A vállalkozók miért tehetnek meg bármit a munkavállalókkal? Miért nincs hatékony védekezés a mindennapos sérelmek ellen? (Ki akar hosszadalmas pereskedésekbe kezdeni. )
Mire gondolok? Pl. arra, hogy akárhova megyek dolgozni, minimálbérrel jelentenek be. Ha olyan a munkáltató, esetleg meg lehet vele beszélni, hogy jelentsen be rendesen, de természetesen annak minden pluszköltségét áthárítja rám. Milyen alapon?
Mindezt úgy, hogy nekik legtöbb esetben semmi szükségük arra a pénzre. Annyi, hogy "hozzászokott" ahhoz, hogy havi 400-500-600 ezret kivesz a cégből és nem szeretné ha ez az összeg csökkenne akár 30 ezer forinttal is.
Így inkább ellopja tőlem, a nyugdíjamból. Megteheti, mert szinte mindegyik ezt csinálja (főleg vendéglátás, kereskedelem). Kevesebbel jelentenek be, kevesebb munkaidőre. Rengetegen 12-9 órát dolgoznak, miközben bejelentik őket 8-6 órákra. Sok vállalkozó a szabadságot is lenyúlja amúgy. Hiába járna 21 nap, nem adnak többet 12-nél, a maradékot pedig nem fizetik ki, sőt, olyat is hallok ismerősöktől, hogy egyáltalán nincs fizetett szabadság(!). Ez rablás. Méghozzá nagyon aljas, mert "ha nem tetszik mehetsz máshova" - na persze, mikor majd' mindegyik ezt csinálja, ráadásul alig van munka. Ezt használják ki. Undorító.
Kellene csinálni egy weboldalt, ahol anonim módon be lehetne jelenteni a jogsértő, kizsákmányoló vállalkozókat, nem? Vagy nem nagyon lenne értelme?
Ez is növelhetné a fogyasztást, mármint ha több pénz maradna a munkavállalóknál (értsd: egyszerűen megkapnák, azt, ami jár) - mivel egy kisebb keresetű nyilván elköltené azt a havi, vagy évi egyszeri plusz X forintot is (pl. a ki nem adott szabadságokért "járó" pénzt), míg egy vállalkozó rendszerint csak ül rajta, esetleg vesz egy nagyobb autót, azt is külföldön, mert ugye ahol lehet, ott trükköznek...
16:52, ne haragudj, de annyira irritáló, ahogy írsz! Persze, honnan is tudhatnám milyen vállalkozónak lenni, csak a fele családom vállalkozó (kereskedelem, építőipar, élelmiszeripar). Először is nem fogtad fel, hogy szó sincs irigységről. Felőlem nyugodtan kereshet havi 30 milliót is a munkáltatóm, nem érdekel! Írtam azt is, hogy tudom, hogy vannak olyanok is, akik tényleg nem engedhetik meg maguknak, hogy mindent szabályosan csináljanak, máskülönben becsukhat, vagy beállhat vmelyik alkalmazottja helyett. Nem ezekről van szó. Ha te nem ilyen körökben mozogsz, úgy értem nem kellett soha munkát találnod a vendéglátásban pl., akkor honnan tudod, hogy csak én járok rossz helyeken és amúgy mindenki bejelent rendesen? Igenis nagyon jól írta vki: nagyon sokan mást nem ismernek, csak minimálbér - ja igen, és azt is kevesebb órában!
Az meg végképp gusztustalan, vagy jobb esetben csak az nehezebb élethelyzetekre való rálátásod teljes hiánya, hogy azt írod: "A minimálbér+feketéhez meg kellett a munkavállalók "becsülete" is. ". Milyen becsületről értekezel? Felfogod, hogy vannak akik hónapról hónapra élnek, iszonyatosan kiszolgáltatott helyzetben vannak és egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ilyen szinten "becsületesek" legyenek, mert nincs idejük megkeresni a 6-7. állást, ahova talán felveszik és talán bejelentik őket rendesen? És ehhez vedd hozzá, hogy esetleg van aki nem csak magáért felel, hanem a feleségéért és a gyerekeiért is. Mit mondana nekik? "Jaaa oda? Oda felvettek volna, de nem érdekelt, mer tudjátok milyen becsületes vagyok, ők meg nem akartak bejelenteni rendesen, úgyhogy most nem eszünk, meg jövőhéten se...".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!