Igazságtalan az egész TB, nemde?
Úgy értem, hogy lehetne kicsikét szabályozni, mint egy biztosítónál. Tehát például, aki dohányzik, gyakran iszik alkoholt vagy elhízott (magas a vérnyomása) az fizessen némiképp többet (vagy akinek ilyen problémái nincsenek, az kevesebbet), hisz az ellátásuk többe kerül.
Pontosabban nagyobb a valószínűsége, hogy több pénzt kell költeni a későbbiekben egy dohányosra, mint egy nemdohányosra.
Tudom, vannak olyanok is, akik valami ritka betegségben szenvednek, és havi több millió a kezelésük, és mégis ugyanannyi TB-t fizetnek. Az olyan szinten igazságos, hogy arról nem tehetnek, de arról, hogy elhíztam, vagy dohányzok, arról én tehetek.
Szerintem jó lenne ez a változtatás, mert igazságosabb lenne a rendszer, és talán ösztönözné az embereket egy egészségesebb életmódra való átállásban.
"Igazságtalan az egész TB, nemde?"
Attól függ, mit értesz igazságtalanságon, mert sokféle jelentése van a szónak.
Egyébként a tb-nél igazságtalanabb, hogy sokan csalnak a tb-vel.
"aki dohányzik, gyakran iszik alkoholt vagy elhízott (magas a vérnyomása) az fizessen némiképp többet"
Aki dohányzik vagy dagadt, az jóval kevesebbe kerül a tb-nek, mint aki nem dohányzik, mert rövidebb ideig él, vagyis nem tölti az élete utolsó 20 évét félig vakon, félig süketen, demenciásan, 30-féle gyógyszert szedve, hanem elpatkol mondjuk 63 évesen oszt' jónapot. Egyszerűen a kiinduló elképzelésed hibás.
23:53
"Itt mindenkinek van TB-je,ha dolgozik,ha nem,ha fizet,ha nem."
Nem. Nézz utána a szabályoknak.
"Én személy szerint azzal nem vagyok kibékülve,hogy a hajléktalanok teljesen ingyen kapják a gyógyszereket"
Értem, szóval a hajléktalanok előnyben vannak, privilégiumokat élveznek. Mikor cserélsz valamelyikkel? Bármikor megteheted.
"Valószínűbb, hogy baja lesz, így valószínűbb, hogy többet kell rá költeni "
Mért lenne valószínűbb? A betegségek nagyobb hányada örökölt hajlam miatt fejlődik ki, elenyésző az melyet az életmód vált ki.
Nekem pl van ismerősöm, aki nem iszik, nem dohányzik, de rettenetesen kövér. Nem azért, mert sokat eszik, vagy egészségtelenül étkezik, orvosi diétát tart, mégsem tud lefogyni. Akkor szerinted ő is fizessen többet?
Aki pedig alacsony jövedelemből él, nem tud egészségesen étkezni, mert nem tudja megfizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!