Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A 68-as csehszlovákiai bevonul...

A 68-as csehszlovákiai bevonulással Magyarország is háborús bűnt követett el?

Figyelt kérdés
Azt olvastam valahol, hogy Kádárékat senki nem kényszerítette bele Csehszlovákia megszállásába, ez csak a későbbi propaganda volt.
2011. szept. 4. 14:14
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

15:30

Na most nem akarok kötözködni, de tisztában vagyok vele, hogy mi a szovjet megszállási övezetbe tartoztunk.

Ezzel együtt TOVÁBBRA IS fenntartom hogy az, hogy a "felszabadítás" után itt maradtak (teljesen ideiglenesen) pontosan ugyanannyira igazságtalan agresszió volt, mint a német támadás.

Pedro

2011. szept. 4. 15:41
 12/20 anonim ***** válasza:
49%

"Honnan veszed ezt a baromságot? 68-ban egyetlen áldozat nem volt!!!"

Honnan veszed azt, hogy nem volt? Az oroszok mondták? :-)

Tudod, ahová oroszok bevonultak, ott még mindig csináltak valamit. Majd pont a csehszlovákoknál nem csináltak semmit, na persze...

Én elhiszem, hogy ez a hivatalos álláspont, de amiről nem tudunk, az korántsem biztos, hogy meg sem történt. A lengyelországi tömegmészárlásokról sem túl régen tudunk! Néhány éve került felszínre az egész. Nehogy már te mindent tudj a csehszlovákiai bevonulásról! Ott voltál?

2011. szept. 4. 15:47
 13/20 Dick Esmen ***** válasza:
100%

"Akkoriban létező katonai szövetség volt a Varsói Szerződés, melynek mi is tagjai voltunk. Csehszlovákia lerohanását a V.Sz. hadereje hajtotta végre, ez alól az NDK és Románia kapott felmentést. Románia mert "túl messze" volt"

Nem kapott felmentést,csak Ceauşescu szabadságharcot hirdetett a szovjetek ellen(milyen ismerős!) és (szóban)megvédte Csehszlovákiát.

"Egy biztos: A szlovákok magyargyűlöletéhez bizony jócskán hozzájárult ez az esemény is."

Ami azért vicces mert a szlovákok egyáltalán nem támogatták a prágai tavaszt,tehát nekik a magyarok felszabadítok voltak.

2011. szept. 4. 17:49
 14/20 anonim ***** válasza:

Dick Esmen

"Ceauşescu szabadságharcot hirdetett a szovjetek ellen..."

Ez komoly? Ezt nem tudtam. :-)

Hogy milyen bátor volt a Kárpátok Géniusza! Eldobom az agyam! :-D

"a szlovákok egyáltalán nem támogatták a prágai tavaszt,tehát nekik a magyarok felszabadítok voltak."

Igen, ebben igazad van. Ugyanakkor (már akkor is) voltak, akik magyar megszállást emlegettek.

De hozzá kell tenni, hogy a szlovákok valóban felemlegetik azt is, hogy nem elég, hogy lerohantuk (Cseh)szlovákiát, de utána ki is mentünk, és ott hagytuk őket a ruszkiknak...

Hát az a baj, hogy akkor még én is kiskölyök voltam, így én is csak elmondásokból ismerem (valamennyire) a történetet. Mindenesetre az biztos, hogy sok olyan dolgot műveltek, műveltünk a szocializmus alatt, amit nagyon nem kellett volna.

Pedro

2011. szept. 4. 18:41
 15/20 A kérdező kommentje:
Azt hiányolom, hogy erről még most sem beszélünk. Fel sem merül az igénye senkinek, hogy kivizsgálja milyen szerepünk volt a prágai tavasz elfojtódásában.
2011. szept. 4. 20:15
 16/20 anonim ***** válasza:
36%
Kassát szovjet repülők bombázták magyar felségjelzéssel, a bevonulásra a magyar kiskatonákat használták fel és kényszerítették a bevonulásra.
2011. szept. 6. 14:15
 17/20 anonim ***** válasza:
Válaszom rövid. Nem. Volt a Varsói szerződés, ami elég erős kötelék volt ahhoz, hogy egy-kettőre kiléphetett volna belőle.
2011. szept. 6. 14:17
 18/20 anonim ***** válasza:
Kérdezem ÉN az előző, hogy mennyivel "etikusabb" szerződések kötnek minket ahhoz, hogy "békefenntartó" cimen fegyverrel idegen földön beavatkozunk mások belügyeibe. Mert a nagyhatalmak eldöntik az ENSZ égisze alatt a helyes irányt ? és mi ekként cselekszünk !
2011. szept. 6. 14:25
 19/20 A kérdező kommentje:

"Kassát szovjet repülők bombázták magyar felségjelzéssel, a bevonulásra a magyar kiskatonákat használták fel és kényszerítették a bevonulásra."

Hát Te is hiányoztál néhány törióráról.

Az hogy a Varsói szerződés tagjai voltunk ok, de meg sem próbáltunk azt mondani, hogy mi nem megyünk. Szerintem ennek legfőbb oka, hogy Kádárék tartoztak 56-os a nagytestvéri "segítségért".

2011. szept. 7. 20:44
 20/20 anonim ***** válasza:
81%
Igen, hiányzott, mert náci repülő szovjet felségjelzéssel bombázta Kassát. A másik pedig tisztifőiskolás voltam 67-ben és annál az ezrednél voltunk első évben, akiket akkor töltöttek fel és azért, hogy irányítsák őket a Csehszlovákiába. Igaz, hogy politikailag elkötelezettek voltunk, de nekünk növendékeknek a tisztjeink elmondták, hogy a kiküldött katonáknak nem az lenne a feladatuk, hogy a helyzetet fegyverrel oldják meg, hanem a béke ill.a konszolidáció megteremtése. Továbbá elmondták azt is, hogy egyedül a magyarokat látták a csehek is "szivesen", mert tudták, hogy a magyarok nem katonaként, hanem barátként mennek. Hogy ez mennyire így volt megerősítették az ezredbe bevonulú és " harci" feladatot ellátó tartalékosok hazatérésük során. Valószínű ,hogy ül olyan korú a gépnél,aki ott volt és engem megerősít.
2011. szept. 8. 08:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!