Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Elfogadnál egy olyan adórendsz...

Elfogadnál egy olyan adórendszert, ahol 400 ezer forint nettóig nem lenne szja és az fölött pedig 80%-os adó lenne?

Figyelt kérdés
2011. szept. 26. 23:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
81%

Csuzlee, ezt nem tanították matek órán, de mindenkinek tudnia illik, aki már valaha is adózott. A többlépcsős adózás lényege, hogy aki többet keres, annak nem az egész keresetére vonatkozik a következő szintű kulcs, hanem annak csak a legfelső hányadára az adott "lépcsőfok" felett.

Azaz, a fenti példában az 1 milliót kereső emberünk 400 000Ft-ig nem fizetne semmi adót, 400 000Ft felett azért a 600 000Ft-ért (400e+600e=1milka) már fizetne 80% adót. 600e-nek a 80%-a 480e (maradna neki 20% azaz 120e), szóval amit ő kapna, az 400e+120e=520e. Tehát emberünk az 1 millióból 520e-et kapna kézhez, míg az aki "csak" 400e-t, az pedig a teljes 400e-t megkapná.

Ez a fenti példa persze egy teljesen életszerűtlen példa, de a lépcsőzetes adózás illusztrálására ugyanúgy alkalmas.

2011. szept. 27. 08:41
 12/22 anonim ***** válasza:
80%
Tökéletes levezetés Ebcsont. Csak éppen gondoljunk bele: Adott ugye a vezető és a dolgozók. A dolgozó ugye megkapja a 400 ezret tisztán, a vezetőnek meg levonnak mondjuk egymillióból 80 százalékot. Vagyis akkor a vezető, aki megcsinálta az üzemet, aki mindenért felel, 600 ezret kapna, mindössze 200 ezerrel többet mint a dolgozók. Ezt csak az alul műveltek és az irigyek gondolhatnák komolyan.
2011. szept. 27. 09:35
 13/22 anonim ***** válasza:
9%

" A dolgozó ugye megkapja a 400 ezret tisztán, a vezetőnek meg levonnak mondjuk egymillióból 80 százalékot. Vagyis akkor a vezető, aki megcsinálta az üzemet, aki mindenért felel, 600 ezret kapna, mindössze 200 ezerrel többet mint a dolgozók"

Ez így teljesen korrekt is lenne és a gazdag -szegény szakadék is csökkenne. Mindenképp egyet kell értenem a kérdező javaslatával.

2011. szept. 27. 12:23
 14/22 anonim ***** válasza:
53%
Elnézést ezt nem tudtam hogy így van köszi a felvilágosítást!!!(sajnos még ezt nem tanultuk de legalább már tudni fogom:D)
2011. szept. 27. 13:33
 15/22 anonim ***** válasza:
58%

Egy ilyen rendszer abszolút nem motiválna arra, hogy többet keressek, tehát nem értek vele egyet.

Szerintem aki kitalálta, biztos kevesebbet kap, és ez zavarja, de akkor sem a 80% a megoldás, sőt, az egyenesen marhaság.

2011. szept. 27. 13:33
 16/22 anonim ***** válasza:

"Elfogadnál egy olyan adórendszert, ahol 400 ezer forint nettóig nem lenne szja és az fölött pedig 80%-os adó lenne?"

Ez az szja megszűnését jelentené (senki se vallana be 400k feletti jövedelmet, úgyhogy megszűnne az szja-fizetés), ami nem rossz ötlet, de kevesebb macerával is megvalósítható lenne.

2011. szept. 27. 13:56
 17/22 A kérdező kommentje:

Hát ellenőrizve lenne, hogy a bevallott érték a valós érték-e. Ilyen egyszerű. Nem lenne mismásolás, kemény számonkérés lenne attól, aki csal. Aki mégis megteszi, mehet követ fejteni.

Akinek problémát okoz a büntetés szörnyűsége, annak üzenem, hogy nem kell csalni és nem lesz büntetés.

Akinek meg nem elég, hogy 400 ezer forintig nem kell adózni, az nem tudom, hogy mennyit akar keresni Magyarországon, amikor az átlagos (leggyakoribb) bérezés 90-100 ezer körül mozog...

2011. szept. 27. 16:15
 18/22 anonim ***** válasza:

Nálunk mindenki 400 felett keres (kivéve talán a recepciós kislányt) és hidd el, annak a nettója is egész könnyen elmegy. És nem csalunk.

De ha 80%-ot kellene adózni, egyszerűen nem lenne miért küzdeni, nem lenne miért motiváltnak lenni, ha semmi pluszt nem jelent.

És igen, aki felelősségteljes üzleti döntéseket hoz, cégek és emberek sorsa múlhat rajta, azt meg kell fizetni.

2011. szept. 27. 16:36
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

"Hát ellenőrizve lenne, hogy a bevallott érték a valós érték-e. Ilyen egyszerű."

Cégem van, résztulajdonos vagyok. 399e bejelentve+minden ami kell céges számlára: autó, telefon, számítógép, stb. Hogyan buktatsz le? Nem tudsz. Felveszem az asszonyt is dolgozni, például mint Home office marketinges. Otthon van a gyerekkel, gyakoraltilag semmit sem csinál. 399000-ért. Leellenőrizhetőnek tartod?

Kiviszem külföldre a vállalkozást. Svájci bankszámlára utalom a pénzem. Mit teszel? Nem tudsz utólérni, a milliós fizetésem meg két hónapon belül megtérül.

Remélem azért kapisgálni lehet azt, hogy miért NEM éri meg túl magas adókat szedni, akár csak a jobban keresőktől is.

"Nem lenne mismásolás, kemény számonkérés lenne attól, aki csal. Aki mégis megteszi, mehet követ fejteni.

Akinek problémát okoz a büntetés szörnyűsége, annak üzenem, hogy nem kell csalni és nem lesz büntetés. "

Ugyanezt megtennéd a jelenlegi minimálbér+zseb kombóval is?

"Akinek meg nem elég, hogy 400 ezer forintig nem kell adózni, az nem tudom, hogy mennyit akar keresni Magyarországon, amikor az átlagos (leggyakoribb) bérezés 90-100 ezer körül mozog..."

Tudod: EU-s bér. 2-3000EUR (5-800000Ft). Nettó. Mellesleg ha a leggyakoribb bérezés 90-100000Ft, akkor miért kéne az, hogy az a "pár" ember, aki millió körül/fölött keres jelenleg, az magasabb adót fizessen, illetve miért jelent (több)százmilliárdos lyukat a költségvetésben az egykulcsos adó? Hiszen alig kerestek a magasabb sávban az állításod alapján.

2011. szept. 27. 16:42
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Ez teljesen igazságtalan, én már a többkulcsossal sem értettem egyet.

Akinek több diplomája van(amit valószínűleg komoly pénzek árán szerzett meg), az nehogy már annyit keressen mint aki fele annyit csinált. Én mindig a tiszta adózás híve voltam, de ilyen törvénynél én sem vallanék be mindent. Nem is kellene, mert azonnal kivinném minden pénzem az országból(gondolom nem lennék egyedül).

A 400 ezer pedig lószar, nem Magyarországhoz kell mérni a dolgokat. Egy rendes fizetés alsó határa 600 ezer forint, csak mi ehhez nem vagyunk hozzászokva(attól tartok, nem is leszünk egy darabig).

Az pedig, hogy más keveset keres, nem egy érv. Akkor azért ne használjunk áramot, mert Afrikában sok embernek nincsen? Nem én vagyok a felelős azért, mert más szarul keres.

Annak amit mondasz, van egy ismert neve: szocializmus

2011. szept. 27. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!