A kormány nem jön rá, hogy az ilyen ALDI, LIDL, TESCO-s olcsó kenyér/hús miatt mekkora nagy vesztesége keletkezik? Miért nem vezet be egy árszabályozást?
Arra gondolok, hogy amikor a vénasszonyok a pár km-re lévő Tescoba járnak vidéken (még véletlenül se a helyi pékhez), mert ott 5 Ft-al olcsóbb a kenyér. Aztán megépül az ALDI v miasz*r 50 km-re, és ott még 5 Ft-al olcsóbb a kenyér v hús mint a tecsóban és képesek csapatokban, teljesen megtelíteni egy Volánbuszt. Arról nem beszélve, hogy az ingázók kedvét ezzel teljesen elveszik a buszozástól, és ők inkább környezetszennyező kocsikkal fognak majd utazgatni, de a legrosszabb h 10 Ft miatt marha nagy veszteségeket okoznak az amúgy is veszteséges Volánnak, MÁVnak.
A kérdésem h miért nem lehet bevezetni azt, milyen esetleg közgazdaságtani mellékhatása lenne, ha megszabnák a kenyér/hús árát, h mindenhol kötelezően ugyanannyiba kerüljön? Csak azokra a javakra gondolok, amik nagyon fontosak, és napi szinten kellennek. Tehát pl csoki/cukor/liszt ezeknek lehetne mindenhol más ára (legyen verseny), de ezért elég lenne a vénasszonynak havonta egyszer buszoznia.
Vagy az egyetlen ok, h lepaktáltak a multikkal, meg próbálnak az nyugdíjas szavazók kedvében járni?
Mit csodálkozol?
Nyilván hogy a vérprofi profit orientált multi lesz@rja a nemzetgazdasági érdekeket. " az érdekes hogy sok ember is a nemzetből"
Egy multi ha 1 Ft vel olcsóbb akkor is behozza a terméket, és nem érdekli hogy abból a magyar gazdaságba, csak egy kevés adó és Áfa haszna van, ami nem fedezi a bekerülési összeget nyilván! Az az,nincs magyar hozzáadott érték ami komparatív ekőnyökkel járhatna.
Ha nemzetgazdasági szempontokat is figyelnénk, akkor még a drágább magyar is olcsóbb elméletet követnénk.
Ugyanis ha a sajtosdinnyét külföldről hozza be a multi 10Ft ért, akkor max 3Ft kerűl a költségvetésbe és max 0.01Ft a bérekben kifizetve, a többinek meg integetünk.
Ha ugyan szt a sajtosdinnyét mi termeljük és mi dolgozzuk fel, illetve mi csomagoljuk 11Ft ért, akkor gyakorlatilag több mint 11 Ft haszna van a nemzetgazdaságnak rajta.
Hiszen 3 Ft adók, 1,5 haszon a multinál, ám a maradék a gazdaságban marad és ujratőkésedik nap mint nap ésvről évre. Hiszen aki a csomagoló üzembe dolgozik az vesz valamit vagy szolgáltatást, stb stb és rotálva csörög a gazdaságban akár több ezerszer . Amiből mindíg lejön az adó, és nem kell leredukálni 3 hó ra a munkanélküli ellátást.
Csak hogy,akik a politikusainknak parancsolnak, azoknak ez nem jó. Sajnos az MSZP álltal adott emelések így tűntek el, és inflálódtak, minden komparatív és multiplikációs hatás nélkül.
Valahogy nem látom hogy a Fidesz tenne ezügyben valamit!
Figyelj, én nem vagyok éppen nyugdíjas, tekintve, hogy 24 éves vagyok, de bizony ott veszem a kenyeret, ahol a legolcsóbb, mert ha drágábban kéne vennem, akkor nem tudnék annyit venni, hogy a hónap minden napjára jusson.
Inkább azt mondja már el nekem valaki, hogy az itthon készült kenyér MIÉRT nem tud annyiba kerülni, mint a külföldi?? Mert ha így lenne, nyilván mindenki azt venné.
A közlekedés más téma.
Mindenütt a világon támogatja az állam.
Ugyanis ha nem tenné, grágább lenne mint az autó.
Méghozzá annyival, hogy akár meg is duplázódhatnának az autók az utakon. Az meg totális káoszt eredményezne.
El kell dönteni,élhető városok és támogatás, vagy éles versenyárak és káosz illetve folyamatos drágulás mindenben!
Volt idő, amikor működött a te álmod. Minden élelmiszernek fix ára volt. Háromhatvanas kenyér mond neked valamit? Na az a kommunizmus idején volt. Azt meg ugye nem akarnád újra látni. Bár, ki tudja...
A Lidl nevű üzletlánc a friss húst csak magyar beszállítóktól veszi, például debreceni húsüzem, szentesi baromfifeldogozó. Szóval az "olcsó" hús a magyar gazdaságot pörgeti.
A buszozós téma meg csakis tolerancia kérdése. Te is áldozatául estél a nyugdíjasok elleni hangulatkeltésnek, ami egy igazi hungarikum.
""chatty
Mer pld a Tescó dönping áron süti, mert máson meg behúzza rajtad. Illetve annyira el van nyomva a magyar sütőipar, hogy nincs akkora mennyiség hogy gazdaságosan abban az árban értékesítsen.
De fordíthatok a dolgon.
Ugyanis ha te nemvásárólsz magyar teméket, akkor a magyar gazdaság egyre kiszolgáltatottabb lesz és egyre kevesebb a fizetésed.
Valahol ebből ki kellene törni!
Kösz, így már értem.
Csak rajtam nehezen húzza be máson mondjuk a Tesco, mert (talán kivétel vagyok) én nem vásárolok ott olyat, ami drágább, csak azért, mert hát már úgyis ott vagyok.
Persze, tök jó lenne, ha megerősödne a hazai gazdaság, csak amíg annyi pénzből élek, amennyiből, addig én ezen nem fogok tudni segíteni. És szerintem sokan vannak még hozzám hasonló helyzetben.
Először is köszi hogy komoly válaszok érkeztek!
chatty: te ingyne utazol? 50 kmeket?
azt tegyük hozzá, hogy az ilyen vándorló nyugdíjasoknak kb a felük az, aki komolyan úgy is gondolja (még talán nem is igaz) h ez neki sokat jelent, pénzügyileg. a maradék azért utazik h dicsekedhessen, meg eltöltse vmivel az időt.
ma 15:36: tudom, h kommunista dolog egy kicsit, de a másik véglet (ami most van) is túlzás sztem. és mondom nem azt akarom h megszüntessék az árversenyt, csak h bizonyos termékeknél (tényleg csak 1-2, ami napi szinten kell)
ma 15:35:
Sztem épphogy így lesz több autó! Hiszen akik ingyen utazhatnak, azok úgyse mennének már kocsival, ellenben akik meg normális utazásra vágynak és számít is nekik h az a napi 2 óra utazás ne strapálja le őket még jobban, azok a fiatal dolgozók, és ők fognak kocsiba ülni!
Elsőként el szoktam olvasni, ki mit ír, de most nem megy.
Kezdem az elején.
A kormány pont most reklamált, hogy ne lehessen előállítási árnál alacsonyabban árulni a tacskóban a kenyeret, legyen annyi, mint a péknél. Mondhatni megszabja az árakat.
Ennek nem csak a nyugdíjas öregasszonyok nem fognak örülni, hanem te se. Igaz, nem te keresed meg az árát, de neked is enned kell.
Az öregasszonyok pont úgy utazhatnak a buszon, mint te, ebbe kénytelen vagy belenyugodni. Még mindig jobb, mint amikor a 80 éves, nem lát-nem hall tata beül a volán mögé, és sorra gyártja az életveszélyes helyzeteket. Ezek az emberek nem csak a buszon nem fürgék, hanem a forgalomban sem, sofőrként, lassúak a reflexeik, nem látnak jól, ilyen hályog, olyan halláskárosodás, (amik miatt illik átadni a buszon a helyed...) de a jogosítványa érvényes, a benzin meg elpöfögteti a kocsiját...
Sokkal jobb mindenkinek, ha buszra száll.
Nekem se tetszik, mikor hulla fáradtan mennék haza, és kénytelen vagyok végigállni az utat, de mivel nem vagyok nyomorék, nekem még megy, hogy egy órát álljak. Legalább gyalogolni nem kell.
A dolgozók nem azért utaznak kocsival, mert idegesítik őket a nyuggerek. Azért, mert pár településről tömegközlekedéssel nem jut be a munkahelyére, mert be kell adni a gyereket az oviba, és nem teheti meg, hogy fél órákat utazgat a busszal, meg negyed órát dekkol a megállóban, mivel a munkaidő kezdete annak is pont akkor van, akinek 6 gyereke van, mint a gyerektelennek.
Sokan meg azért mennek kocsival, mert megtehetik, és nem fog neked a vezérigazgató a Merciből átnyergelni a BKV-ra, mert az környezetkímélő. Inkább méregdrágán vesz egy hibridet, vagy ami még valószínűbb: le..ja.
Sebaj, majd ha dolgozni kezdesz, megérted.
Engem is tessék megrugdosni, mert 300 m körzeten belül van L.., T..., A..., S..., és pontosan tudom, melyikben mi olcsóbb, és képes vagyok körbejárni, hogy összességében egy ezrest spóroljak.
Majd ha te keresed meg az árát, hogy itt verjed a billentyűt, reggel kelsz, dolgozol, este hazaesel, fizeted a számlákat, eltartod a gyerekeid, támogatod az őseid, és igyekszel valamit félretenni, hogy ha bedöglik a hűtő, ne rohadjon meg minden, ami benne van, és ki tudd hívni a szerelőt... na majd akkor te is ott veszel kenyeret, ahol öt forinttal olcsóbb.
Az az öreg, akit te szidsz, valószínűleg többet dolgozott, mint amilyen idős az anyád vagy apád.
Erre kap annyi fizetést, amennyibe a farmerod meg a cipőd kerül - rosszabb esetben használtan. Sokan tengődnek havi 30-35-40 ezerből, mert ő nem volt párttitkár...
Minden fillért az élére kell tennie, hogy meg tudjon élni, és ne éhezzen. Te azt se tudod, mi az.
Ezen kívül kizártnak tartom, hogy pont nyári melegben 50 km-t utazzon egy kiló kenyérért, mivel ő se hül.ye, csak öreg. Ez megint csak ferdítés, meg hazugság.
Ha nem tetszik, hogy így él egy nyugger, tegyél ellene! A kulcs a te kezedben van! :P
Otthagyod a fősulit, vagy egyetemet, vagy mi a szöszt, mert a koszon kívül nem ragadt rád semmi, elmész dolgozni, és fizeted az adót, a nyugdíjjárulékot, mint minden normális ember. Mellette keresel egy párt, és csináltok 5-6 gyereket, tisztességgel felnevelitek, és lesz aki megtermeli a nyuggereknek a pénzt, hogy ne azon az öt forinton múljon, hogy jut-e még ennivaló az asztalra hó végén.
Nekem is az az érzésem, hogy kénytelen voltál két percet állni a buszon, mert egy öreglány se adta át neked a helyet, és most mindenki hibás, mindenkit kiosztasz, mert neked az ülőhely az jár...
Nem jár.
El kell menni reggelente futni, és ki fogod bírni, hogy állsz egy kicsit.
Egyébként nem MUSZÁJ állni, mehetsz gyalog is, biciklivel, vagy veszel egy kocsit, és kényelmesen, környezetet szennyezve befurikázol a suliba.
Ha ez a nemzedék a jövőnk záloga, itt gebedjek meg, ha kiváltom...
Viszont határozottan támogatom, hogy rendezzék át a felsőoktatást, mert agyfa.szt kapok attól, hogy ilyen primitív, gondolkodni nem tudó, kőbunkó, félanalfabéta nyikhajok tanuljanak 6-8-12 évig az én adómból!!! 4 éves fősulin...
Próbálok röhögni, de annyira nehéz humorosan felfogni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!