lenne, akkor egymást ölnék az emberek a túlélésért. Kicsit hasonlóan mint Haitiben a katasztrófa után vagy mint Amerikában a nagy áramszünet idején. Persze ezek csak kicsit hasonlítanak arra, mert olyan súlyos dolgok nem történtek, és a vezetés is megmaradt.
Egy ország jó működéséhez kell vezető.
Ha van vezető, akkor az nem anarchia.
Csak felületesen ismerem az anarchia fogalmát, de azért leírom mit gondolok:
Szerintem az anarchia maximum kis közösségekben működhet jó. Bár például az internet kvázi anarchikus elven épül fel.
Nagy méretben az anarchia nagyon gyorsan diktatúrává válik. (Ugyanúgy ahogy a kommunizmus is.) Az oké, hogy a célnak megfelelő módon önszervezővő egy társadalom. De pont ettől lehet a rendszert kihasználni. Elég megtalálni az alulról kiemelt vezetőket és felülről hierarchiába fűzni (akár érdekeltséggel, korrupcióval, akár ellenérdekeltséggel, megfélemlítéssel). Mivel nincs a társadalomnak erős, biztos önvédelmi mechanizmusa, így semmi nem gátolja meg a diktatúra kialakulását.
"Az anarchia azt jelenti, hogy nincs rend, nincs kormány/vezetés. "
Rend van, kormány/vezetés nincs.
2xSü válasza:
"Szerintem az anarchia maximum kis közösségekben működhet jó."
Igen, az anarchista társadalom kis közösségek szövetsége.
"Bár például az internet kvázi anarchikus elven épül fel."
Az infrastruktúrája semmiképp, a többit meg folyamatosan próbálják "megszelídíteni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!