Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Működhetett-e az EMBERDARÁLÓ...

Működhetett-e az EMBERDARÁLÓ az 1950. -es években, az ÁVH dunaparti központjának alagsorában?

Figyelt kérdés

Itt beszél róla a tervezője:

http://www.youtube.com/watch?v=68YjtymGCqo

Valami hasó módon működhetett:

[link]

2011. márc. 10. 14:59
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

Valójában nem is említ a mérnök mást, mint hogy tervezett egy ilyen célú gépet, amelyet furcsa módon nem a Mavad, hanem az ÁVH rendelt meg. Lényegében semmi nem bizonyítja még azt sem, hogy egyáltalán megépült a gép.

Ugyanakkor a rendszer kegyetlenségébe ez szerintem belefér.

Elképzelhető, hogy egy irodaházban nem lehet hová tenni egy holttestet, és így oldják meg.

Ezenkívül nekem a saját nagyanyám mesélt a szóbeszédről, ami akkoriban terjedt.

Az is igaz, hogy például a koncentrációs táborok kemencéi is csak azért láthatóak, mert nem volt idő a megsemmisítésükre, pedig megpróbálták.

Valószínű, hogyha a náci rezsimnek lett volna történelmi távlata konszolidálódni, akkor azok a létesítmények is eltűntek volna.

Gondolom Auswitzba sem lehetett volna bemenni az utcáról, ameddig működött, hogy megnézze bárki a berendezést.

Ugyanígy nem lehetett bemenni az ÁVÓ központba sem.

A felszámolás után pedig nyilván eltűntethették.

Az emberi szadizmus, és ötletesség szerintem volt az ÁVO-nál is legalább akkora, mint pl. a Gestaponál.

2011. márc. 10. 16:55
 12/28 A kérdező kommentje:

Egy túlélő vallomásából:

"Két társam közben eltűnt mellőlem. Egyik éjszaka egyik, másikon a másik. S mindkétszer halálos sikolyokat hallottam, majd furcsa kattogó, csattogó gépzajt. – Később, a forradalom után hallottam, hogy emberdaráló gép volt az ÁVH pincéjében. Nem tudom, hogy én annak a zaját hallottam-e."

Forrás:

[link]

2011. márc. 10. 16:59
 13/28 A kérdező kommentje:
A "Pincebörtönök" c. dokumentumfilm részletében is említik ezt a gépet, vagyis a hírét, és 3:37 nél egy tanú mesél a nyomokról. Igaz, magát a berendezést nem látta ő sem.
2011. márc. 10. 17:08
 14/28 anonim ***** válasza:
59%
Ma is működik emberdaráló az összes párizsi-gyárban.
2011. márc. 10. 18:50
 15/28 A kérdező kommentje:
Ez logikus, baaaaaaaasszus.... :(
2011. márc. 10. 19:31
 16/28 anonim ***** válasza:
28%

Szóval senki sem látta, de mindenki beszélt olyannal, aki valahol hallotta, vagy mintha olyan zajt észlelt volna... És persze ott vannak azok a Dunába vezető csatornák is, amelyek valahogy felszívódtak...

De azért érdekes! :-D

Pedro

2011. márc. 10. 20:05
 17/28 anonim ***** válasza:
30%

Te biztosan nem éltél a Rákosi-korszakban,én viszont igen.

Ez a daráló biztosan nem volt igaz,mert sehol nem lehetett hallani róla. Amikor a forradalmárok bevették a Kilián-laktanyát,és kiszabadították a foglyokat,nem találtak ilyesmit. Ha lett volna,arról az egész ország tudott volna. Ahogy tudott a többi dolgaikról is. Aki túlélték,azok sem beszéltek ilyesmiről. Halálsikolyokról igen,mert azt halhatták. A vallatási módszereik nagyon kegyetlenek voltak.

Az is igaz,hogy sok embert vittek el kihallgatni. De azokat a laktanyáikba vitték.

Recsk,Hortobágy,Kistarcsa nem börtönök voltak,hanem munkatáborok! Az odavitt emberek többsége politikailag megbízhatatlan arisztokrata,gyáros,földbirtokos volt.

Nagyon primitív körülmények között éltek, és DOLGOZNIUK kellett. Nem voltak inasok és szobalányok,sem szakácsnők.

Úgy éltek,mint a környékbeli parasztok.

Nem ugyanaz,mint az ÁVO börtöneiben.

2011. márc. 10. 21:56
 18/28 A kérdező kommentje:

Mondjuk igaz, hogy a gép működési elve más az állatfeldolgozóban, mint amit a mérnökúr leírt. Az kissé életszerűtlennek tűnik.

Lehetséges akkor, hogy a "reklám kedvéért" kerítettek egy bácsit, aki életszerűen elmondta a daráló megalkotásának körülményeit.

Nem tudható.

Ugyanakkor nem tartott volna sokba egy ilyen gépet alkotni, és praktikus lett volna.

Sokan meghaltak a pincebörtönökben a föld alatt.

Az is igaz, hogy például a tér alatti kazamatarendszer például elő kellett volna kerüljön a mostani metróépítkezés alkalmával.

Talán soha nem tudjuk meg.

2011. márc. 10. 22:03
 19/28 anonim ***** válasza:
0%

A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 15:18

pm-ben megírsz pár történetet, amit attól a barátotoktól hallottatok?

2011. márc. 11. 17:56
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos létezett , ugyanugy mint a savazó kádak, sok szemtanu van volt akik nem nyilatkozntak(nak) csak elmondják közeli rokonoknak vagy ismerősöknek, én is hallottam egy öregbácsitól aki akkor gépész volt ott......

Illetve az emberi maradványokat a dunába engedték, Egy akkori horgász szerint azon a helyen ahol beleengedték a maradványokat iszonyuan nagy halakat lehetett fogni, volt táplálékuk.

21. Század műsorában is benne volt.

2013. aug. 8. 10:47
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!