OLVASTÁTOK? Lehet már jövőre eltörlik az adókedvezményt, közel 10 ezerrel fog csökkenni a fizetésünk!
Jövőre tovább kell szorítania a kormánynak a nadrágszíjon, vagyis tíz-, esetleg százmilliárdokat kell megtakarítani. Kérdés, hol fogja meg a pénzt a kormány. Beszédes azonban, hogy Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár már jövőre megszüntetné az adójóváírást, ami idén még 230 milliárdot hagyott az adózók zsebében.
Varga a Gazdasági Rádiónak elmondta: az adórendszer átalakítása megfelelően halad, egyedül az adójóváírás kivezetésének üteméről lehet vita. Ez az az engedmény, amely a kevésbé jól keresők adóját csökkenti. Maximális mértéke 12100 forint havonta, s a minimálbéres dolgozóknak ennyivel kell kevesebb adót fizetni. A lehetőséget csak havi bruttó 260 ezer forintos keresetig vehetik egyre csökkenő mértékben igénybe a dolgozók.
Minimum 180 milliárdot vesztünk
A Széll Kálmán Terv szerint az adójóváírás jövőre mindenképpen jelentősen csökken. A most még mintegy 230 milliárd forint összértékű kedvezményből ugyanis 180 milliárdot csippentenének le. Csakhogy ha a lehetőség teljesen megszűnik, úgy 230 milliárddal marad kevesebb az adózóknál. Az adójóváírás teljes megszűnését sejteti, hogy a műsorban Varga sem tagad: jövőre is spórolnia kell az államnak. Ezt az összeget szakértők 600 milliárd forintra teszik – ennyivel kell lefaragni a kiadásokat és növelni a költségvetési bevételeket –, de a volt pénzügyminiszter szerint túlzóak ezek a számok. Mint mondta: „jóval kisebb" megtakarítás szükséges, s ő maga támogatná, hogy az adójóváírást már jövőre teljesen töröljék el.
Mi marad a minimálbérből?
Minthogy az adójóváírás annál többet hagy a keresőnél, minél kisebb a fizetése, így a rendszer megszüntetése a kisebb fizetésűeket fogja sújtani. A mostani 78 ezer forintos minimálbér után 12100 forintos adójóváírás jár, s ebből a fizetésből így is csak nettó 60600 forint marad. Vagyis alig 48 ezer forintra csökkenne a minimálbér nettó összege. Ez azonban elképzelhetetlen, hiszen előreláthatólag a közmunkások bére is 57 ezer forint lesz jövőre. Vagyis ha az állam megszüntetné az adójóváírást, úgy a minimálbért majd 100 ezer forintra kellene emelni.
Mennyi lesz a borítékban?
Ha az adórendszerben semmiféle változás nem történik, csak az adójóváírás tűnik el, úgy a 100 ezer forintos bruttó fizetésből az idei 74 ezer forint után 62 ezer maradna. A bruttó 150 ezer forint után még kézhez kapott 105 ezer forint 93 ezerre csökkenne, míg a bruttó 200 ezer forint 133 ezer forintos nettója is 124 ezerre csökkenne. Az intézkedést a körülbelül 260 ezer forintos bruttó felett keresők nem éreznék meg, nekik ugyanis már eleve nem jár a kedvezmény.
10:13
"Meddig lehet ezt folytatni? Amíg vezető hír nem lesz a médiában, hogy országszerte családok ezrei halnak éhen?"
A reálbér így is sokkal magasabb, mint akár 10 vagy 15 éve, és összehasonlíthatatlanul magasabb, mint 30-40 éve
Nem emlékszem rá, hogy 2000 vagy akár 1980 körül családok ezrei haltak volna éhen.
Nincs éhezés, van ellenben évente új mobiltelefon, van külföldi nyaralás, van családonként 2-3 autó, így él az átlagos "éhező" magyar dolgozó.
Szóval a hisztizést be lehet nyugodtan fejezni.
"A reálbér így is sokkal magasabb, mint akár 10 vagy 15 éve, és összehasonlíthatatlanul magasabb, mint 30-40 éve
Nem emlékszem rá, hogy 2000 vagy akár 1980 körül családok ezrei haltak volna éhen.
Nincs éhezés, van ellenben évente új mobiltelefon, van külföldi nyaralás, van családonként 2-3 autó, így él az átlagos "éhező" magyar dolgozó.
Szóval a hisztizést be lehet nyugodtan fejezni."
Nekem a reálbérem folyamatosan csökkent 2004-óta. Most 105eFt, jövőre 93eFt lesz. Mióta dolgozom, nem voltam külföldön, de belföldön is csak 1 napokra megyek nyaralni. Van részletre egy skodám, nincs házam, talán majd hitelre lesz. Hónap végén pedig nincs pénzem. Én még magas fizetésnek örvendhetek, mert a környezetemben sokan több 10 éves munkaviszonnyal 70-80eFt-ot visznek haza. A mobiltelefonom pedig egy 90Ft-os készülék, ami 3 éve van meg. Akciósan adták előfizetésben.
Szóval azt mondod, hogy simán kibírja az emberek zöme a további megszorításokat? Mit szóljanak azok, aki felvettek pár éve hitelt, aminél akkor még 40eFt volt a törlesztő, most meg 90eFt? A fizetésük meg csökkent. Hm?
Miért van az, hogy sorra derül ki az, hogy a politikusaink mindenféle uniós pénzek kijátszásában benne vannak, és luxusfizetéseket vesznek fel. Vagy mivel ér többet egy spekuláns, egy jó kapcsolatú vállalkozó, mint én?
ma 15:24-es:
Te sem ebben az országban élsz, vagy ha igen, nagyon közel ülsz a húsosfazékhoz, és téged ez az egész nem érint...
Azt hogy elveszik majd az adójóváírást már tavaly is mondták. De már olvastam nemrégiben egy cikket miszerint fel fogják emelni annyival a fizetését akit érint, hogy nem kapjon kevesebbet. Bár ez is jó vicc, de lehetne rosszabb is. Csak az árak is maradnának a régiben, akkor nem is lenne gond.
De ha feljebb fogják emelni a minimálbért akkor sok ember fogja megint elveszíteni az állását. Nem csak a kis vállalkozó, meg a multi küldi el a dolgozóit. Amit ma a közalkalmazottakkal is csinálnak az sem semmi. A közmédiában is szépen megcsappantották a létszámot.
Arról is volt szó hogy az 50 éven felülieket nem küldik el, küldhetik el, de állítólag akiket mostanában elküldtek mind 50-59 év körüli. Mit fog az csinálni, milyen fizetés után tud majd elmenni nyugdíjba? Bezzeg egyes helyeken a nyugdíjasok röhögnek, kapják a fizut és a nyugdíjat. Bár ezt most fel akarják számolni, ez talán pozitív. Bár itt én különbséget tennék, és aki nettó 80e-nél több nyugdíjat kap csak annak nem engedném, hogy dolgozzon. De mondjuk akinek 30e a nyugdíja annak engedném, sőt segíteném.
De amúgy a fiatalok is nagyon nehéz helyzetben vannak. A kisgyerekes anyukákról nem is beszélve.
De én igazából úgy érzem, hogy a mai világban csak az tud dolgozni akinek jó kapcsolatrendszere van és egymillióból egynek meg szerencséje van. A többi él egyik napról a másikra.
A munkanélküli is három hónap lesz. Én ezzel sem értek egyet. Mert ha valaki negyven év után, vagy 15 év után lesz most munkanélküli akkor miért nem érdemli meg legalább a hat hónapot, vagy egy évet? Szerintem úgy igazságosabb lenne. Nem hinném, hogy aki már annyit ledolgozott az nem azon lenne hogy új állást találjon, hacsak nem betegszik bele szegény, hogy annyi év után csak úgy mondvacsinált indokkal elküldték, miközben a munkáját több évtizede jól végzi.
Szóval én úgy gondolom, nem nézik semmibe az embert.
Én ha tehetném kimennék külföldre. De sajnos nincs félretett pénzem, hogy nekiinduljak. Még nem volt miből félrerakjak. ismerősöm sincs ahova menjek, hogy átmenetileg ott lakjak nála. Úgyhogy sajnos még ezt sem tudom. Pedig sajnos én is úgy érzem, hogy innen menni kell. Itt nincs jövő, se jelen. Pedig én ragaszkodom a hazámhoz és lehet lelkileg is nehéz lenne elmenni, de ha lenne rá alkalmam és lehetőségem mennék innen. Hazajönnék nyaralni max. De sajnos ittmaradni olyan mintha várnánk az akasztófát. Egyszer majd ránk is sor kerül, nem tudhatjuk mikor. Csak az utolsó vacsora sajnos nem jön össze, mert csak kevés jut az asztalra.
Az meg hogy megcsinálták maguknak hogy 16%-kal adóznak nagy szemét@ég volt szerintem. Hiszen a 32%-ot sem az egész jövedelmükből vonták, hanem sok millió fölötti részből. De az a határ is annyi volt, mint nekem három évi fizetésem minimum. Ők addig az összegig 17%-kal adóztak , a többiből adóztak csak 32-vel. Úgyhogy nagyon nagy szemétség.
A gyerekkezdezmény megint annak jó akinek jó fizuja van, mert az tudja érvényesíteni. Ha én és a párom minimálbért keres és van két gyerekünk, vagy három, nem tudjuk érvényesíteni mindet. Nincs miből. Úgyhogy azzal is ők járnak jó, nagyon jól. Pláne akinek sok fizu, sok gyerek.
A családi pótlékot úgyanúgy megkapják, a sok gyerekükre. Úgyhogy a gyerekekből egy milla plusz lehet összejön nekik, az addigi millája mellé. Havonta!
Azért még ehhez képest a cigány nem is kap sokat. Jó a cigány többsége nem dolgozik és sok gyereke van. Tisztelet a kivételnek. Míg a millás dolgozik.
De a kisember dolgozik, gyereke is van és mit ér vele. Tengődik és még csak reménye sincs.
A mnyp-as pénzünket is jól lenyúlták, aztán a végén nem is fogják arra költeni amire fogják. A sok kis ember örül, hogy kap pénzt, már ha kap. De aki kap az örül, hogy de jó kapott 80e körülit pl. Pillanatnyilag jó, de ha belegondolunk mennyi jut belőle az államnak és mennyi majd nekünk ha nyugdíjasok leszünk már olyan mese habbal, hogy a pórnép fogja be, örüljön, kap pénzt.
Persze a mnyp-ba maradás se életbiztosítás.
Nagyon nehéz.
Én nem tudom mi lesz.
Ha látnék valami fényt az alagút végén azt mondanám szenvedjünk, kibírjuk valahogy az egy két évet. De aztán keményül végigszenvedett egy két év után megint azt olvasom, hogy megint két év megszorítás jön. Miközben nekik egy két millával több van havonta. Ha a kisembereknek havi 20e-rel maradnak több pénzük, ill. kapnának ennyivel többet, lenne egy biztos, kiszámítható munkahelyük még ha nem is keresik magukat halálra magukat, akkor szerintem a kisemberek jobban költenének, mernének költeni, belevágni dolgokba és ez jobban elősegítené a gazdaság beindulását. Hiszen többet vásárolnának. Beindul a kereskedelem, az ipar, a gyártás. Sok minden. De a legfőbb hogy az emberek azt mondanák, hogy igen ez a kormány tett valamit értünk. Marketing és főleg pr szempontból ez az államnak is nagyon jó lenne. A hír sem az lenne kifelé, hogy nem törődik az állampolgáraival, hanem hogy nagyon is törődik. Hosszú távon, de talán még rövid távon is megtérülne. Csak ezt jó lenne ha fennt is végiggondolnák.
Bár tudom, hogy nekik, keveseknek a zsebükbe havi plusz egy milla, nem olyan sok összességében, mint a kisembereknek havi 20e összességében. De egy próbát megérne. Egy elégedett ország lenne, de legalább is az emberek úgy éreznék, próbálnak tényleg segíteni és nem még lejjebb és még lejjebb sodorni az embereket a kilátástalanság mély bugyrába. mert most ez van sajnos. És soha nincs vége!!!
Ja és majd ha eljutunk oda, hogyha nem lesz olyan egy munkahelyen, hogy azt mondják a szakképzett, sok éve ott dolgozó embernek, hogy ha nem tetszik neki mehet mert van helyette 10 másik, akkor majd eljutunk valahova. Addig nem.
Sajnos, egyik válaszoló kérdésére reagálva, ez az egy mondja mondja, de nem fog elmenni, mert nem tud hova utána és nagyon nagy szüksége van erre az állásra, még ha keveset is kap. Tűr, tűr, néha kibukik belőle, aztán tűr. és vár, hátha. De addig is csinálja.
De nagyon szomorú, hogy ennyire ki lehet embereket használni és ki is lehet így mondani, hogy ha nem tetszik mehetsz van helyetted tíz másik.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!