Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Új alkotmány: jól látom az...

Új alkotmány: jól látom az "irányzatokat"?

Figyelt kérdés

Véleményem szerint az alkotmányozási folyamatban 3 vagy 4 "irányzat" van. (zárójelben az én véleményem az irányzatokról)

1. Fidesz-KDNP: mindenképpen új alkotmány kell, egységben a nemzet, élünk a felhatalmazásunkkal satöbbi. (nem értek egyet)

2. MSZP és kisebb mértékben az LMP: nincs alkotmányozási kényszer olyan értelemben, mint amire Orbánék hivatkoznak.

Leépítik a demokráciát, diktatúra, világvége csinnadratta. LMP: vélemény hasonló, mint az MSZP, de ők is szeretnének új alkotmányt, mely a nyugati modern értékeket tartja szem előtt. Az MSZP-vel kénytelenek kollaborálni. (nem értek egyet)

3. Jobbik: érthető módon nem szavazzák meg, mivel az ő alkotmánykoncepciójuk még ennél is "durvább" lenne. (nem értenék egyet velük) Továbbá nem kívánnak kollaborálni a Fidesszel. Legalább megjelennek az alkotmányozásnál, ami még mindig jobb, mintha durcás kisgyerek módjára kivonulnának (lásd: Fidesz 2006-2010)

4. Ez az én véleményem: Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával.

Kíváncsi lennék rá, hogy ti hogyan látjátok.

2011. ápr. 19. 04:07
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Ja azt kihagytam, hogy van aki szerint az eddigi alkotmány sztálinista. Ők csak azt felejtik el, hogy 1989-ben kikerültek belőle a sztálinista jellemzők (igazából már 1974-ben is, de mindegy)
2011. ápr. 19. 04:37
 2/11 anonim ***** válasza:

"4. Ez az én véleményem: Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával. "

Ezzel értek egyet.

2011. ápr. 19. 05:56
 3/11 anonim ***** válasza:
32%

A 4. -kel én is egyetértek.

Azzal viszont nem,hogy durcás kisgyerekek az MSZP és az LMP.

Ha részt vesznek az "alkotmányozásban",az ő javaslataikat éppen úgy nem vették volna figyelembe,mint Szili Katalinét.

Viszont a Fidesz elmondhatná,hogy konszenzusos alkotmány készült,nem egypárti.

2011. ápr. 19. 07:04
 4/11 Dick Esmen ***** válasza:
11%
4.
2011. ápr. 19. 07:17
 5/11 anonim ***** válasza:
39%

"Legalább megjelennek az alkotmányozásnál, ami még mindig jobb, mintha durcás kisgyerek módjára kivonulnának (lásd: Fidesz 2006-2010) "

Azért van különbség a Fidesz kizárólag Gyurcsány beszéde alatt vonult ki. Amúgy mi az, hogy nem mennek be a parlamentbe, de a fizetésüket felveszik?

"Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával. "

Igen, szükség van. Bevontak a konzultációba minden pártot, és szakértőket, illetve megkérdezték az embereket is, nem hiszem, hogy ez visszaélés.

2011. ápr. 19. 07:56
 6/11 A kérdező kommentje:

Nemcsak az alkotmányozásra gondoltam visszaélésnél.

"Viszont a Fidesz elmondhatná,hogy konszenzusos alkotmány készült,nem egypárti." nem mondhatná, mert ha nem veszik figyelembe a javaslataikat akkor az sok minden, de nem konszenzus.

2011. ápr. 19. 08:29
 7/11 A kérdező kommentje:

"Bevontak a konzultációba minden pártot, és szakértőket, illetve megkérdezték az embereket is, "

Háát, olyan alkotmányjogászt mondj, aki nem Fidesz közeli és bevonták.

2011. ápr. 19. 08:30
 8/11 anonim ***** válasza:

Én úgy látom, hogy az alkotmányozás huszadrangú kérdés. Nem fontos, merőben formális téma.

A Fidesz úgy gondolta, hogy ha már 2/3-a van, miért ne használná ki a lehetőséget, és megcsinálta ezt az alkotmányt. Ettől se rosszabb, se jobb nem lesz a helyzet, mert az a gazdaságtól függ, azt pedig nem befolyásolja az alkotmány.

Csak azért folyik még a csapból is az alkotmányozás témája, mert az MSZP a szokásos hisztériakampányt (diktatúra van, fasizmus van, terror van, állítsuk meg Orbánt, mentsük meg a szabadságot és a demokráciát és a töbi süketelés) csapta körülötte.

2-3 hét múlva (az MSZP-n kívül) már senkit sem fog érdekelni az alkotmány, hiszen abszolúte nem fontos téma.

2011. ápr. 19. 09:50
 9/11 anonim ***** válasza:

"Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre."

Semmi szükség sem erre, sem másra. Ami persze nem jelenti, hogy baj, hogy elfogadták ezt a mostanit.

"Valódi konszenzus kellene."

Konszenzus sehol sincs, kivéve talán Észak-Koreát, de ott is csak kierőszakolt konszenzus van.

2011. ápr. 19. 09:52
 10/11 anonim ***** válasza:

A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 07:04

Valaki végre megértette, miért nem szabadott az LMP-nek részt venni az alkotmányozásban.

2011. ápr. 19. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!