Megadni is tilos magam?
Figyelt kérdés
2011. febr. 16. 11:33
1/14 A kérdező kommentje:
Kibúvás a harci kötelesség teljesítése alól
365. § Aki háborúban harci kötelességének teljesítése alól
a) szolgálati helyének önkényes elhagyásával, elrejtőzéssel vagy megfutamodással,
b) harcképtelenség szándékos előidézésével vagy megtévesztő magatartással,
c) harceszköze elhagyásával, megrongálásával vagy alkalmazásának elmulasztásával,
d) az ellenségnek önkéntes megadással,
e) szolgálati kötelességének egyéb súlyos megszegésével
kivonja magát, bűntettet követ el, és tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.
2011. febr. 16. 11:33
2/14 A kérdező kommentje:
A d, pont az ami itt nekem szemetszúrt. Tehát ha hadiállapotban az ellenségnek önkényesen megadom magad azért akár tíz évet is kaphatok?
2011. febr. 16. 11:34
3/14 anonim válasza:
Elvileg, be kellene bizonyítaniuk, hogy te önként adtad meg magad. Gykaorlatilag háború idején, pláne itt a balkánon vérbírók szoktak ítélkezni.
4/14 anonim válasza:
harc nélkül persze, hogy nem adhatod meg magad, ennyi erővel az egész hadsereg a csata kezdete előtt megadhatná magát
5/14 anonim válasza:
Önkényes megadás az az, hogyha elmész az ellenséghez (aki mondjuk 100km-re van, és ott megadod magad). Ha mondjuk puskával céloznak rád 10en, és akkor adod meg magad az már nem önkényes.
6/14 A kérdező kommentje:
Én az önkényességet másként értettem, mondjuk tíz méterről puskával céloznak rám. A szakaszom folytatja a harcot én pedig felállok egy fehér zsepivel. Én ezt tartom önkényes megadásnak, tehát szakaszomat sorsára hagyva saját elhatározásomból. De mi a helyzet ha elszakadtam a szakaszomtól és magamra maradok?
2011. febr. 16. 11:57
7/14 anonim válasza:
Ne aggódj, úgy se fognak rád tizen célozni. Ha meg háború lenne...én biza megadnám magam, az első nyugatról jött katonának.
A tököm se akarja lelövetni magát.
8/14 anonim válasza:
mer ha megadod magad asszed nem lőnek le, vagy visznek el?
9/14 A kérdező kommentje:
Nem hiszem azt. Az érdekel a jogalkotó hogyan gondolta ezt ki. :D
2011. febr. 16. 12:17
10/14 anonim válasza:
Katonaként többek közt arra vállalkozol, hogy akár életed árán is megvéded a hazádat. Van még kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!