Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem undorító kicsit az a...

Nem undorító kicsit az a tény, hogy nyugaton 4-5-ször nagyobbak a fizetések mint itthon, miközben pedig az árak a mi szintünkön vannak körülbelül?

Figyelt kérdés
Nem lehet, hogy nálunk a fizetések mesterségesen vannak alacsony szinten a tartva, az árak pedig magas szinten?
2011. máj. 12. 06:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Az, hogy valójában mennyien mennek majd külföldre, az a külföldtől fog függeni. Hogyha megkönnyítik a kivándorlást jó lehetőslgekkel, akkor ki fog menni mind aki teheti.

Persze ha ott sem lesz lehetőség, akkor nyilván nem.

2011. máj. 12. 14:42
 12/20 anonim ***** válasza:
58%

"Persze, mindenki "tervezi", mármint néha álmodozik róla, hiszen óriási divat ez."

Annyiban igazad van, hogy nem ennyi ember fog lelépni. Viszont jó pár évvel ezelőtt kevesebb emberben is merült fel a gondolat. A hajlandóság/költözés arány hasonló, mint az előző mérésnél, szóval mindenképpen romlott a helyzet.

2011. máj. 12. 14:43
 13/20 anonim ***** válasza:

"Viszont jó pár évvel ezelőtt kevesebb emberben is merült fel a gondolat."

1990-ben is mindenki arra számított, hogy több millióan fognak innen kivándorolni. Azóta is minden évben bevándorlási többlete volt Magyarországnak.

Ezek nem ilyen automatikus dolgok, hogy külföldön többet lehet keresni, erre huss, az egész ország lelép Londonba; itt jobban lehet keresni, mint Kínában, erre huss, idejön 100 millió kínai.

2011. máj. 12. 16:24
 14/20 anonim ***** válasza:

"Az, hogy valójában mennyien mennek majd külföldre, az a külföldtől fog függeni."

Ha külföldön is munkanélküliség van, sőt, egyre nő, akkor nem fognak bevándorlókat vonzani. Pl. Írország, ahova több ezren vándoroltak be még néhány éve, most százezrével bocsátja ki a menekülő íreket.

Egyedül Németországban van számottevő munkaerőhiány, de ott sem segédmunkásokra van szükség, hanem pl. informatikusokra és mérnökökre. Néhány tízezres nagyságrendű mozgásokra lehet számítani.

2011. máj. 12. 16:26
 15/20 anonim ***** válasza:
Állítólag szakmunkás hiány is van. Ha van, akkor amennyi valóban van, annyian fogna oda kimenni. Persze lehet, hogy "Majd" visszajönnek, de el fognak menni oda, ahol hagyják őket dolgozni, és megfizetik őket. Miért is maradnának itthon?
2011. máj. 12. 18:31
 16/20 anonim ***** válasza:

"Állítólag szakmunkás hiány is van."

Állítólag vagy ténylegesen?

Ha mondjuk szükség lesz Németországban évente 100 ezer szakmunkásra úgy, hogy Indiától Pakisztánig, Romániától Lettországig, Spanyolországtól Görögországig mindenhonnan Németországba akarnak vándorolni (London már tele van), akkor abból a 100 ezerből várhatóan mennyi lesz magyar? Mondjuk 5-10 ezer, és akkor már ott tartunk, mint az utóbbi 10-20 évben, amikor Magyarország évi 5-10 ezer migránst bocsátott ki és valamennyivel többet eresztett be.

2011. máj. 12. 19:57
 17/20 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, hogy ezt ilyen pontosan ki lehetne számolni. Azt sem tudom, hogy Indiából könnyebben jutnak e munkához mondjuk Németországban, mert India nem EU tag.

Az biztos, hogy ott is versenyezni kell majd a munkahelyekért, de ott legalább van miért versenyezni, nem úgy, mint itthon.

Az is biztos, hogy ott érdemesebb versenyezni, mert ha valaki jó szakember, és minimálbérért kényszerül dolgozni, akkor inkább azért a német minimálbérért versennyezzünk, mint a magyar mnimálbérért.

Az is biztos szerintem, hogy aki elmegy, az ezzel rontja Magyarország helyzetét, mert a jelenlegi helyzetben inkább szükség lenne itthon a munkaképes, dolgozni akaró, és tudó munkaerőre. Már így is fel van a demográfiai helyzet billenve. Arrafelé haladunk, hogy nyugdíjasok, cigányok, politikusok maradnak csak itthon.

Természetesen ez "sarkítva" van így, de érezhető egy ilyen tendencia.

Az pedig hogy ide is jönnek migránsok, menekültek, ez nem sokat segít. Ezek inkább képzetlen menekültek, akik itt a szoc. rendszert terhelik. Még ezek is tovább fognak vándorolni oda, ahová érdemes, mert nem kötődnek ehhez az országhoz.

Nem buták még azok sem annyira, hogy meg ne nézzék, ki ne számolnák, hogy az EU-n belül hol érdemes letelepedni.

Budapest-Bukarest egy indiainak nem nagy különbség, ha már útnak indul. Ha tájékozódik előtte, akkor hamar továbbáll majd, ha teheti.

Minek jönne ide egy képzett indiai mérnök, vagy egy szakmunkás, ha kicsit nyugatabbra jobban érvényesülhet? Egy átszállással több-kevesebb, szerintem nem ide fognak jönni.

2011. máj. 12. 21:02
 18/20 anonim ***** válasza:

"Nem hiszem, hogy ezt ilyen pontosan ki lehetne számolni."

Ha nem tűnt volna fel, semmit se számoltam ki pontosan. Adtam egy becslést. Kicsit nehéz lenne elhinni, hogy mondjuk valamilyen csoda folytán Németországba csak magyarok fognak vándorolni, mert hirtelen a fél világnak, ami eddig oda küldte a lakosait, derogálni fog Németország. Ez nem valószínű.

Németországban él kb. 7 millió bevándorló. Közülük a magyarok száma 50 és 100 ezer közötti. Ez nem 10, hanem 1 százalék. Ha a konkrét számok érdekelnek.

"Azt sem tudom, hogy Indiából könnyebben jutnak e munkához mondjuk Németországban, mert India nem EU tag"

Németország évről évre tervezett számú indiai informatikust importál. Nem azért, mert EU-tag vagy nem, hanem azért, mert sok van belőlük, jól képzettek és olcsók.

"Az is biztos szerintem, hogy aki elmegy, az ezzel rontja Magyarország helyzetét"

Ez nem biztos.

"szükség lenne itthon a munkaképes, dolgozni akaró, és tudó munkaerőre"

De mennyire? Ha mindenkire szükség lenne itthon, akkor nem lenne munkanélküliség. Van munkanélküliség Mo.-on? Van.

"Az pedig hogy ide is jönnek migránsok, menekültek, ez nem sokat segít. Ezek inkább képzetlen menekültek, akik itt a szoc. rendszert terhelik."

Még sose voltál konzervgyárban, csomagolóüzemben, csirkefeldolgozóban, gyümölcsszedésen vagy építkezésen? Kérlek, Mo.-on románok és ukránok dolgoznak minden ilyen helyen, ahol a magyaroknak már rég derogál a munka. Sok cigány is dolgozik itt. Nem a szociális rendszert terhelik. Az ostoba jobbikos demagógiát ideje félretenni, gátolja a tisztán látást és a gondolkodást.

"Minek jönne ide egy képzett indiai mérnök, vagy egy szakmunkás, ha kicsit nyugatabbra jobban érvényesülhet?"

Pl. mert Németország tele van, Anglia tele van, Franciaország tele van. Az egész világ nem tud Angliába vándorolni. Fél Lengyelország bevándorolt már Skóciába és Írországba, fél Románia beköltözött Spanyolországba, van is emiatt feszültség rendesen.

"Egy átszállással több-kevesebb, szerintem nem ide fognak jönni."

Annál jobb, legalább marad munkahely az itteni félanalfabétáknak, pl. a jobbikosoknak.

2011. máj. 12. 21:53
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem vitatkozom a "becsléseiddel", még az is lehet, hogy helytállóak. Az is biztos, hogy a fejlett államok megtehetik, hogy mérnököket, informatikusokat vagy éppen orvosokat vásároljanak, mint például ha jól tudom Norvégia talán nem is képez már bizonyos területen orvosokat, hanem "veszi" őket.

Ez bár érthető, de nem hiszem, hogy az "agyelszívás" jót tenne azoknak az országoknak, akiknek a legtehetségesebb elméit "megvásárolják".

Az lehetséges, hogy aki elmegy, az nem rontja biztosan az ország helyzetét. Vannak páran, akiket én is "elkívánnék".

Abban azonban biztos vagyok, hogy sokan olyanok is elmennek, akik itthon is hasznosak lennének, vagy lehetnének, de mégis elmennek. Szerintem ez igenis veszteség. Ráadásul éppen ezek mennek el. Nem a segédmunkások mennek. Éppen te mondtad, hogy nem rájuk van külföldön szükség.

Magyarországnak egyik problémája, hogy nem tudja felbecsülni a reális munkaerő szükségletét, és képtelen a képzési rendszerét hozzáigazítani az igényekhez.

Valójában bizonyos ágazatokban még az "igényt" is meg kellene teremteni, és képezni szakembereket.

E helyett kevés jó, versenyképes szakembert képezünk, és ezek egy része külföldre megy majd dolgozni, mert itt nem fizetik meg őket. Pedig a magyar adófizetők pénzéből képezték ezeket. Talán célszerűbb lenne, ha itthon érvényesülhetnének.

Nem azok fognak egy fellendülés alkalmával elmenni, akik itthon munkanélküliek, vagy a "csirkegyárban" dolgoznak, hanem pont azok, akik itthon a legnagyobb hasznot hajtanák. A többség, akik külföldön sem kellenek azok maradnak itt. Képesek lesznek-e ezek a képzetlen munkások kitermelni a Ratko-generáció nyugdíját?

Sajnos nem gyakran fordulok meg magyar csomagolóüzemekben, konzervgyárakban, vagy építkezéseken. Szerintem ezek egyre ritkábbak, mert talán a cukorgyárak, vagy a cementgyárak, autóbusz, mozdony, stb gyárak sorsára jutottak.

Előnyösebb lenne, hogyha nem tették volna ezeket tönkre, vagy nem adták volna őket külföldi kézbe ahelyett, hogy a fejlesztésükbe vontak volna be befektetőket.

Azért, mert a rendszerváltás óta itt végbement folyamatok bizonyos szempontból természetesek voltak, és a mostani folyamatok is követik a piacgazdaság szabályait, nem vagyok biztos abban, hogy ez az egész ország, az egész közösség számára hasznos, vagy előnyös lenne.

Külön dolog az, hogy ezt a változást a haszonélvezői előnyösnek látják, de arra kevesen gondolnak, hogy mennyi vesztese volt, van ennek a folyamatnak.

Hosszabb távon szerintem mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a többség is előbbre jusson, és ne kelljen másutt boldogulnia.

Erre azonban sokan nem gondolnak.

Mindíg azok gondolkodása érvényesül, akik nyúzni akarják a "birkát", nem pedig nyírni.

2011. máj. 12. 22:44
 20/20 Ötletgazda válasza:
Válaszom:-De!Undorító!És akkor mi van?A 22 éves országkifosztás után mit vársz az uborkafára felkapaszkodott újgazdagoktól?Jobb fizetést?Munkahelyet?Majd akkor kapsz, ha a szétlopott országvagyont elszámoltatják és mind egy fillérig visszaveszik felelősségre vonás terhe mellett.Fityiszkéim választási ígéreteiben kiemelt helyen szerepelt!Gondolom ez nem fog menni szép szóval és rábeszéléssel...
2012. szept. 3. 09:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!