Nem találjátok aggasztónak ezt az agyelszívást?
Itt olvastam( [link] hogy 850 orvos kért igazolást, hogy külföldön dolgozhasson. Ez több, mint az egy évben végzettek száma, és e mellé még sokan nyugdíjba is mennek.(bár a végzettek még akkor sem tudnák pótolni a nyugdíjba menőket, ha egy sem menne el külföldre.)
Jelenleg az országban kb. 35000 orvos dolgozik. Így nagyon hamar elfogynak, nem? Akkor pedig még hosszabbak lesznek a várólisták.
Szerintetek mit lehetne tenni ez ellen?
ma 21:49
Igen, a gonosz burzsujok...
Nyilván az orvosok azért vándorolnak nyugatra, mert ott viszont jó kis kommunizmus van :)))
ma 21:44
Van több lehetőség. A tiszta megoldás az, ha az állam azt mondja, hogy leadja ezt a funkciót, a továbbiakban nem dolga.
Lehet béremelésekkel is szerencsétlenkedni, de az állam nem fogja tudni mondjuk a jelenlegi bérek 5-szörösét kifizetni az orvosoknak, mert akkor már másnak követelni fogják a rendőrök, tanárok, utcaseprők stb., hogy nekik is minimum 10-szerezzék meg a bérüket.
A nyugati szintű ellátás brazil színvonalú gazdasággal, ami mostanáig volt Mo.-on, illúzió volt. Eddig tartott. Most megszűnik, és következik a valóság. Brazil színvonalú gazdasághoz brazil szintű egészségügy dukál.
ma 21:54
Privatizálni az egészségügyi rendszert? A legnagyobb hülyeség. Az összes privatizálás hülyeség. Az nekünk miért jó, hogy van még ott egy "tulajdonos", aki minél nagyobb hasznot akar húzni, minél rövidebb idő alatt, és nagy ívben leszarja az egészségügyi szolgáltatás színvonalát, meg úgy az egészet... Ez a baj ebben az országban, hogy mindent privatizáltak, azután meg az új "tulajdonos" bezárta. Ha '90-ben mindent jól csinálunk, akkor most tényleg nyugati színvonalon lennénk minden téren. De mi mindent rosszul csináltunk, ezzel azt értük el, hogy még 20 év kell ahhoz, hogy a '90 előtti színvonalat elérje az ország... 40 évet már pedig nem fog várni egy orvos. Már csak azért sem, mert a kis 90 EFT-s kezdőfizetéssel éhendöglik. Nem hazaárulás, ha valaki ilyen helyzetben elhagyja az országot.
22:09
"Privatizálni az egészségügyi rendszert?"
Ha privatizálják az eü-t, akkor az orvos piaci árat fog kérni és kapni a munkájáért. Ha nem, akkor továbbáll nyugatra.
"Ha '90-ben mindent jól csinálunk, akkor most tényleg nyugati színvonalon lennénk minden téren."
Ha a nagymamának áramszedője lenne...
"még 20 év kell ahhoz, hogy a '90 előtti színvonalat elérje az ország"
Hülyeség, az ország sokkal fejlettebb, mint 1990-ben.
"Nem hazaárulás, ha valaki ilyen helyzetben elhagyja az országot."
Mondtam olyat, hogy az?
ma 22:20
Az orvosok magatartásában az az inkorrekt, hogy őket állami költségen képezték ki.
Tudod, mennyi tandíjat kellett volna fizetnie ugyanezeknek az embereknek mondjuk az USA-ban? Szerinted miért van nyugaton orvoshiány?
Egyébként nincs pénz arra, hogy a magyar állam nyugati szintű béreket fizessen.
Ennek megfelelően nyíltan el kell mondani a lakosságnak, hogy az állami egészségügy kb. 80 év fennállás után megszűnik, és aki beteg, az fizesse meg a nyugati bérigényű orvosoknak a nyugati bért. Ezt lehet tenni, minden más ködösítés.
Nyugat-Európában is van állami költségen végzett orvosi egyetem, nekik az ország aktuális, minden egyetemi hallgatóra vonatkoztatott tandíjat kell, hogy fizesse.
Azaz az orvoshiány nem a fizetési kötelezettség okán jön létre.(talán inkább a várható élettartamcsökkenés, más, kedvezőbben lehetőségeket nyújtó hivatások elszívják a diákokat
Az USA orvosképzése teljesen más szisztémán alapszik, mint az EU-é, ezért egymás diplomáit nem fogadják el(leszámítva Angliát), emellett ott minden egyetem saját költséges.
"Nyugat-Európában is van állami költségen végzett orvosi egyetem, nekik az ország aktuális, minden egyetemi hallgatóra vonatkoztatott tandíjat kell, hogy fizesse."
De mégsem éri meg valamiért a fáradságot, különben nem lenne orvoshiány.
Az szerinted normális, hogy a magyar adófizetők pénzén legyenek képezve a Németországban praktizáló orvosok?
Olyan gazdag Magyarország és olyan szegény Németország, hogy Magyarországnak kell dotálnia a németeket?
Egy sorral lejjebb írtam, miért nem éri meg.
2.
Nem, szerintem sem kéne, hogy Németországban dolgozzanak. De ha te 10x-ét keresnéd 100 km-el nyugatabbra a jelenlegi munkádtól, akkor nem ott dolgoznál?
ma 19:02
Tényleg ennyire nehéz megérteni, amit mondok?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!