A Dunába lőtt zsidókkal kapcsolatban erre vannak valakinek forrásai?
http://www.youtube.com/watch?v=e7MVfxDNeo8
Köszönök miden forrást.
A holokauszt számomra alapból kételkedésre ad okot, mivel rengeteg kérdésemre a hivatalos magyarázat szerint nincs válasz. DE nem szeretnék átesni a ló túlsó oldalára sem.
Viszont az már önmagában érdekes, hogy hogyan tudták a befagyott Dunába belelőni a zsidókat (azt hiszem talán 3000-ret), amikor a szovjet tankok is át tudtak kelni a Dunán, olyan vastag volt rajta jég.
Egyébként nem is tudtam, hogy a Dunába lőtt szerencsétlen sorsú honfitársainkról "pontos" adat jelent meg valahol, ugye Te kb. 3000 írtál. Amennyire én tudom, kb. 50-100 fős csoportokban terelték a Dunához őket (de ez 200-20,000 főig bármi lehet). Te honnét vetted a számot?
Holokauszttal kapcsolatban amennyire tudom, leginkább a számokon vitatkoznak. Viszont, ha a legkevesebb halállal járó forgatókönyvet elosztom 100-al, még az is iszonyatosan nagy szám. A legdurvább az, hogy ez mindössze hatvan pár éve történt.
Csatlakozom az előttem szólóhoz (19:41). :)
De kezdjük az elején:
1. A kérdésed magyarázatába linkelt YT-videó semmit nem bizonyít, csak azt, hogy vannak, akik felülnek az ilyen ármányosan fogalmazott blődségeknek.
2. Még nem mutattál hiteles forrást arról, hogy mikor és hol keltek át azok a bizonyos szovjet tankok a Dunán.
3. A történelem könyvek ~ 20 - 25 000 zsidó legyilkolását írják a nyilasok számlájára; bár tény, hogy nem mindet lőtték a Dunába közülük, hanem más helyszínek is voltak.
/Száray - Kaposi: Történelem IV., 143. o./
4. Igen, bebizonyítottad, hogy a Duna valóban befagyott régebben. A NatGeo linkben világosan szerepel: a 19. sz. közepétől már egyre ritkábban fordult ez elő; az első 20. sz.-i példaként 1946 - 47 szerepel. 1944 - 45 nem.
5. A tankönyvtáras link nagyon érdekes, de nem ez a kor.
A kuczugot meg hagyjuk már, amúgy sincs semmi új infó benne a többihez képest.
6. A "perdöntő kép": A cikk szerzőjét nem ismerem, de az írása igencsak zavaros, különösen, ami a dátumokat illeti. /A kommenteket is végigolvastam./
6. 1. Állítása szerint a kép '44. november végén készült, az eredetit a Levéltárban meg lehet tekinteni.
Elnézést, vidéki lány vagyok - bár Pest megyei - , nem fogom ellenőrizni. Különösen azért nem, mert egy dátumot is el lehet írni még véletlenül is, nem csak szándékosan.
Manapság is működik hivatalos dokumentumoknál egy kis előre- vagy visszadátumozás...
6. 2. Egy másik állítása: A hidat két részletben robbantották fel, először '44. nov. 4-én, majd '45. jan. 18-án.
Az állítólagos első dátumnak sehol nem találtam nyomát, mindenhol csak a 2. dátum szerepel. Minden általam megnézett forrás egyöntetűen állítja, hogy a budapesti hidakat a visszavonuló nácik robbantották fel 1945. 01. 16. és 18. között.
Budapest ostroma 1944. karácsonyán kezdődött, 1945. februárjában fejeződött be, tehát ezek az időpontok reálisak.
6. 3. Állítja, hogy a "tényadatok" szerint a lövöldözés 1944. dec. elején kezdődött.
Nem tudom, honnan szedte ezt a dátumot; a nyilasterror Szálasi hatalomra jutásának napján, 1944. 10. 15-én kezdődött; nem vacakoltak, rögtön megkezdték az emberirtást.
7. Összefoglalás:
7. 1. A kép készítésének dátuma egyelőre nem bizonyított. Ha 1945 - 46 telén készült, akkor nem lehet bizonyíték a nyilas gaztettek cáfolatára.
Ha 1944 - 45 telén készült, akkor valószínűleg 1945. 01. 18-a után készülhetett, mivel a híd már nem ép.
7. 2. A nyilasoknak hatalomra jutásuktól (1944. 10. 15.) a Duna befagyásáig bőven volt idejük és lehetőségük szerencsétlen embereket tömegesen a vízbe lőni.
Természetesen nem állítom, hogy a Duna nem fagyhatott be 1945. 01. 18. előtt. Ha csak egy november végi - december közepi dátumot nézünk, akkor is másfél - két hónap volt "befagyás-mentes".
8. Kiegészítő információk:
Forrást nem tudok megjelölni, de olvastam / hallottam két érdekes dolgot, ami a témához illik.
8. 1. A befagyott folyóba robbanóanyaggal vágtak lékeket, nem csak ebben az esetben, hanem más országokban is azok, akik hasonló gyilkolászást folytattak. Tehát ha még be is volt fagyva a víz, ez nem volt akadály.
8. 2. Jégdarabok, jégtáblák bizonyára voltak a Dunán egy időben. Ugyanis túlélő szemtanúk egybehangzó állítása szerint a nyilasok a Dunába lőtt, de életüket nem vesztett, jégtáblába kapaszkodó szerencsétleneket "Horthy-tutajnak" csúfolták. /Már a hatalomátvételük előtt is lőttek embereket a Dunába; és akkor innentől kezdve nincs miről beszélni./
Nos, kedves Gondolkozóó, remélem, sikerült feloldanom az ellentmondásokat, és választ kaptál a kérdéseidre.
Én úgy tudom, hogy nov-23-án volt az első Dunába lövés, de igazán jan 1-től. "A szovjet csapatok északról már 1945. január elején megkísérelték a Margitsziget elfoglalását, de a védők géppuskatüze elsüllyesztette a gumicsónakjaikat. Január közepére a Duna szinte teljesen befagyott, bár a jég a folyó jó részén még mindig nem bírta el az embereket. A hídroncsok közelében azonban a jégtáblák összetorlódtak és itt akár lövegeket, járműveket is biztonságosan lehetett mozgatni rajta. Ezt kihasználva a szovjet csapatok Január 19-én hajnalban partra szálltak a Margitsziget északi csücskén, és befészkelték magukat az akkor még félkész Árpád híd betonépítményei közé." "Január 19-ről 20-ra virradó éjszaka azonban alighanem a hónap leghidegebb éjszakája volt, a hőmérséklet -20 °C alá szállt, és a töredező jégtáblák néhány óra leforgása alatt egyetlen nagy, biztonságosan járható felületté álltak össze." Tehát a kép, valószínűleg ez után készült! A forrás: [link] illetve:Ungváry Krisztián: Budapest Ostroma,Számvéber Norbert: Erőd a Duna mentén,
Kovács Zoltán András - Számvéber Norbert: A Waffen-SS Magyarországon,Richard Landwehr: Budapest: The Stalingrad of the Waffen-SS, Gasparovich László: A rettegés 50 napja
Mivel azonban nem független történészek is a források, javaslom a biztosabb infó beszerzését, esetleg a meteorológiai szolgálattól...
Itt vannak az adatok, hogy mikor volt befagyva a Duna!:
A jégkód
jele jelentése
P parti jég
Z zajló jég
A álló jég
T jégtorlasz
Tehát jágzaljás, csak 45 jan.2.-tól, álló jég pedig csak jan. 26.-tól. Tehát a Dunába lövések megtörténhettek!
(Magamról annyit, hogy Nácinak mondott radikális vagyok, de amint látszik az igazság érdekel...)
Csak nehogy egy ilyen baromság legyen a végszó.
Utolsó: és a jég széléről nem lehetett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!