Nem tanítják szerintetek a magyar iskolákban túl objektíven a XX. Század történelmét?
Általános iskola 8. osztályában és középsuli 4. osztályában is észrevettem, hogy mind a nácizmust, mind a kommunizmust eléggé objektív, nemtörődöm hozzáállással tanítják a tanárok. Ennek eredményeképpen rengeteg osztálytársam átment egy divatnáci vagy egy 80-as évek rajongó Kádár-istenítő korszakon, annak ellenére, hogy minden osztálytársam 89-ben, 90-ben vagy 91-ben született, ezért még a diktatúra leghalványabb formáját sem tapasztalták.
Nem egy olyan embert ismerek az osztályomból, aki minden bizonnyal az ilyen történelemoktatás miatt még ma is büszke arra, hogy rasszista, vagy lépten-nyomon a Kádár-rendszerért és a 80-as évekért rajong, pedig egész életét a 90-es, 2000-es években és a demokráciában töltötte.
Nemrég olvastam Németországról egy cikket, hogy ott az oktatási rendszerben komolyan figyelnek arra, hogy a gyerekek negatívan gondoljanak a diktatúrákra, és ne gondolják, hogy bármely diktatúrában jobb élni, mint a mai demokráciában.
Annak ellenére, hogy mi is mindkét világháborúban rossz oldalon álltunk, majd közel fél évszázadig kommunista uralom alatt éltünk, meglep, hogy az oktatási rendszerünk olyan nemtörődöm objektivitással tanítja a gyerekeknek a történelmet, hogy mindenféle rendbontó, randalírozó neonácit, neokomcsit kapunk. Akiknek többsége szerencsére csak gyakorikérdéseken dühöngő internetnáci, egy részük viszont sajnos a való életben vandálkodik.
Ezek után aggasztó kérdés, hogy milyen szülők fognak az ilyen fiatalokból válni, akik netán majd a gyerekeiket is cigányverésre, amerikai zászló égetésre, vagy Kádár-istenítésre fogják tanítani.
Hát, ha jól megnézzük, a forradalomban szinte minden értelmiségi, vagy politikus reformkommunista volt, akik csupán a sztálinizmust és az a szovjeteknek való hatalmas kiszolgáltatottságot ellenezték.
Demokráciáról, vagy a Nyugathoz csatlakozásról álmodni sem mertek, vagy nem akartak. Végülis jogosan. Akkor még 10 éve sem volt kommunizmus Magyarországon. Joggal hihetett benne az értelmiség, hogy egy kevésbé szovjeteknek kiszolgáltatott, jobban magyar viszonyokhoz igazított verziója működhet.
Kedves kérdező!
Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy olvasgassam az unokáim történelem könyveit, ha lennének unokáim. Sajnos még nincsenek, de ha lennének és igazat szeretnék mesélni nekik ezekről az évekről, bizony nem tudnék sok rosszról beszámolni arról az ugynevezett Kádár diktatúráról.
1955-ben születtem, az 56-os események megtorlása idején
még kisgyerek voltam, nekem abból semmisem maradt meg, pedig akkor még Pesten éltünk.
A hatvanas évek elején Pécsre költöztünk, maradandó élményeim nagyjából innen számíthatók.
Kisdobos és úttörő voltam (emlékeim szerint a legszebb gyerekkori élményeim kötődnek ehhez az időszakhoz), nem igazak azok a filmhíradókból megmaradt vigyázban álló, vagy kötelékben masírozó, indulókat daloló gyerekekről szóló felvételek, legalábbis nem ez volt a lényeg. Egy nap huszonnégy órából áll, a sorakozók és kötelező programok pedig csupan másfél-két órát vettek el a táborozások felhőtlen játszadozásaiból, ráadásul azok a kötelezők is javarészt tetszettek.
KISZ tag már nem voltam, hisz a KISZ tagság már nem automatikus volt és szülői neveltetésem (római katolikus vallásom) ellenkezett a belépéssel.
Nem voltam a rendszer kegyeltje, de nem is szálltam szembe vele, így több ízben átléphettem a vasfüggönyt és meglátogathattam szüleimmel és nővéremmel együtt Ausztriában és az NSZK-ban élő rokonainkat. Köztörvényes és rendszerellenes "bűnözők" nem kaptak útlevelet nyugati irányba. A híresztelésekkel ellentétben mások viszont igen.
Az emberek (mindenki) dolgoztak és a keresetük elegendő volt a megélhetéshez, aki kicsit spórolt, gyüjtögetett, a nyolcórai munka után plussz munkát vállalt az előbb-utóbb rendelkezett saját lakással, vagy családiházzal, nyaralóval, kocsival.
Nem kell lefittymálni a Trabit, Wartburgot, Zsigulit, mert akkor ilyenek voltak a kocsik. A VW bogár sem jobb és az akkor csak a dokiknak jutott. (ez azóta sem változott).
Azt mondják mostanában, hogy annak az idillikus korszaknak most isszuk a levét. Ezt én nem értem, pedig matek szakos voltam és minden versenyt megnyertem, ahol indultam. Szóval: 1956-tól 89-ig az 33 év.
33 év alatt 20 egység adósságot gyüjtöttünk össze, miközben 120 egységnyi vagyont építettünk.
1990-től 2010-ig az 20 év.
Ezalatt a húsz év alatt az adósságunk 20 egységről 160 egységre nőtt, miközben a 120 egységnyi vagyonunkból 12 egység maradt.
Azt írod, hogy nem érted a történelem oktatást, miért olyan, amilyen.
Nem könnyű azt tanítani, hogy a Kádár diktatúra milyen rossz és kegyetlen volt, miközben a megdöntése után húsz évvel újra hárommillió koldus országává váltunk, mint voltunk a két világháború közti idöszakban.
Ezt a korszakot átéltem, nyitott szemmel és füllel jártam-keltem, voltam fenn és voltam lenn, de ez az igazság.
Ööö. Hát igen, szerintem legyen valaki komcsi, legyen náci, de ne legyen hülye. A kommunizmus eszméi szépek, a nácizmus eszméi igazak, de ha hülyék kezébe kerül, akkor nem lesz semmi jó benne. Se a nácizmus, se a kommunizmus NEM megvalósítható.
De maradtak a hülyék. Itt van például a kérdező:
"Annak ellenére, hogy mi is mindkét világháborúban rossz oldalon álltunk, majd közel fél évszázadig kommunista uralom alatt éltünk, meglep, hogy az oktatási rendszerünk olyan nemtörődöm objektivitással tanítja a gyerekeknek a történelmet, hogy mindenféle rendbontó, randalírozó neonácit, neokomcsit kapunk."
HOGY ÉRTED AZT, HOGY A ROSSZ OLDALON ÁLLÍTUNK?
Mi a jó oldal b@zmeg? Első világháborúban amúgy még úgy sem lehetett bontani az országokat, hogy gonoszságból támadó, vagy emberellenes. Pláne, hogy a kiváltó ok éppen a trónörökös meggyilkolása volt.
Az ilyen emberek annyira tudnak idegesíteni. Nem mindegy, hogy valaki rosszul játszik, vagy épp vesztes. Spanyolország rosszul focizott a VB-n, de nem vesztes.
Gyanítom te vagy az a gyerek, aki már három ilyen "jó és a sötét" oldalas kérdést tett fel. Szakadj már le ezekről b+. Csipkerózsikában van jó meg rossz oldal.
Persze, a szülők az amerikai zászló égetésére tanítják a gyerekeket. Gondolj már bele, hogy mégis hogyan történne? Ez is annak a jele, hogy túl sok amerikai filmet nézel. Amerikai zászlóégetés nincsen amerikai zászló nélkül, most gondolj bele, hogy egy család bemegy a Tescoba, kér tíz darab amerikai zászlót, amit majd otthon elégetnek 10 perc alatt, és azt mondják közbe a gyerekeknek, hogy ezt így kell. Hát ez biztosan így is lesz...
Én még embert nem láttam, aki 18 és 40 év között volt, hogy az MSZP-re szavazzon. Csak 80 és a halál közötti nyugdíjasok azok, akik még lehetnek elvakultabb kommunisták, de azok inkább áldozatok, mintsem hülyék.
A cigányverés meg pláne lényegtelen, mert azt sem tudom elképzelni, hogy a náci család elmegy, és szereznek egy liter cigányt. Megkötözik, és közbe a rájuk támadó maradék 10 cigánynak azt mondják, hogy a gyereküket tanítgatják, és a cigány banda közben elmegy. Aztán a kisfiú szépen megöli a cigányt. Ez is biztos így lesz. Amíg meg több cigánybűnözés van, mint "sima" bűnözés, addig engem nem zavar az a maradék egy-két eset, csak az zavar, ha egy normális cigány van hátrányos helyzetben.
A rövid lényeg: amiket te mondasz, azok f@szságok, a te iskoládban hülyegyerekek járnak, és azokat kellene egymás mögé állítani, hogy a golyó több emberen átmenjen, hogy legalább azt ne pocsékoljuk.
Jól mondod. De az embereknek hősökre van szükségük.
A XX: század egyik magyar ,,hőse" Nagy Imre. Az, hogy legfeljebb csak egy magyar ,,Tito" lett volna belőle már ront az összképen, és nem lehetne hősnek tartani.
Miért, tán szoktunk Beszélni Dobó István az egri hősvárvédő viselt dolgairól?
Vagy szoktunk arról beszélni, hogy az igazságos Mátyás, valójában milyen uralkodó is volt?
Vagy hogy Szent István mennyire volt szent?
Akit komolyan érdekel a történelem, az előbb-utóbb úgyis megismeri a teljes igazságot, mert nem elégszik meg az iskolában bemutatott egyszerű történelem meséléssel.
Aztán az emberek többségét meg nem is érdekli, hogy Nagy Imre valójában mit akart. Az érdekli őket, hogy mennyi lesz holnap a benzin, meg ki esik ki a Való Világból. Slussz.
Na és persze vannak olyanok is, akik hiszik a történelmet, és ha elmered mondani az igazságot a történelemről egyből anti-magyarnak és nemzetellenesnek fognak titulálni.
Hát szóval ez van. Szar helyzet, de.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!