A háztartási munka mennyire számít bele a 30 napba amit idén dolgozni kell, h jövőre valaki kaphasson segélyt?
18.05-nek
-...és ha többet keresel a ht-munkával akkor miként döntenél?
-Minden közmunkát elvállalnál?
-Városban vagy falun élsz?
Előre köszi a válaszokat!
Ha jobban keresnék a ht munkával, mérlegelném azt, hogy mennyire lesz "tartós". Gondolok itt pl arra, hogy jövőre is meglesz-e, vagy nézelődhetek, mint Jocó a moziban, hogy se munka se segély (mivel nem vállaltam a közmunkát, amit felajánlottak).
Egyébként megyeszékhelyen lakom, mégsincs semmilyen közmunka lehetőség. Pedig tényleg bármit elvállalnék....
18.21.-nek
Én is megyeszékhelyen lakom,szeptemberre igérik a "nagy" közmunkát...
Bár nem tartozik rám milyen végzettséged van ha mégis megírnád köszi...
Megnéztem ezt a kivonatot a 'háztartási munka' szabályairól:
és semmi olyat nem találtam benne ami kizárná hogy ezt a munkát akár a közvetlen rokonaidnak végezd. A lényeg a hogy a kapcsolódó adminisztráció (ami első olvasásra nem feltétlen átlátható) pontosan el legyen végezve. A törvény pedig elvileg felsorolja a háztartási munkát is a 30 napba beszámító dolgok közé, a kérdés csak az hogy egész napként, vagy esetleg csak töredéknapként-e?
A második hozzászóló (még az előző lapon) ezt írja: "A háztartási munka (amit nem a lakóhelyeden végzel) beleszámít." Ez, hogy a lakóhelyeden nem végezheted mégis honnan van?
Csak emlékeztetőként a törvényben valami ilyesmi szerepel:
"háztartási munka: természetes személy munkáltató által létesített, kizárólag a maga és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítására irányuló munkaviszony"
Namármost, a háztartásban együtt élő személy ugyan hol a csodában végezné a háztartás másik tagjának a támogató tevékenységet?
Háztartási munka: Kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységek.
Itt a munkáltatón értik a természetes személyt és nem a munkavállalón.
Egyébként a munkaügyiben mondták, hogy az otthonodban (lakóhelyeden) végzett háztartási munka nem számít!
Köszi, már kezdem kapisgálni - túl egyszerű is lett volna ha az általában mindenki által végzett otthoni tevékenységek is számításba jönnek. Tehát a lényeg hogy a háztartási munkát a tiédtől eltérő lakcímmel rendelkező természetes személy számára végezd. És arra már nincs megkötés hogy az kicsoda neked, vagy hogy az is munkanélküli-e (pl. két munkanélküli megbeszélheti hogy kölcsönösen felássák egymás kertjét, és ha nem sietnek pont 30 napig tart...)
Amúgy a 'munkaügyiben' sok mindent mondanak, pl. azt is hallottam már tőlük hogy csak a normál reggel 8-tól du. 4-ig ottlevős rendes munkaviszony számít, közben pedig a törvényben az van hogy az alkalmi munkavállalást is szépen bele kell számítani a 30 napba.
Alkalmi munkavállalás esetén egyébként ez a közös lakcím-problematika valószínűleg nincs, minthogy a munkavégzés helyét nem is köteles a munkáltató megadni a bejelentésben - ellenben a háztartási munkával, ahol ez is kitöltendő adat.
Igen, gyakorlatilag így van, akár valamelyik ismerősöddel is megbeszélheted, hogy jelentsen be háztartási munkára (akár kölcsönösen). Az a kutyát nem fogja érdekelni, hogy a munka valós-e, el van-e végezve, csak a havi 1000 Ft legyen befizetve.
Az önkormányzatnál mondták nekem ezt, szó szerint így.
Ma én is tettem egy kört az önkormányzatnál. Ami biztosat tudtak mondani az az, hogy nem a naptári évben kell meglennie a 30 napnak (jan 1. és dec 30. között), hanem a két felülvizsgálat közötti időszakban (pl. márc. 1-től következő év márc. 1-ig). Azt is megerősítették, hogy az alkalmi munka és a háztartási munka valóban teljes értékű munkanapnak számít ilyen szempontból. Hogy ezekkel kapcsolatban milyen korlátozások vannak arról viszont nem tudtak mondani semmit: ők is várnak valamilyen ukázt a központból ami a tiltásokat részletesen leírná.
Így azt sem tudták biztosra mondani hogy a háztartási munka esetén ez a bizonyos azonos lakcím probléma létezik-e. Mindenesetre a héten sorra veszem a munkanélküli hivatalt is, hátha ők már informáltabbak (mert eddig közmunka nuku).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!