A magyar állam hogyan tudja megengedni magának, hogy ennyi egyetemista oktatását finanszírozza?
Mert már évek óta teszi...
Szerintem ez szocializmus, amit az egészségügyben és az oktatásban művelnek.
Az lenne a normális hogy a szolgáltatásokat mindenki egyenként veszi igénybe és fizet értük... Legalább a felsőoktatásban!
Jó szerintem bölcsészszakokon alapképzésen ne támogassanak senkit! Meg nemzetközi tanulmányokon meg humán erőforrás, szervező stb.. szakokon se!
Jogászok, közgazdászok számát csökkenteni.
És mindenkinek legalább egy minimális tandíjat kéne fizetnie, ez így abszurdum hogy ennyien tanulnak, ilyen szakokon 0 forintból!
Jelenleg is több költségtérítéses szak működik a magyar felsőoktatási rendszerben, általában csak a magasabb pontszámot elérő hallgatók számára ingyenes az oktatás.
Mellesleg, a gond nem ott van szerintem, hogy sok diplomást képeznek, hanem nem megfelelő minőségben illetve nem megfelelő szakokon, kissé túl sok a gazdaság számára kevésbé hasznosítható bölcsész.
"És mindenkinek legalább egy minimális tandíjat kéne fizetnie, ez így abszurdum hogy ennyien tanulnak, ilyen szakokon 0 forintból!"
Szerintem meg nem.
Még így is van egy csomó ember, akik még ezt is alig engedhetik meg.
Ismerek olyanokat, akiknek a lakhatás és az ellátás fizetése is komoly nehézséget okoz(a kollégium ma már nem ingyenes és bejutni se könnyű minden esetben), ebből kifolyólag pedig csak a szülővárosukban lévő egyetemen végezhetik tanulmányaikat.
Lásd KGB 45 pontja:
45. Meg kell szervezni, hogy a főiskolákra legalacsonyabb társadalmi rétegekből származók kerüljenek be elsősorban, akiknek nem érdekük szakértelmük növelése, csupán a diploma megszerzése.
"azt sugallod, mintha a bölcsészettudomány nem érne annyit, mint a term."
Nem az a kérdés hogy mennyit ér! Hanem mennyire van szükség. És az egyetemisták 40%-ának nincs az egyetemen keresnivalója mert nem alkalmasak a választott szakra.Ugyanakkor szakmákban óriási hiány van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!