Új alkotmány: jól látom az "irányzatokat"?
Véleményem szerint az alkotmányozási folyamatban 3 vagy 4 "irányzat" van. (zárójelben az én véleményem az irányzatokról)
1. Fidesz-KDNP: mindenképpen új alkotmány kell, egységben a nemzet, élünk a felhatalmazásunkkal satöbbi. (nem értek egyet)
2. MSZP és kisebb mértékben az LMP: nincs alkotmányozási kényszer olyan értelemben, mint amire Orbánék hivatkoznak.
Leépítik a demokráciát, diktatúra, világvége csinnadratta. LMP: vélemény hasonló, mint az MSZP, de ők is szeretnének új alkotmányt, mely a nyugati modern értékeket tartja szem előtt. Az MSZP-vel kénytelenek kollaborálni. (nem értek egyet)
3. Jobbik: érthető módon nem szavazzák meg, mivel az ő alkotmánykoncepciójuk még ennél is "durvább" lenne. (nem értenék egyet velük) Továbbá nem kívánnak kollaborálni a Fidesszel. Legalább megjelennek az alkotmányozásnál, ami még mindig jobb, mintha durcás kisgyerek módjára kivonulnának (lásd: Fidesz 2006-2010)
4. Ez az én véleményem: Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával.
Kíváncsi lennék rá, hogy ti hogyan látjátok.
"4. Ez az én véleményem: Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával. "
Ezzel értek egyet.
A 4. -kel én is egyetértek.
Azzal viszont nem,hogy durcás kisgyerekek az MSZP és az LMP.
Ha részt vesznek az "alkotmányozásban",az ő javaslataikat éppen úgy nem vették volna figyelembe,mint Szili Katalinét.
Viszont a Fidesz elmondhatná,hogy konszenzusos alkotmány készült,nem egypárti.
"Legalább megjelennek az alkotmányozásnál, ami még mindig jobb, mintha durcás kisgyerek módjára kivonulnának (lásd: Fidesz 2006-2010) "
Azért van különbség a Fidesz kizárólag Gyurcsány beszéde alatt vonult ki. Amúgy mi az, hogy nem mennek be a parlamentbe, de a fizetésüket felveszik?
"Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre. Valódi konszenzus kellene. A világvége nézőponttal nem tudok egyet érteni, bár az tény, hogy a Fidesz nagyon is él (visszaél?) a hatalmával. "
Igen, szükség van. Bevontak a konzultációba minden pártot, és szakértőket, illetve megkérdezték az embereket is, nem hiszem, hogy ez visszaélés.
Nemcsak az alkotmányozásra gondoltam visszaélésnél.
"Viszont a Fidesz elmondhatná,hogy konszenzusos alkotmány készült,nem egypárti." nem mondhatná, mert ha nem veszik figyelembe a javaslataikat akkor az sok minden, de nem konszenzus.
"Bevontak a konzultációba minden pártot, és szakértőket, illetve megkérdezték az embereket is, "
Háát, olyan alkotmányjogászt mondj, aki nem Fidesz közeli és bevonták.
Én úgy látom, hogy az alkotmányozás huszadrangú kérdés. Nem fontos, merőben formális téma.
A Fidesz úgy gondolta, hogy ha már 2/3-a van, miért ne használná ki a lehetőséget, és megcsinálta ezt az alkotmányt. Ettől se rosszabb, se jobb nem lesz a helyzet, mert az a gazdaságtól függ, azt pedig nem befolyásolja az alkotmány.
Csak azért folyik még a csapból is az alkotmányozás témája, mert az MSZP a szokásos hisztériakampányt (diktatúra van, fasizmus van, terror van, állítsuk meg Orbánt, mentsük meg a szabadságot és a demokráciát és a töbi süketelés) csapta körülötte.
2-3 hét múlva (az MSZP-n kívül) már senkit sem fog érdekelni az alkotmány, hiszen abszolúte nem fontos téma.
"Valóban szükség van egy új alkotmányra, de nem erre."
Semmi szükség sem erre, sem másra. Ami persze nem jelenti, hogy baj, hogy elfogadták ezt a mostanit.
"Valódi konszenzus kellene."
Konszenzus sehol sincs, kivéve talán Észak-Koreát, de ott is csak kierőszakolt konszenzus van.
A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 07:04
Valaki végre megértette, miért nem szabadott az LMP-nek részt venni az alkotmányozásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!