Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy miért is nem szabad...

Hogy miért is nem szabad dolgozni?!

Figyelt kérdés

Érdekel, hogy mások hogyan, miként látják a munka világát. Ha valaki tud érveket felhozni a témában és felvetése reálisan jogos, és nem feleslegesen agresszív, hát én azt elfogadom. A kivitelezői oldalról mutatnék be pár dolgot, ezért nem tudok objektív lenni.

A gyakorlatban a következőt vettem észre. Nekem 4 szakmám, érettségim, technikumom van és dolgozom a szakmámban lakberendezés és egyéb faipari, forgácsolásipari területen 18 éve. 10 évvel ezelőtt ha kiadtunk 100 árajánlatot a lakossági körbe, akkor azt lehetett látni, hogy abból kb 30-40 megvalósult. Ma ez az arány kb lecsökken 5-10-re, vissza sem hívnak, hogy bocs nem és a munkáért egyáltalán nem tudnak és nem is akarnak idehaza fizetni. A vállalkozási és a gyakorlati terhek oly mértékben erősek, hogy érdemesebb az építő-lakberendező iparban nemdolgozni (vidéken, nem Pesten és környékén), mint dolgozni.

Valamikor jópár évvel ezelőtt behozták azt a reklámfogást, hogy ingyenes az árajánlat. No ez odáig fajult, hogy ma elvárják, hogy ingyenesen mérjek fel és készítsek költségvetést a kívánt munkához és örülj, hogy dolgozhatsz, és még fizess is azért, hogy dolzozhass. Egy ilyen kalkuláció több órától akár több napig is tarthat és semmi garancia nincs rá, hogy a te munád kell majd. Még akkor sem ha a munkadíjat egy inkább gyenge, mint közepes árfekvésben képzed, hozzá valóban normális minőségű alapanyagokkal. Hogy a megrendelő hosszútávon járjon jól. Az alapanyag ár és a munkadíj mára kb 70-80% anyag és 20-30% bruttó munkadíj arányra változott. És az árak ezért magasak főként nem is a munkadíj miatt. Benzin, idő, családdal nem foglalkozol stb, legalább egy telefont megérdemelne a szaki nem? Odáig jutottam, hogy nem szabad dolgozni, mert nem becsülik meg a munkát sem pénzben sem erkölcsileg. Így azon jár az ember gondolata, hogy inkább menjen el takarítani, mert azzal az óradíjjal egyenértékű a munkájának az értéke. Egy iparos vállalkozásának a komoly felszerszámozása rengeteg pénz és, ha olcsón dolgozol soha meg nem térül, ráadásul a forgácsolás valóban veszélyes és ha hibázol, fáradt vagy soha nem tudod kijavítani az életben a hibát.

Így a jó szakember, aki dolgozni szeretne élhető bérért vagy munkát vált vagy elmegy külföldre, ahol meg hiány van. Hol rontottuk el? Hogyan lehetne ezt a mentalitást (egymás kölcsönös megnembecsülését) helyrehozni?

Azt látom, hogy aki nem dolgozik, aki lazán tölti munkaidejét, messze magasabban keres, mint aki alkot, dolgozik ért valamihez. Persze mindenhol vannak szélsőségek tudom és konkrétan senkit sem szeretnék bántani,de valami nagyon el lett sz.va és nem 1-2 év alatt. De ennyi pénzért miért akarjanak a szakemberek "jól" dolgozni bármilyen munkakörben is?

Inkább olyan építőjellegű hozzászólásokat várnék, ami a probléma megoldásával és nem azzal foglalkozik, hogy pl: nekem is rossz, én sem keresek többet, mindenki csak ennyiért dolgozik, minden iparos kókler stb.

Mondják, hogy az ovosok elmennek, de arról nem beszélnek, hogy a képzett szakiparosok is. Úgy látom a környezetemben, hogy sokféle munkakörben folyik az el és a kivándorlás. És félek, hogy ennél jobb ötletem nekem sem lesz.

2011. ápr. 11. 10:30
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a témát a másik oldalról is lehetne szemezni,amikor is az "iparos" csak a cimre történő kiszállásért kér 8.000 Ft-ot,és még sorolhatnám.De tudok szolgálni konkrét esettel.

Galériát csináltattam egy asztalossal.100.000 Ft-ot kért,amire rábólintottunk.Egy kikötésem volt,hogy a lépcső feljárónál 18cm-el hozza kijjebb a szekrényajtó miatt,amit egyébként ha nem úgy csinál ne tudom kinyitni.Hát nem úgy csinálta.Felhivtam telefonon,hogy ez igy nem jó jöjjenek vissza megcsinálni.Jött is,kijavitotta kb.15 perc alatt és plussz 7.000 Ft-ot akart legombolni munkadijként ég plusszban.Természetessen nem fizettem plussz pénzt ami, nem nagyon tetszett neki.Ezt az asztalost biztos nem fogom ajánlani senkinek.

2011. ápr. 11. 10:51
 2/10 anonim ***** válasza:

Barátom, ez Magyarország.

Itt kompromisszumot kell kötni a mnőség és a megéletés között! Az az, mindent megcsinálni közepesre, mert úgy még marad is abból amit elkérhetsz. Én " pont szakmába vág" résztvettem egy turisztikai programban, mediterrán hangulatot kellett varázsolni, a Földközi tenger körvonalai mentén mindenünnen kiragadva. Ha szakmabeli vagy, tudod mennyi munkával jár, mindent antikolni, díszíteni stb. Eleinte minden jól ment, és tényleg büszke lehetek arra amit abban az időben """ALKOTTUNK" aztán egyre több ÁLLAT szált be, és a végén már otthon anyuci vart, meg a sógor festett, a konkurenciánál.

Minden tudatosságot nélkülözött a munkájuk, és sajnos azok akikről azt hittem hogy tanúlt értelmes emberek az olcsóbbra mentek. Az máskérdés hogy borzalmas lett, és visszahívtak. " dupla pénzért meg si csináltam"

Mára annyira nincs pénze az embereknek, illetve a vállakozóknak sem, akinek meg van az minek is fektessen be, hogy a negyedére csökkent a forgalmam. Az adóhatósság meg csöszöget, hogy csalni akarok mert " ez nagyon kevés".

Meglehet nézni a munkám, Szoboszló Park hotel, Hortobágy, stb mára meg a kulcsot adom be.

Már vagy 3 éve is van hogy úgy csináltam meg munkát hogy az nekem is tetszett. De nem azért mert úgy akartam! Hanem mert akkor ha meghcsinálom még én fizetek rá az egészre.

Ez van.

Kis pénz- kis foci!!!

2011. ápr. 11. 11:23
 3/10 anonim ***** válasza:

Ez egy súlyos probléma valóban, és nemcsak a szakmunkák esetén lehet megfigyelni, hanem minden területen, ahol valamilyen terméket hoznak létre, fejlesztenek vagy gyártanak. Valamiért ezeknek a tevékenységeknek kevesebb értéket tulajdonítanak az emberek, talán azért, mert ilyesmiből ritkán lehet meggazdagodni, nem úgy, mint valamilyen pénzügyi szolgáltatásból vagy kereskedelemből, viszont gyakran sokkal több munka van benne.

Ez nem csak hazai, hanem nemzetközi jelenség, ami abból is látszik, hogy világszerte a multinacionális nagyvállalatok topmanagereinek a jövedelme reálértékben megtöbbszöröződött az elmúlt pár évtizeben, míg a munkavállalóké alig emelkedett.

Az is ide tartozik, hogy a válság óta tartó FED-féle pénznyomtatás is a vagyonosoknak kedvez: akiknek már jelentős megtakarításuk van, azok egyre gazdagabbak, mert emiatt emelkedik a részvények és minden nyersanyag ára világszerte.

Továbbá a gazdaságnak 3 fő területe van bizonyos csoportosítás szerint: a reálgazdaság, a kereskedelem és a pénzügyi szféra. Megdöbbentő az, hogy ebben a sorrendben nagyságrendnyi különbség van e 3 terület között, a pénzügyi szféra mérete éves forgalomban többszázszor akkora, mint a reálgazdaságé, miközben valójában nem járul annyira hozzá az általános jóléthez, egészséghez és feljődéshez.

Szerintem ezek mind összefüggő dolgok. Rossz a rendszer, általános probléma van az értékrenddel a fejekben, de a megoldást nem tudom.

2011. ápr. 11. 11:37
 4/10 anonim ***** válasza:

Az emberek azért dolgoznak, mert a munkáért pénzt kapnak, ami a túlélésüket biztosítja.

Ha mindenki munka nélkül kapná a pénzt, olyanok lennénk, mint kedves rétinéger barátaink. Miért kéne dolgozni, ha munka nélkül is kapnánk pénzt?

2011. ápr. 11. 11:52
 5/10 A kérdező kommentje:
Igen. Pont arról beszélek, hogy szerintem a szerződést nem véletlenül találták ki. Mindkét fél érdekeit képviseli elméletben és pontosan megadja, hogy mi a megállapodás tárgya. A dühítő az, hogy aki komolyan veszi az ígéretét és a szerződést az rosszabbul él, mint az, aki minden szabályt bűntetlenül áthág. Nincs valóságos kontroll és megvalósítás a meglévő szabályozásban, törvénykezésben. A kivitelezői szakma, ha jól akarjuk csinálni (bármely szakmában), akkor az sok idő és nem kevés tudás, előkészület előzi meg. Sokféle géppel, célszerszámmal. Idehaza nincs realitása úgy veszem észre a munkának. Sajnos a jelenlegi rendszer arra kényszeríti az embereket, hogy nem szabad dolgozni, sőt, ha jól dolgozol még te fázol rá, mert a lelkiismeretes embereket kihasználják, hiszen nekik van felelősségérzetük. Sok ismerős, rokon mondja, hogy aki Németbe, Angliába dolgozik nem éri meg csalni. (átlagos, normális esetet nézve) Mert, aki csal azzal a hatóságok nagyon keményen elbánnak és 5x meggondolja, hogy megéri e kibabrálni az emberekkel máskor. No a fizetés is messze arányosabb az elvégzett munkádért.
2011. ápr. 11. 13:42
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

"Azt látom, hogy aki nem dolgozik, aki lazán tölti munkaidejét, messze magasabban keres, mint aki alkot, dolgozik ért valamihez. "

Tágítsd a látókörödet!

2011. ápr. 11. 19:50
 7/10 anonim ***** válasza:

Asztalos vagyok rendelésre készítek bármit fából.Az összköltség 20-35%a marad meg nekem mostanában munkadíjként .Attól függ mit készítek.A kliensek gyagyáival fukarságával nagyvonalúnak kell lennem.Viszont pénzt nem szeretnek adni a plusz munkáért.

Pl: A napokban volt olyan, h szeretné ha az új ajtó 12 cm-vel szélesebb lenne minta régi.Panel ,beton fal.Persze nem várja el ingyen. Mondom attól függ mennyi időbe kerül kivágni.Kb 40 perc harc volt a betonnal mert vannak megfelelő szerszámaim (amik nem voltak olcsók ám)hozzá.Be lett állítva , mindenkinek tetszett ki lett fizetve. Mondom és a falbontásért?Azt mondja van képem azért a 40 percért külön pénzt kérni? Mondom az a munka azért volt 40 perc mert volt szerszám ,maga vésővel kalapáccsal egy napig se fejezte volna be.

Ma reggel is egy két hete berakott ajtón, ugyan szaladjak már ki hozzájuk ide 25 kmre és cseréljem ki a zárat mert mégiscsak nem jó az fajta kulcsos zár amit választottak eredetileg.Persze árkülönbséget ,benzinpénzt(munkadíjat nem mert egy , zárcsere 5 perc)úgy kell kikunyerálni.Úgy vették mintha ez garanciális javítás volna.Amit soha nem csinálok .Ha valamit tönkre bírnak tenni, magukra vessenek.

Alkudozni soha nem szoktam elmondják , kiválasztják mit akarnak és mondom az árat.Azt lehet elfogadni ,vagy lehet elmenni a búsba.Aki megkérdőjelezi az áraimat az a komolyságomat , tisztességemet és hozzáértésemet kérdőjelezi meg. Tehát 10 másodpercen belül záródik az értekezlet:)

Régebben jobban ment,több pénzem maradt mindenen .Az anyagköltség egyre nagyobb a szállítás ,szárítás duplája a réginek de emelni nem birok mert ha a konkurencia nagyon alám megy és akkor nem nyit rám ajtót senki.

Amit elmondhatok még az, h a falusi egyszerű és nem túl gazdag emberek sokkal , korrektebbek mint a városi nyavalyások.

Amikor újgazdagok jönnek képbe, csakis előre minden részletre kiterjedő szerződéssel vagyok hajlandó dolgozni nekik.Szerencsére kihátrálnak többnyire amikor kezdem kitölteni az ügyvéd barátommal előre elkészített szerződési űrlapokat:)

Ha nem lelném örömem a szakmámban rég abbahagytam volna, mert vannak dolgok amiből jobban is meg lehet élni.Bár én ebből is megtudok szépen és szerényem.Nem érzek semmi ingerenciát arra, h többnek mutassam magam, mint egy átlagos kétkezi munkás.A céljaim és a terveim bár nagyok de soha nem elérhetetlenek.

2003ban egy öreg pénzeszsák német barátommal sokat gondolkoztunk, számolgattunk azon , h fejleszthetnénk.Vehetnék fel még embereket és nagyban is csinálhatnánk. De a piac már akkor is annyira telített volt(többnyire olcsó bóvlival), h kétséges volt , h lenne-e annyi eladásunk, h a beruházás megtérüljön és még valami nyereség is származzon belőle.

Nem mertem bevállalni és úgy érzem jól döntöttem.Maradtam magamnak.Tisztelettel mindenkinek:)

2011. ápr. 22. 17:48
 8/10 anonim ***** válasza:
17:48, teljesen igazad van. A pluszmunka is munka, ki köll fizetni. Ez nem bazár, meg búcsú, alkunak itt nincs helye. Aki nem akar fizetni, az tanulja ki maga az asztalos szakmát és csinálja meg magának ingyen, vagy húzzon a halál fszára...
2011. ápr. 22. 17:50
 9/10 pusztai szittya ***** válasza:

Leírtam már sok helyen , de szívesen leírom most is.

Ebben az országban amíg nem kezdesz valami vállalkozásba senkinek semmi baja veled.Ha nyomorogsz és rinyálsz hozzá teljesen szimpatikus vagy és mindenki szeretni fog.

De az irigyek és rosszindulatúak sisere hadával számolnod kell,amint valamibe kezdesz és véletlenül megy is(bár véletlenek nincsenek).Azonnal rajtad van mindenféle hatóság és tarhálnak adókkal járulékokkal áfával(még most se tudom milyen ellenszolgáltatást kapok az áfáért az államtól, ha valaki rájött írja már meg:)és egyéb sarcokkal.

Közben látod, hogy gazdagodik a feketéző ,az uzsorás,az olajszőkítő ,a borhamisító és a maga felé hajló kezű állami alkalmazott.Látod a szlovák rendszámú flancos dzsipeket és elgondolkozol rajta nem lenne e jobb mégis sok honfitársad mintáját követve ,áttenni a vállalkozásod székhelyét Szlovákiába.

De nem teszek ilyet, nem csapok be senkit.Rendesen fizetek mindent és mindenkit,és ha alig marad nekem a végén csak az nyugtat meg,hogy tiszta a lelkiismeretem és nyugodtan alhatok .Valahogy genetikailag nincs belém kódolva a huncutkodás program és még vagyunk így páran ebben az országban akik soha nem fogunk az élet habos oldalán lenni,mert mi csak cipeljük a zongorát de mégsem panaszkodunk.

Költségszámolást árajánlatot nem szoktam mindenkinek adni.Valahogy megérzem , ha nincs esélyem valami miatt ,vagy ha olyan a megrendelő akivel nem érdemes foglalkoznom.De ha mégis akkor is ,van pár ismerősöm akikben megbízok és utána szoktam érdeklődni személyeknek ha komolyra fordul valami nagyobb dolog.

2011. ápr. 22. 21:45
 10/10 A kérdező kommentje:

Örülök a gyakorlatias hozzászólásoknak. Ezt köszönöm külön. A dolog, amiért én magam is mérges vagyok az pontosan az, hogy aki szeretne normálisan és jól dolgozni, csak folyamatosan a hátrányát érzi a "becsületesebb" hozzáállásnak. Nyílván és sajnos van minden téren és oldalon pozitív-negatív visszajelzés, tapasztalat. Az összkép lehet zavaró és zavaros, amikor azt érezzük, hogy a gyakorlatban a farok csóválja a kutyát. Én gondolatban már odáig jutottam és ezért sokan meg fognak kövezni, hogy össze kell omlanunk ahhoz, hogy önmagunkat tiszteljük és azokat az embereket, akiktől jól működhetne a társadalom. Az értelmes, gyakorlatias, szakmai irányú viták hiányoznak szerintem. Mert veszekedésből van elég, de megvitatni, működőképessé tenni a társadalmat, munkát megbecsülni, mint értékteremtést azt nem tapasztalom. És sokan nem. Ehelyett az megy, hogy ki sír nagyobbat és kinek a fájdalma a nagyobb. Ahelyett, hogy segítenénk egymásnak, magunkon. Sokan elfelejtik és nem is érdekli őket, hogy ahhoz, hogy egy szaki jóminőségű munkát tudjon végezni elsősorban megfelelő hozzáállás, drága szerszámok és felkészültség kell. Az érmének két oldala van. Megrendelő, kivitelező.

Ha ez nem akar működni egységként, akkor sajnos csak javasolni tudom a jó mentalitással rendelkező ügyes szakiknak, hogy bátran menjenek olyan országokba, ahol megbecsülik a hozzáállását és munkájukat, mert nekem sajnos nagyon úgy tűnik, hogy idehaza ránk szakikra, mérnökökre nincs szükség.... Elnézést, de ez a véleményem és sajnos gyakorlatban ez van. A többi csak üres beszéd...

2011. ápr. 23. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!