Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fideszesek, szerintetek jó...

Fideszesek, szerintetek jó az, hogy a fidesz alatt brutálisan megnőttek a társadalmi rétegek közti különbségek?

Figyelt kérdés
A fidesz családtámogatási politikája lényegében csak a tehetős családoknak kedvezett, a kevésbé tehetőseknek csak további hátrányt hozott az ingyenpénzek miatt elszálló ingatlanárak. Ezt az áremelkedést tovább gerjesztették a világrekorder inflációval, a harmatgyenge forinttal és most a csúcskamatokat hozó állampapírok ingatlanpiacra szabadításával. Ezekkel a fidesz elérte azt, hogy már többnyire csak az extrém jómódú ingatanbefektetők tudnak ingatlanhoz jutni, az elszegényedő rétegek saját ingatlanhoz jutása ellehetetlenül és bérlőként a jómódúakat gazdagítják tovább. 10 éve egy középosztálybeli család családi házat tudott venni, ma egy középosztálybeli család jó ha egy kétszobás panelt meg tud venni. Egyre jobban elszegényednek a közép és alsó rétegek miközben a tehetős réteg belőlük profitálva egyre gazdagabb. Ti erre szavaztatok?

ma 10:38
A kérdező szavazást indított:
Fideszes vagyok és igen eleve jómódú voltam és most még sokkal gazdagabb lettem, jó ez így.
Fideszes vagyok és nem jó, hogy ennyire nagyok lettek a társadalmi különbségek, de legalább kitölthetem a nemzeti konzultációt.
Nem vagyok fideszes és jól van ez így akkor, ha jó messziről a hanyatló nyugatról szemlélem.
Nem vagyok fideszes és szánalmas, hogy a fidesz alatt mennyire megnőttek a társadalmi különbségek.
12 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
58%
Brazília is jó hely. Ja, nem.
ma 10:47
 2/9 anonim ***** válasza:
25%
Ezek szerint csak neked van egy irreális, túlideaálizált álomképed a 10 évvel ezelőtti állapotokról.
ma 11:08
 3/9 anonim ***** válasza:
33%
Elég ironikus, hogy emlegeted itt a nemzeti konzultációt, miközben csak olyan válaszlehetőségeket adtál meg, amilyenek a nemzeti konzultációkra szoktak jellemzőek lenni...
ma 11:11
 4/9 anonim ***** válasza:
50%

"a fidesz alatt brutálisan megnőttek a társadalmi rétegek közti különbségek"

2010-ben a magyar Gini-index 29,4 volt (minél kisebb annál nagyobb a társadalmi egyenlőség)

2021-ben a magyar Gini-Index 29,2 volt. Tehát kijelenthető, hogy érdemben nem változott a társadalmi egynlőtlenség.

(pl. Németországban 30,2-ről felment 32,4-re)

[link]

De ha mondjuk a társadalmi ötödök nettó jövedelmét nézzük akkor az aktív legszegényebb ötöd jövedelme 2010 és 2023 között a 2,7-szeresére nőtt, közben a leggazdagabb ötöd jövedelme szintén 2,7-szeresére nőtt. (közben meg kb. 1 millióval nőtt azok száma akik ebbe az aktív társadalmi rétegbe tartoznak)

[link]

Szóval tökre érdekelne, hogy mire alapozod azt, hogy nőnek a társadalmi különbségek?

ma 11:11
 5/9 anonim ***** válasza:
@4 Pl érdekelne, hányszor több most a lóvéja Lölönek mint a mediánbér, és hányszor volt több az akkori mediánnál mondjuk 2010-ben.
ma 11:46
 6/9 anonim ***** válasza:
55%

A valóság az, hogy a szegénység brutálisan visszaszorult.

2010 óta több mint 1,2-1,3 millió fővel csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma Magyarországon. A számítását az Eurostat érvelése is alátámasztja.

[link]

ma 12:04
 7/9 anonim ***** válasza:
51%

@5 Én számoljam ki neked?

Ez a társadalmi egyenlőtlenségekről mit mond el? Lölő egy ember a 9,7 millióból. Attól hogy az ő vagyona jobban nő még nem jelenti azt, hogy ez minden az átlag fölött élőre igaz lenne.

ma 12:55
 8/9 anonim ***** válasza:

@7 Nem kell kiszámolnod, csak az utolsó kérdésedre reflektáltam.

A társaadalmi egyenlőtlenségekről pedig elég sokat elmond az, hogy a mediánbér kb. duplájára nőtt, míg Lölö vagyona kb. megszázezerszereződött.

ma 15:59
 9/9 anonim ***** válasza:

@8

Tehát akkor nem szívesen élnél Dániában, mert ott van egy faszi Anders Holch Povlsen akinek 4-szer annyi a vagyona, mint Mészárosnak.

Közben meg az átlagbér csak 3-szor (vásárlóerő paritáson 2-szer) nagyobb Dániában.

Ezek szerint ott még nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek ha a leggazdagabb emberük ennyivel gazdagabb az átlagnál. (amúgy nyugati viszonylatban hála a nagy adóknak pont kisebbek náluk a társadalmi egyenlőtlenségek annak ellenére is, hogy az ő Mészárosuk gazdagabb)

ma 16:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!