Nem érzitek problémásnak/ellentmondásosnak a Jobbik programját?
Itt a program: [link]
Alapvetően sok dolog tetszik benne, de néhány dolog számomra problémás és ellentmondásos, idéznék párat:
"Kötelező erkölcs- és hittan bevezetése az általános és középiskolákban."
Nem tudom mennyire lehet rávenni a gyerekeket, hogy ha nem érzik magukat vallásosnak, akkor is hittant tanuljanak. Vagy mit fognak szólni ehhez a szüleik? Elég csak megnézni itt a vallásos kérdéseknél lévő nagy vitákat.
"A már a fogantatásától emberi életnek tekintett magzat valódi törvényi védelme."
Ez az abortusz illegálissá tételét jelenti? Azért szerintem ebben a kérdésben sincs teljes társadalmi egyetértés, és el tudok képzelni olyan eseteket (nem is egyet), ahol egyetértenék az abortusszal. Pl.: ha egy 16 éves lány terhes lesz stb.
Illetve azzal sem vagyok teljesen tisztában, hogy lehet a programjukat finanszírozni?
Csökken a bevétel:
"A multinacionális tőke számára biztosított adókedvezmények felszámolása."
Kimennek a multik, már eddig is sokkal jobban preferálták a környező országokat (pl. Szlovákia). Munkahelyek megszűnnek, adóbevételek csökkennek.
"A multinacionális cégek támogatása helyett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozók (mkkv-k) támogatása, különös tekintettel a családi vállalkozásokra és gazdálkodókra."
Ez hosszútávon megoldja az előző problémát, de a köztes időszakban 5-10 év hatalmas munkanélküliség és deficit lesz.
Nőnek a kiadások:
"A nemzet szempontjából stratégiai fontosságú ágazatok köztulajdonba vétele."
Gondolom megvásárlás, nem sima államosítás!
"Működő-tőke kihelyezésének elősegítése a határon túli magyar és külföldi régiókba."
"A lerombolt lombikbébi-program újraindítása és kiemelt támogatása."
"A gyermeket nevelő anyákat otthon vagy félállásban foglalkoztató munkaadók számára nagy mértékű adókedvezmények biztosítása."
"A főállású anyaság intézményének biztosítása a legutolsó munkahelyi bér 75%-ának megfelelően."
"Energiaültetvények létesítésének állami támogatása a tradicionális mezőgazdasági termelésre nem alkalmas területeken.."
Stb.
Az én személyes véleményem az, hogy ez a program így nem megvalósítható. Persze nem is kell megvalósítaniuk, mert biztosak lehetnek benne, hogy úgyse fognak ők kormányozni. Pedig például a halálbüntetés visszaállításával, vagy a segélyek közmunkához kötésével, június 4-e nemzeti emléknappá nyilvánításával egyet értek.
Szerintem meg igenis szükség van bizonyos mennyiségű hittan oktatására, ami csak előnyükre válik, kárukra nem.
"A már a fogantatásától emberi életnek tekintett magzat valódi törvényi védelme."
A 16 éves lány ne kezdje el még a szexet, vagy ha igen ésszel is lehetne csinálnia (védekeznie) és akkor nem lesz terhes.
Ez nem az abortusz illegálissá tételét jelenti, hanem inkább szigorúbban ítéli meg annak szükségességét?
Program-finanszírozás?
Kemény dió! Igaz nem kell messzire menni, ezidáig minden választási kampányban részvevő párt nem kevés százalékkal túlméretezte ígéreteit. Ez a jövőben is így lesz, miért lenne a Jobbik sokkal különb náluk. Inkább a minőségben és a megvalósíthatóságon kell latolgatni a sok-sok program között.
Itt a fokozatosságon van a hangsúly. A Munkahelyek így mérsékelten szűnnek meg, az adóbevételek pedig ennek megfelelően csökkennek.
"A multinacionális cégek támogatása helyett a magyar mikro-, kis- és középvállalkozók (mkkv-k) támogatása, különös tekintettel a családi vállalkozásokra és gazdálkodókra."
Itt is a fokozatosságon van a hangsúly, ami az előző kérdésből eredendő hiányt megfelelően pótolni tudja 4-6 év alatt úgy adóbevételből mint munkahelyteremtésből is.
Nőnek a kiadások?
Hát ezt sajnos már elb...ták az elődök a mértéktelen privatizálásokkal, már akkor kellett volna gátat szabni a stratégiai fontosságú ágazatok kiárusítását, de valamivel ki kellett tömni a deficites állam zsebét, akarom mondani inkább a mindenkori kormányon lévők zsebeit.
"Működő-tőke kihelyezésének elősegítése a határon túli magyar és külföldi régiókba."
Ez nem tudom mi akar lenni, mert ennyire jó helyzetbe nem vagyunk, (bár lennénk) hogy segíthessük a gúnyhatáron túliakat, pedig szükség lenne rá.
"A lerombolt lombikbébi-program újraindítása és kiemelt támogatása."
A lélekszám-növekedést szerintem ez se igazán növelné, de a kisebbségen kívül rengetegen vannak akiknek szükségük lenne rá, hogy legalább egy, vagy szerencsés esetben kettő gyereket is vállalhassanak megalapozott anyagi háttérrel. Gondolom az ezzel járó kellemetlenséget nem azért vállalják be, hogy az utána járó gyesből tudjanak megélni.
"A gyermeket nevelő anyákat otthon vagy félállásban foglalkoztató munkaadók számára nagy mértékű adókedvezmények biztosítása."
A jelenlegi kormány pont ezt szigorítja, hogy a dolgozni akarókat még jobban elkeserítsék a gyermekvállalástól.
Még mindig jobbnak tartom ennek a finanszírozását, mint a megélhetési bűnözésből és gyesből élők segélyezését. Itt még plusz milliárdok is maradhatnának.
"A főállású anyaság intézményének biztosítása a legutolsó munkahelyi bér 75%-ának megfelelően."
Az előző válasszal szinte megegyezik.
"Energiaültetvények létesítésének állami támogatása a tradicionális mezőgazdasági termelésre nem alkalmas területeken.."
Alternatívát mindig támogatni kell, sőt még újabbakat is keresni, kutatni, kiaknázni.
A jelenlegi nem megfelelő segélyezési rendszer megreformálásából sok száz milliárdot lehetne megtakarítani, de ehez egyik kormány sem mer hozzányúlni, pedig itt kellene kezdeni. Lásd a szlovák példa.
(Az én személyes véleményem az, hogy ez a program így valóban nem megvalósítható, de ha már a felénél elkezdenének változtatás véghezvinni már haladás lenne.)
Inkább azt mondom, bárcsak megtudnák csinálni, ezért szurkolok nekik és a szavazatomat is megkapják ehez.
Nem ellentmondásos, csak populista, és demagóg. Mellesleg programnak se nevezném, inkább tervezetnek. Kb 20%-ban megvalósítható. Ők is úgy voltak vele, hogy csináljunk valami program-félét a népnek jó hangzatos szavakkal, aztán ha netán oda kerülünk majd lesz valahogy.
Ez az egyik legnagyobb baj a pártokkal. Nem az ország helyzetéhez, hanem saját vélt szavazóbázisukhoz készítenek "programot". Azt írják bele, amit a vélt bázis hallani szeretne, aztán amikor hatalomra kerülnek egészen más szokott következni, mint ami a programban van leírva. Ez a Jobbik "program" annyival rosszabb csak a többinél, hogy nem is próbálják benne megmagyarázni, hogy miből fedeznék a végrehajtását. Persze egy átlag szélsőjobbos gondolatokkal bíró szavazónak ez is bőven elég, hogy behúzza az X-et.
Bizony, szerintem is jó ötlet. Nem ártana egy kis erkölcsöt nevelni a mai hülye gyerekekbe. Ez talán megoldaná a 16 évesen fűvel fával dolgot is.
Nem legalizálni, csak szigorítani. Mert VAN olyan eset, amikor jól jön az abortusz.
Első válaszoló leírta.
De, akár államosítás is. Ha a mostani tulajnak nem tetszik, akkor 9.
mm
Az én személyes véleményem az, hogy ha már egyet is meg tudnak valósítani ezek közül, akkor jó úton haladunk. Ha csak egy picit is meg tudják változtatni az emberek hozzáállását és gondolkodását, akkor már megérte.
Csak nehogy elszálljanak ők is.
Épp azért írja, hogy erkölcs- és hittan, mert a 2 nem ugyanaz. A vallásos szülők gyereke tanuljon hittant, a többi erkölcstant (etika).
Vsz. ez csak az abortusz lehetőségének szigorítását jelenti.
Támogatnák a lombikbébi programot??? Ez érdekes, mert ha jól tudom, az is megtermékenyített petesejtek elpusztításával jár.
A gazdasági kérdésekben alapvetően egyetértek az előttem írókkal: ez nem valódi program, mert nincs mellette az, h' hogyan csinálnák. Nagyon nehéz lesz visszafordítani azt a rengeteg kárt, amit a mostani kormány volt szíves okozni ennek az országnak. Tehát az elgondolások jók, csak nem lehet kivitelezni. Egyedül ez az újfajta "államosítás" gondolata vérfagyasztó számomra. Ki dönti el, h' melyik ágazat melyik gyára, üzeme, cége stratégiai fontosságú, és hogy fogják a legálisan - zömmel külföldi érdekeltségű tulajdonosokkal - megkötött szerződéseket semmissé nyilvánítani? Vagy visszavásárlásra gondolnak? Ez nem derül ki, és nagyon nem mindegy.
De a kötelező hittan és az abortusz szigorítása nagyon nem tetszik. Én 33 éves vagyok, de nem szeretném, ha egy abortuszbizottság mondaná meg, h' mit tegyek a testemmel. Ez nem megoldás a demográfiai válságra, mert amikor tiltott volt, akkor is elvégezték, csak még ráadásul bele is haltak páran, vagy örökre meddők maradtak. Visszafejlődni nem kéne. A gyermekvállalási kedvet egyetlen tényező befolyásolja szerintem: a biztonságérzet. Ha nem látok jövőképet magunk előtt, akkor mire szüljek még egyet.
Illetve azt is rossz néven venném, ha nem mi dönthetnénk el, h' a gyerekünket ki, és milyen vallás képviselője oktassa erkölcsre. Ez nyilván nem vonatkozik az etikai és alapvető normák kérdésére, csak itt kifejezetten hittanról van szó.
Egyébként számomra Morvai Krisztina és Vona Gábor személye is egy rejtély. Sok megnyilatkozásukat láttam, de valahogy a mai napig nem tudom őket hova tenni. Emiatt én maradok Fidesz szavazó, ahogy 15 éve mindig.
Sok probléma van ezzel a programmal.
Keresztény restauráció a hittan kötelező bevezetésével.
Az emberek szabad döntését próbálják korlátozni az abortusz tilalmával. Paternalista hozzáállás.
Minek még egy olyan emléknap, ami csak arra jó,hogy elmondhassuk, hogy hogy csesztek ki velünk ? 1848 1956 stb mind a veszteségeinkről szólnak. Nem értek egyet.
Amivel talán egyet lehetne érteni a hazai vállalkozások támogatása,de valljuk be, hogy a gondot nem a multinacionálisok okozzák csak. Az adócsalás, kikerülés ,korrupció akkor is itt marad,ha a külföldiek elmennének innen.
Egyébként meg kétségeim vannak afelől,hogy a globális gazdaságból annyira ki lehet vonni magunkat. Magunkat biztosan nem tudjuk eltartani egyedül. A technológiát, pénzt a rendszerváltás után mind a külfőldiek hozták be ami nekünk nem volt. Tehát sokat köszönhetünk is nekik.
Azon pedig el kell gondolkozni,hogy Európában itt dolgoznak a legkevesebben aktívan a munkaképes lakossághoz képest 57% .
Miért nem érthető az embereknek, hogy nem a kötelező hittant akarják bevezetni mindenki számára???
(legalábbis a program alapján)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!