Magyarország Mátyás király idejében hányadik helyen állt a nagyhatalmak között?
Figyelt kérdés
Úgy értem,hogy milyen erős volt a többi nagyhatalomhoz képest stb...2011. jan. 14. 20:59
11/17 anonim válasza:
"Matyas mindenesetre jobban tette volna, ha a torok veszellyel foglalkozik, mint kulonbozo katonai kalandokkal."
Pontosan azért kezdett a nyugati kalandokba, hogy egy nagyobb közép-európai egységet hozzon létre a saját koronája alatt, amely reményei szerint eséllyel vehette volna fel a küzdelmet az Oszmán Birodalommal.
12/17 anonim válasza:
Én a helyében néhány év után kirúgtam volna ezt a nápolyi szajhát és elvettem volna egy magyar (főúri) lányt, lett volna több gyerekem és kinevelhettem volna az utódomat. Nem kellett volna a túl jámbor és törvénytelen születésű Corvin Jánosban bízni. És soha nem kötöttem volna olyan szerződést a Habsburgokkal, ha meghalok, ők öröklik az országot! Jó, visszakapta a Szent koronát tőlük, de ezt akkor se kellett volna. Szét is verték Mátyás halála után a Fekete sereget, amely pedig, ha megfizetik, visszaverte volna a törököket. De mint a XIII. század végén, XIV. század elején, ekkor is a saját önző érdekeiket és hatalomvágyukat védő magyar főnemesség árulta el az országot és a népet. És ezt még néhányszor megismételték.
13/17 anonim válasza:
Egyébként ennek a sokszorosan hazaáruló magyar (és hozzá kapcsolódó, horvát vagy osztrák eredetű) főnemességnek is voltak kiváló tagjai, de nagyon kevesen. Nem kedvelem a II. Világháború utáni helyzetet, de a feudális főnemesség utódai csak azt kapták, amit már régen megérdemeltek. Hogy is mondta Petőfi a neki bemutatott Károlyi grófra? Apja, nagyapja, szépapja hazaáruló volt. A Rákóczi szabadságharcra (Majtény és a szatmári béke) gondolhatott.
14/17 anonim válasza:
,,Szét is verték Mátyás halála után a Fekete sereget, amely pedig, ha megfizetik, visszaverte volna a törököket"
Dehogy verte volna! A Fekete Sereg jól képzett zsoldos sereg volt, ez tény. De az oszmánok sokszoros túlerőt tudtak mozgósítani!
Petőfi meg mondott sok mindent és gondolom Károlyi Sándorra gondolt. Aki miért is volt áruló? Mert nem akart több embert feláldozni egy megnyerhetetlen háborúban?
15/17 anonim válasza:
A Fekete sereg abban a korban modernnek számító zsoldos hadsereg volt, nem pedig öreg és kövér kisnemesekkel, rossz fegyverzetű nemesi felkelés. És a Fekete sereg Mátyás halála után nem kapott zsoldot, fosztogattak, raboltak, mire a "nagy hős" Kinizsi Pál verte őket széjjel. Ezek történelmi tények, az is, hogy a főnemesek széthordták Mátyás és az ország vagyonát, Ulászlónak még ennie sem volt mit a palotájában. Amikor szerencsétlen II. Lajosnak alig néhány ezer zsoldosból állt a serege Mohácson, amikor Szapolyai nem sietett a törökök ellen, inkább a vereség után indult kezet csókolni a szultánnak, az nem volt árulás? De igen, a Zrinyiek, Frangepánok, a Rákócziak, Bethlen Gábor stb. voltak a kivételek. A többit csak a harács érdekelte, nem a törökök. És ezért kik verték ki innen a hódítókat? A másik hódítók, a Habsburgok!
16/17 anonim válasza:
A legérdekesebb, hogy II. Lajos nem hosszabbította meg a törökökkel a békét. Ott volt a hiba.
17/17 anonim válasza:
Már nem lehetett meghosszabbítani, mert közben folytak a titkos tárgyalások a török szultán és Szapolyai között. Szulejmán nem tárgyalt tovább II. Lajossal. És a Habsburgok is a koronát akarták. (Ulászló és II. Miksa közötti szerződés értelmében II. Lajos elvette Habsburg Máriát, míg Ferdinánd Jagello Annát. A két Habsburg testvér bátyja V. Károly volt, a későbbi császár. Ha nincs II. Lajosnak utóda, a Habsburgoké a magyar korona. Az volt az érdekük, hogy pusztuljon II. Lajos. Ilyen egyszerű ez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!