Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van annyi embernek baja...

Miért van annyi embernek baja a liberalizmussal?

Figyelt kérdés

A legelső, amit tisztázni szeretnék, az az, hogy nem harcolok se a liberalizmus mellett, sem ellene. Csak az okokat szeretném megtalálni.

Sok ember, ha meghallja a liberalizmus, ill. a liberális szót, azonnal fújolni kezd, az SZDSZ-es szemeteket emlegeti, stb.

Amit nem értek: miért kell összemosni egy gondolkodásmódot egy párttal? A liberalizmus pontos jelentése nem volt előttem világos, de egy ismert netes enciklopédiában a következő részletet találtam:

"A kulturális liberalizmus az egyéni jogokra koncentrál, a lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban."

ezek szerint a liberális ember a fenti dolgokban hisz. miért probléma ez?

nem szeretjük a vallásszabadságot? a szólásszabadságot? nem akarunk szabad választásokat? azt szeretnénk, ha az állam belepofátlankodna a személyes magánéletünkbe?

vagy lehet, hogy már nem is abban az értelemben használjk a "liberális" fogalmat, amit valójában jelent?

2011. szept. 24. 22:12
1 2 3
 11/23 anonim válasza:
100%

Nem akarok véleményt nyílvánítani, csak nem értem: mennyiben liberális pl. az, hogy egy nő szexuális tartalmú megjegyzést csal ki egy férfiból, hogy feljelentse, majd elítélik? Ahogy én látom, maga az ítélet már egy ellentét a (negatívan értelmezett) liberalizmus ellen. Hiszen a szólásszabadság része, hogy megjegyzést tehet, a feljelentés csak a liberalizmis kifordítása, ami persze nem mentség erre a hibára, de akkor sem lehet csak a hibái alapján megítélni egy eszmerendszert! Miélőtt lezsidóbérenceznének/stb., politikai hozzáállásomat tekintve szkeptikus vagyok, illetve amit mondtam, nem meggyőződés csak vélemény, tehát meggyőzhető vagyok, de az eddigi válaszok alapján nem igazán jutottam dűlőre a liberalizmus kérdésével kapcsolatban.

(17/f)

2011. szept. 24. 22:43
 12/23 anonim ***** válasza:
43%

64% 22:30

Ne haragudj már, de hadd mondjak ellent az általad képviselt baromságnak. Ezt anélkül fogom tenni, hogy a 30 feletti korosztályt agymosott droidoknak nevezném.

Tény, hogy a mai 30 év alatti korosztály többet és vadabbul szórakozik, mint annak idején szüleik, a mai 50-60 éves korosztály.

De vajon a francia 68-as generáció nem olyan volt-e, mint a mai kelet-európai fiatalok? Nyugat-Európát ma azok irányítják, akik 68-ban azt követelték, hogy a szüleik hagyják már őket szóhoz jutni. Majd elmentek hippinek. 30 éves korukra pedig megszelídültek.

Azért, mert egy tizen- vagy huszonéves sokat szórakozik, még válhat "normális" felnőtté. Én például sokat szórakozom, sokat és sok lánnyal szexelek, mégis három diplomám van, és három idegen nyelvet beszélek felső fokon. Nem külföldön nőttem fel, mindkét szülőm magyar, anyanyelvem a magyar. Szexuális szabadosságom nem gátol meg abban, hogy egy segélyszervezet tevékenységében aktívan részt vegyek. Abban sem, hogy hű maradjak a páromhoz, amikor párkapcsolatban vagyok. A környezetemben is normálisak a "mai 30 év alattiak", akik közül sokan 20-as éveik derekára megszelídülnek, megállapodnak, megházasodnak.

Egyébiránt már Plátó korában divat volt a "mai fiatalokat" szidni.

2011. szept. 24. 22:45
 13/23 anonim ***** válasza:
A liberalizmus olyan dolog, hogy mindenki szídja, ha valami hozzáköthető dologgal bajunk van, de a valóság, hogy szinte mindenki liberális. Csak egy példa: mutasson nekem valaki egy poltikiust, aki még nem hivatkozott a szólásszabadságra. Szóval eléggé kétszínű dolog, ami a liberalizmussal szemben van.
2011. szept. 24. 22:54
 14/23 bitangbigtank ***** válasza:
Amikor a 14 éves kölyök visszapofázik a tanárnak, mert neki jogai vannak és szólásszabadság van elven akkor tényleg sok értelme van.. Mellesleg mindig kell egy alak, aki irányít...
2011. szept. 24. 22:54
 15/23 anonim ***** válasza:

A liberalizmussal semmi baj nincs, amíg úgy értelmezzük, hogy mindent szabad, amíg nem ártunk vele másoknak. Sajnos sokan úgy értelmezik, hogy mindent szabad és kész, de ezek nem liberálisok, hanem anarchisták.

Érdekes volt nézni a válaszokat is, pl. „azt veszem észre, hogy a mai fiatal korosztály (kb. 30 év alatt) már semmi másra nem koncentrál, csak a biológiai és anyagi szükségleteinek a kielégítésére. (…) Nincs benne semmi őszinte érzés, semmi szeretet” Én ugyanebbe a korosztályba tartozó ismerőseimnél nem tapasztalom ugyanezt, neked kellene jobban megválogatnod, kikkel kerülsz kapcsolatba.

„mennyiben liberális pl. az, hogy egy nő szexuális tartalmú megjegyzést csal ki egy férfiból, hogy feljelentse, majd elítélik?” Bemondásra senkit nem ítélnek el, másrészt ti pasik néha nagyon el vagytok tévedve azzal, hogy egy nő mivel „provokál” titeket. Ha egy nő az átlagnál jobban néz ki, akkor már kapja a beszólásokat minde provokáció nélkül is. Szerintetek provokáció az is, hogy nem vagyok 200 kiló, az is, hogy nem járok mindenemet takaró kabátban a 40 fokban, meg az is, hogy egyáltalán létezem. Ne tegyél szexuális megjegyzéseket olyannak, akit nem ismersz annyira, hogy tudod, hogy jó néven veszi. Ennyi. Ez nem a liberalizmus függvénye, hanem a kulturált emberi viselkedésé.

2011. szept. 24. 22:56
 16/23 anonim ***** válasza:
19%
Mert a liberálisoknál undorítóbb ember nincsen.
2011. szept. 24. 22:57
 17/23 anonim ***** válasza:
34%

22:35

Hülyeséget beszélsz. Már hogy a fenébe ne lenne heteró, normális, magyar felvonulás? Szerinted mi a Magyar Ízek Sétánya augusztus 20-án? A teljesség igénye nélkül mellékelek egy listát a heteró, többségi, normális, magyar (saját etnikumú), állam által támogatott felvonulásokból, fesztiválokból. Kezdjük a Budapest Parádéval, ami a heteró szexualitás és zene utcai fesztiválja volt, de már pár éve nemigen van. Nyugat-Európában évente több is jut ilyenből egy városra.

Na de íme egy lista:

AlteRába Fesztivál

Azfeszt

Balaton Bike Fest

Balaton Sound

Batta Dem

Belvárosi Fesztivál

Birkafőző Fesztivál

Bohém Fesztivál

Budapesti Borfesztivál

Pálinkafesztivál

Sörfesztivál

Busójárás

Campus Fesztivál

CELL-CUP

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

Csángó Fesztivál

Dévaványai Dobfesztivál

Drag Európa Bajnokság

Drift Fesztivál

EFOTT

Első Fesztivál

Etyek Pincefesztivál

Etyeki Kezes-Lábos

Factory Fesztivál

Fekete Zaj Fesztivál

FEZEN

Fishing On Orfű (FOO)

Gyár Fesztivál

Hegyalja Fesztivál

Húsvét

Kocsonyafesztivál

Magyar Dal Napja

Magyar Filmszemle

Matyóföldi Folklórfesztivál

Mediawave Fesztivál

MetalFest Open Air

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Múzeumok Éjszakája

Művészetek Völgye - Kapolcs

Nemzeti Vágta

Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

Nemzetközi Kamionos Country Találkozó

Nova Rock - Ausztria

NyékRock Fesztivál

OZORA

Ördögkatlan Fesztivál

Pannónia Fesztivál - PAFE

Pécsi Egyetemi Napok - PEN

Pécsi Táncmaraton

Rockmaraton

Sitkei Rockfesztivál

Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál

Sziget Fesztivál

SZIN

Tavaszi Fesztivál

T-Home Gyerek Sziget

Torkos Csütörtök

Utcazene Fesztivál

Veréb Fesztivál

Vidor Fesztivál

Volt Fesztivál

2011. szept. 24. 23:02
 18/23 anonim ***** válasza:

Mint ahogy Magyarországon a jobboldalnak csak evétve van köze a jobboldalhoz, a baloldalnak szintén alig van köze a baloldalhoz, a magukat liberálisnak valló pártok sem voltak (vannak?) liberális pártok. Meg ugye a zöldpárt helyett is más szedi a szemetet.

Szóval az itthoni liberalizmussal is csak az a baj, hogy a szó csak egy álca, amit rosszkor és rosszul használtak.

2011. szept. 24. 23:31
 19/23 anonim ***** válasza:
45%

Ez a "diák megverheti a tanárt", meg az "embereknek több joga van, mint kötelessége" és a hasonló érvek nem a liberalizmusnak szólnak, hanem az SZDSZ-nek. 2 külön dolog.

Az más kérdés, hogy mi egy tekintély-elvű nép vagyunk, köszönhetően a porosz, majd a későbbi szovjet behatásnak. Nálunk nyilván nem megy problémamentesen az "átállás", de nyugaton úgy-ahogy működik.

Egyébként a jó magyar gondolkodásmódra utal, hogy mikor mesélek Nyugat-Európáról mindig olyan kérdéseket kapok, mintha valamilyen háborús zóna lenne- "nem támadnak meg a négerek?", "sok a késelő muszlim?" stb... Az emberekben azt hiszik, hogy a nyugatot csak pár nap választja el az armageddontól, pedig sokkal jobb a liberális rendszerük mint a mi tekintélyelvű múltszázadi hülyeségünk.

2011. szept. 25. 00:31
 20/23 anonim ***** válasza:
Ez azért van, mert a honi jobb oldal ellenségképe a liberális ember, vagy maga a liberalizmus, beleértve a jobbikot, és a fideszt is. A liberalizmus pont azt jelenti, amit leírtál, ragaszkodás a jogállami normákhoz, az emberi jogokhoz, a szólásszabadsághoz, a törvény előtti egyenlőséghez stb.... Nálunk boldogabb országokban ez működik is, elvben nincs is vele probléma, de mint ahogy minden ideológiát ezt is ki szokták fordítani egyesek a saját érdekeiknek megfelelően. A liberalizmusnak viszont van egy gazdasági része, ami eléggé megkérdőjelezhető alapokon nyugszik. De a sikeres nyugati országokban, mint pl. a mi gazdaságunk szempontjából fontos Németországban nincs se gazdasági liberalizmus, se neoliberalizmus, ellentétben mondjuk az USA-val. Tehát egységesen nyugatról beszélni nem is lehet, hiszen teljesen más társadalmakról, és gazdaságokról, valamint kultúrákról van szó. Az elmúlt pár évben egyre eladhatóbb a "nyugat" ellenes retorika, pedig jobban tennénk, ha a saját dolgunkkal foglalkoznánk.....
2011. szept. 25. 00:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!