A középfokú minimálbér mennyi lett 2025-től?

A nettó minimálbér 193 382 forint.
Van még olyan, hogy garantált bérminimum, ami ara az esetre egy minimális bér, ha kifejezetten (középfokú) szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik valaki. Ebben az esetben minimális nettó bér 232 000 forint.
Tehát ha valakinek van érettségije, de a munkakör nem igényel középfokú szakképzettséget, abban az esetben a legkisebb fizetendő bér a minimálbér, 193 382 forint.
Ha valaki nem teljes napi 8 órában, heti 40-ben dolgozik, hanem részmunkaidőben, akkor arányosítani kell az óraszámmal ezeket a minimum összegeket.

Minimálbér van meg garantált bérminimum.
Nem tudom te melyikre gondolsz.
De van egy haverom a neve: google. Tőle meg tudod kérdezni

A nettó minimálbér 266 ezer. Bruttó 400 ezer.

Nincs ilyen, hogy "középfokú minimálbér", meg olyan se hogy érettségis minimálbér.
Általános iskolai végzettség --> alapfokú végzettség
Szakmunkásképző, érettségi, okj szintű szakma, felsőoktatási
szakképzés --> középfokú végzettség
Diploma --> felsőfokú végzettség
A minimálbér 2025 januárban bruttó 290 800. Ennyit mindenképpen kapsz, ettől eltérhet cégenként meg munkakörökként.
Garantált bérminimum 2025ben bruttó 348 800 és ezt csak akkor kapod meg, ha olyan munkakörben dolgozol amihez legalább középfokú végzettség kell ÉS meg is van neked ez a végzettség.
Nyilván ha van diplomád és valami menő manageri poziba felvesznek akkoris a garantált bérminimum 348 800, de 2025ben gyakorlatilag kevés olyan eset van amikor nem kapják meg a brutto 900 000 - 1 500 000-t.

"de 2025ben gyakorlatilag kevés olyan eset van amikor nem kapják meg a brutto 900 000 - 1 500 000-t."
Háát... Izé...
Ismerek pl. mechatronikai mérnököket, akiknek jóval br. 900k alatt ígértek. Annak ellenére, hogy ez egy keresett terület.
Vagy ott vannak például a tanárok, vagy a főiskolát végzett ápolók, ők sem biztos, hogy megütik a 900k bruttót. Sok diplomás nem kap még 900k bruttót.

#18:01
Bro nem is azt írtam, hogy minden diplomás megkapja, hanem hogy "menő manageri" pozíció...
Egyébként az alap, hogy egy mérnök keveset keres, ennek a végzettségnek nem is ez az előnye. Rengeteg sok mérnök végez az országban minden évben. Hanem az, hogy sok helyre kell és biztosan lesz munkád. Ezt egyik másik végzettség sem mondhatja el magáról, na jó még az egészségügyisek de.

"Bro nem is azt írtam, hogy minden diplomás megkapja, hanem hogy "menő manageri" pozíció..."
Ezért írtam a kiegészítést, hogy én is hasonlóra gondoltam. De az igaz, hogy sok helyen a menedzser, vezető nagyon jól kaszál. Más kérdés, hogy mennyire érdemes a pozícióra, mert sokuk csak szívatja a beosztottakat és ez a termelékenység rovására megy. Ez a kategória legtöbbször csak saját magát tudja jól eladni, menedzselni.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!