Miért nem értik itt a GYK-n, hogy ha felemelem a szavam a cigányság kollektív megkülönböztetése ellen, attól még nem védem a bűnöző cigányokat?
"Én a kulturálatlan, neveletlen, bunkó emberekkel szemben vagyok "előítéletes", tartozzanak bármilyen nemzetiséghez. "
attól, hogy valaki kulturálatlan, vagy bunkó, még nem feltétlenül kell félni tőle.
előítélet akkor kell, amikor meg akarsz előzni egy balhét magad körül. Ha akkor leszel "ítéletes" valakivel szemben miután megismerted, az már nem előítélet. Ha adsz valakinek esélyt, hogy bántson, utána már eső után köpönyeg.
Legközelebb egy hasonló embernek adsz esélyt megint, és megont ráfázol. Akkor legközelebb elgondolkozol, a következő alkalmon, hogy adsz e esélyt.
persze van aki újra és újra ráfázik. Tudod, biztos ismered a viccet a medvéről és vadászról. "Vadász, te szopni jársz ide..."
Az evolúció alapkövetelménye a tanulás, az emlékezés.
A kulturát számtalan halmazra, "szubkulturára" lehet bontani. Ezek a részhalmazok olykor kisebb-nagyobb részben átfedik egymást, máskor pedig bár látszólag összetartozó részeik is teljesen különbözőek lehetnek.
A cigányság, nem "szubkultura", hanem egy etnikai csoport, amelynek külön kulturája van.
A szubkulturához, amely az előítéletet kiváltja, nem csak cigányok tartoznak, hanem, különböző szociálisan, kulturálisan elmaradott emberek közösségei.
Az, hogy ezekben a közösségekben olykor a cigányok többségben vannak, az nem "ok" a kirekesztésre, hanem egy több esetben éppen oka a kirekesztésnek.
Ezért tömörülnek sok esetben "zárványokba" a cigányok, de a magyarok is az elmaradott területeken.
Ugyanakkor ezek a "zárványok" a továbbiakban akadályozzák a felzárkózást, és a beilleszkedést is.
Amelyik cigány normálisan viselkedik, azt sokszor nem is tekintem cigánynak.
Ma is felszállt a buszra amin utaztam egy puttonyos cigány asszony, aki megköszönte a buszsofőrnek ,hogy megvárta. Nekem már ennyi is elég volt, hogy normálisabban tekintsek rá. nem olyan nagy kérés szerintem, hogy viselkedjenek és ne várják azonnal a galambot.
Nézd, lehet vitázni, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, azaz ki kezdte, a cigány vagy a magyar. De az biztos, hogy nagyon sok esélyt, lehetőséget kaptak az államtól, és sok esélyt kényszerített ki belőlünk az állam feléjük és kényszerít is. Élnek vele?
Nézd meg Amerikát. A napokban írtam,hogy mennyi néger tudós, orvos, üzletember, színész, politikus van ott, mennyivel másabb a felfogásuk, pedig VALÓBAN el voltak nyomva, behurcolták őket és rabszolgának tartották.
A cigányt idehoztuk? Behívtuk? Jöttek maguktól, szabadon. Befogadtuk őket. És mégis az a népcsoport jutott sokkal előrébb, akit hosszú éveken át komolyan elnyomtak.
Nem próbálkozom azzal, hogy megmagyarázzam, vagy megpróbáljam megoldani a problémát.
Mindössze azt állítom, hogy máshogyan viszonyul a cigányság helyzetéhez az, aki rossz szociális helyzeben élő cigányok közelében él, és tapasztalja ennek a hátrányait.
Az én helyzetem más, mert ismerek becsületesen dolgozó cigány, illetve cigány származású embereket, akiket a megkülönböztetés jogosan érint rosszul...
Vannak bűnözők, és vannak cigányok. A két halmaz között nagy az átfedés, de ez nem ok a feltétlen általánosításra.
Természetes, hogy ahol nagy fokú az elmaradottság, ott magas a bűnözés. Amennyiben ezeken a területeken a cigányság aránya magasabb, akkor ott több a bűnöző cigány.
Ebből azonban hiba arra következtetni, hogy a cigányok bűnözők (így öszességében)...
Ez akkor válik érthetővé, ha látja valaki, hogy a normális körülmények között felnövő, és élő cigányok éppen úgy, éppen ugyanolyan normák szerint elítélik a bűnözést, és néha a cigányságot is.
Vagyis az is előfordul, hogy némely cigány "megtagadja" a saját nemzetiségét.
Azt továbbra sem állítom, hogy tudnám a "cigánykérdés" megoldását.
Én sem a megoldást magyarázom, csak az előítéleteket.
Az tévedés, hogy nem lehet külön a bűnöző cigányokról beszélni. Már csak azért is, mert "bűnöző" végül is az lesz aki a törvény ellen vét és elítélik, vagy keresik, stb.
Nah most részemről az általam említett kategóriába tartozik az a fajta ember is aki kötekedik, agresszív, rendbontó, stb.
Ha egy kisebb városban élsz, akkor előfordulhat, hogy ott normálisak a cigányok, nem mondtam, hogy nincs olyan hely ahol rendben vannak. De véleményem szerint ez kivételes eset.
Én sem lakom egy szar helyen szerencsére. Pesti vagyok. De itt is összefutok érdekes emberekkel (plusz több kisebb várost is megjártam már, és sok vidéki ismerősöm van), természetesen magyarból is van bőven idióta, és cigányból is. Viszont az említett emberek közül magyarból több száz normálisat, vagy legalábbis olyat látok naponta aki nyilvánosan nem csinál botrányt, addig cigányokból többségében csak a rosszabbat. És itt nem arra gondolok, hogy lopnak, vagy ölnek. Ide sorolom azt amikor a kövér cigány hangosan óbégat közterületen. Ide sorolom amikor a BKV ellenőr jegyet kér tőlük és messziről anyáz vissza fenyegetően.
Ide sorolom amikor az utcán mobiltelefonnal vonaglik, vagy amikor a metrón csinálják ugyanezt. Talán 1 éve volt ilyen, hogy gyakorlatilag a metrón körbeültek részben cigányok részben magyarok de cigányosan viselkedő srácok. hangoskodtak, telefont üvöltettek. Egyik még fel is ajánlotta a többinek ,hogy kötekedjenek már valakivel. Én megőriztem a hidegvéremet és nyugodtnak látszódva olvastam tovább az újságot. Nem kötöttek bele senkibe végül is. De szépen megbomlasztották a rendet a járművön. Ha valaki rájuk szólt volna.....
Ugyanúgy elítélem ezt a kulturálatlan viselkedést mint az egyéb bűncselekményeket. De számukra ez a "kultúra", így viselkednek.
Amelyik cigány nem viselkedik így, az gyakorlatilag szocializálódott és legfeljebb azt mondom, hogy cigány származású.
Megoldás persze lenne. De hát....
Igen, ez gyakran előfordul.
Másrészről az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a nagydarab cigányokhoz nem megy oda a magyar, hogy helyretegye, de kialakul benne az előítélet, és aztán ezt levezeti egy nőn, vagy egy gyereken, ok nélkül. Azzal elbír. Mert ez is előfordulhat.
Nem is kérdéses, hogy az a gyerek akit ok nélkül érnek ilyen hatások, az milyen felnőtt lesz, és az a nő, akit ilyen hatás ér, hogyan fogja a gyerekét nevelni.
Ezért egyfajta negítív körfolyamat alakul ki, és hasonló köröket futnak itt már évszázadok óta.
Én csak azt tudom mondani, hogy persze hogy látom a Tv-ben például, és már meg is tapasztaltam azt, hogy milyenek a "cigányok".
Ugyanakkor van cigány ismerősöm, akkora nagydarab, hogy a fél utca a túloldalra átmegy, és pedánsabb, tisztább, mint sok magyar.
Nem tudja persze letagadni a származását, ha akarná sem, mert kicsit harsány, nagyhangú, hasonló mint egy sziciliai olasz. Mégis dolgozik ő is, és az egész család is, és nincsen "millió" gyereke, csak egy, és azt rendesen neveli.
Az ilyen cigányoknak, akik viszont megpróbálnak beilleszkedni, kétszer olyan nehéz a dolguk az előítéletek miatt, mint egy magyarnak.
Frusztrálja őket, hogy sokszor akkor sem kapják meg azt a tiszteletet ami megilletné őket, ha kétszeresen bizonyítanak.
Nehéz lehet megélni, hogy ez azért van, mert valamelyik másik cigány valahol egy borsodi faluban lopni jár, vagy embert öl.
Meglehet ezt magyarázni, meg is lehet érteni, csak elfogadni nehéz.
Nem is annyira nekem, mert gondolom akit érint annak nehezebb.
Az általad említett embereket ugyanúgy elítélem mint az agresszív cigányokat. Az én előítéletem abban merül ki kb, hogy zárkózott leszek a számomra nem szimpatikus emberekkel szemben, nem nyitok feléjük, csak ha olyan viselkedést látok ami ezen enyhít.
Aki kitölti a dühét egy nem kötekedő cigányon, az egy szar primitív ember. Én ilyet sosem tennék.
Emlékszem olyan esetre amikor a buszról segítettem leszállni egy babakocsis cigány csajnak. Sőt az aluljáróba is segítettem lemenni neki meg fel. Csoda történt, hogy legyűrtem magamtól az előítéleteimet? Nem. A nő csendes volt, nem óbégatott a gyerekével, nem hangoskodott, totál szolidan viselkedett. Ezzel "vívta" ki, hogy normális emberként kezeljem és nyissak elé. Ez nem annyira nagy dolog szerintem.
Igen, ezt sokszor én is megmondom itt a fórumban, hogy 2x nehezebb a normális cigánynak, de a többi cigánynak kell köszönnie, nem nekünk akik önvédelemből bezárkózunk előttük.
A tisztelet nem mindig állandó. Azaz nem nem egyenesen arányos a bizonyítás mértékével. Emberfüggő, ki mire hogy adja meg a tiszteletet, az élet ilyen, ezt mindenki megtapasztalja szerintem nap mint nap, van aki származás miatt, van aki vallás miatt, van aki viselkedés miatt, stb...
sajnos ez nem csak borsodban van. Falvakban lopnak, verekednek ,kötekednek. Nagyvárosban pedig inkább max zsebet metszenek, de inkább a kötekedés, rablás, bandázás a jellemzőbb. Nézz körbe egyszer a Blaha Lujza téren, a 4-es 6-os villamoson, vagy a klinikákon a 8kerben vagy a Nagyvárad téren.
Nekem már az is előítéletet ad, ha 10-ből 9 cigány hangosan trágárkodik, hangoskodik, stb. Érted? Nem csak a bűnözés csípi a szememet, hanem az alap normák nem betartása. Lehet ez kulturális különbség, sőt biztos, de nem tudom elfogadni.
Nah Helmet!
Most jövök a Penny-ből. A pénztárnál fel kellett emelnem a kosárról a kabátomat, és a szatyrainkat, hogy megmutassuk, nem lopunk.
Gyakorlatilag én is mondhatni bűnhődök mások miatt. Lehet, hogy tolvaj cigányok miatt, lehet, hogy fehérek lehet mind2, lényegtelen. Ha azt nézzük, az üzlet vezetői előítéletesek minden vásárlóval szemben pár tolvaj miatt.
Ez megy, így működik a világ, nem fog az üzlet bizalmat szavazni nekem, mert fél, hogy megint pórul jár. Megértem, mosolyogva mutattam, hogy nem loptam.
Nem veszed észre, h Helmet egy naiv hülyegyerek?
Ő maga is elismeri, h szerencsés.
Nekem már párszor bebizonyította, h elméletben 5*.
Csak az a baj, ha tudása csak könyveken alapul.
Az a legjobb mikor honvédségi biztonsági őrként(szerinted??)
okoskodik a rendőrséggel kapcsolatban, ráadásul úgy, hogy az ismereteit nem tudom honnan, szerintem valami ősrégi, elavult belügyi könyvből szedte.
De csak maradjon is az, mert a cigányok már úgy megagyalták volna egy jó KMB-s helyen, h egy életre elmenne a kedve az okoskodástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!