Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Konkrétan mit jelenet és a...

Árokpart kérdése:

Konkrétan mit jelenet és a gyakorlatban miben nyílvánul meg amit sokan mondanak, hogy valakiknek is úgymond a megélhetése függ a Fidesztől?

Figyelt kérdés
Ez hogyan működik, hogyan függ tőle és miben pontosan?
tegnap 13:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Például azt, ha egy kisvárosban van tíz nagyobb cég, ahol a helyiek dolgoznak és ebből 8 vastagon neres vállalkozóé, ahogy a gyakorlat is mutatja. Ha ezek a vállalkozások meggyengülnek nem biztos, hogy egyáltalán gazdaságilag megéri valakinek átvenni őket.

A kis és középvállalkozások többsége függ a ner alatt meggazdagodott cégektől. A nagy beruházásoknál szintén csak azok vehetnek részt, akik nem köztudottan rendszerellenesek.

tegnap 13:49
 2/6 anonim ***** válasza:
Ne egy sori melósra gondoljál. Nekem is vannak kisvállalkozó ismerőseim, akik tudnának nőni, fejlődni, de nem teszik, mert egy bizonyos szint után megakarják venni, ha nem adod, állandó ellenőrzés, mindenbe kötözködés, bizonyos beszállítók eltűnnek,elfogynak a megrendelők, stb. Neten nézelődsz, találsz nagyvállalkozókat is, akiket teljesen tönkre tettek. Nem simulsz bele a rendszerbe, könnyen sori melós leszel.
tegnap 14:10
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy muszáj ehhez mindjárt NER-es vállalkozókat hozni példaként. Én ép.iparban dolgozom, a Fidesz az ép.ipart folyamatosan pörgeti, ha ez megszakad egy kormányváltás miatt, akkor én nyilván jóval kevesebbet fogok keresni, azt azért nem gondolnám, hogy munka nélkül maradok, de hogy a bérem lecsökken az simán lehet.

Amit az első válaszoló ír, az abszolút így van, a nagy beruházások zöme az NER-hez köthető embereknél landol, de ez viszont önmagában nem szól bele abba, hogy mennyiért dolgozik az, aki ténylegesen effektíve elvégzi a munkát, mert Ő az, aki megkerülhetetlen, hisz a munkát el kell végezni. Tehát ha teszem azt az a cég, akinek dolgozom, az egy NER közeli cég alá dolgozik be, az a cég fog kapni munkát akkor is, ha kormányváltás lesz, hisz mi vagyunk azok, akik elvégzik a munkát. Egy kormányváltástól ilyen értelemben nem a melósnak kell tartania, hanem a NER közeli cégnek, hogy kiesik egy körből. Minket, azt a céget, akinek dolgozom majd megtalálja az, aki majd az új kormányhoz lesz közel. :) Dolgozóként egy valamin kell aggódj, hogy munka nem lesz elég és ennek okán annak bére bezuhan. Na ez már viszont múlik azon, hogy ki kormányoz. Hogy felettünk mi történik azt lelehet szarni akkor, ha mi megkerülhetetlenek vagyunk, de azt viszont nem, ha egy kormány másra koncentrál az ép.ipar kárára. Tehát ehhez épp elég egy ahhoz hasonló helyzet, ami volt a válság idején és máris ott találjuk magunkat akár több százan egyetlen nagy beruházáson mi éppen még folyamatban van az országban, nem lett leállítva és dolgozunk mindannyian minimálbérért és örülünk, hogy van meló. Ehhez a helyzethez nem kell egy akkora horderejű dolog, mint a világválság, épp elég a kiszámíthatatlanságból eredő instabilitás is. Rosszindulat, rosszakarat sem feltétlen kell, elég a bénázás is, a dilettantizmus, és az bír akkor is létezni, ha közben megvan a jóindulat.

tegnap 14:17
 4/6 anonim ***** válasza:

Mint építőiparban dolgozó kollega kérdezem: Az nem teszi tönkre a versenyt, hogy a megrendelő 2-3 szor annyit fizet a fővállalkozónak, mint amit kéne?

Azzal pedig te is tisztában vagy gondolom, hogy a legnagyobb építő ipari cégek nagyon durván nyomott áron dolgoztatják a nem baráti alvállalkozókat azért mert visszaélnek azzal, hogy nekik mindig van munkájuk.

Lényegében a fővállalkozók ma már szinte csak közvetítők, vámszedők a megrendelő és a kivitelező között. Ezzel lehet egy ipari szegmensben a versenyt és a hatékonyságot úgy igazán tönkretenni.

tegnap 14:29
 5/6 anonim ***** válasza:

"Lényegében a fővállalkozók ma már szinte csak közvetítők, vámszedők a megrendelő és a kivitelező között. "

Nem rosszból, de hol voltál az elmúlt bő 20 évben? Orbániába álltál be a munkasorba először? :) Mi az, hogy ma már, hát mihez képest az a ma már? Ez a felállás amióta melózom fenn áll, bő 20 éve biztosan így van, amire azt írod, hogy ma már így van. Ez nem jelenkorunk "tragédiája" (már ha ez az), ez velünk volt a szoci kormányzás alatt is és velünk van ma is, ez a rendszerváltásunk utáni, nem tudom "állapot".

Ha kolléga volnál, ezekre tudnád a választ. :D

Nem, nem teszi tönkre a versenyt, mert az, hogy a megrendelő többet fizet, mint kéne, az nem szól bele a versenybe, az a megrendelőnek kellemetlen esetleg, hogy többet fizet, mint kellene, de nem igazán értem mi az a kellene, tehát ha ennyibe kerül, akkor ennyit kell fizetni, nincs olyan, hogy nem kellene ennyit, mert ki dönti el, amúgy mennyit kellene, ha ennyit nem? :) Ha arra gondolsz, hogy a fővállalkozó ha nem volna, és az alvállalkozó(ka)t fizetné meg ugyanazért a munkáért, akkor ne haragudj, de ez szentimentális elképzelés, tiniktől, fiatal felnőttektől szoktam meg az ilyesmit.

Nem véletlen van ott a fővállalkozó. A fővállalkozó felelős a projectmenedzsmentért, a koordinációért. A fővállalkozó a megrendelő számára egyetlen felelőségipontként szolgál és itt értünk oda mi a "jó" ebben a megrendelőnek, hogy esetleg csúszások, minőségi kifogások esetén nem hadakozik a teljes alvállalkozói brigádokkal, hogy most akkor te voltál az Jani, aki így ideb.szta ezt? Hát nem én! A Zoli k-rta el először, én csak ezt tudtam kihozni belőle, miután Ő elb.szta annyira, hogy én meg itt kerülgettem a sz-rát napokig, hogy valahogy értelmezhető tudjon lenni az én munkám. S akkor mész és nyomozol és a project közepénél már nem alszol, nem eszel, kicsit akár iszol, széjjel vannak az idegeid. Szóval ez nincs, ezt elkerülöd vele. Nem kell keresni ki a felelős, mert megvan, a fővállalkozó az. Aztán az Ő dolga ezt intézni. A fővállalkozó az, aki a teljes projectért vállalja a felelőséget. A fővállalkozó nagyjából rálát az alvállalkozói rétegre ki az, akinél elvárhatja azt a munkaminőséget amiből Ő neki nem származhat baja, avagy tudja velük ezt a kockázatot minimalizálni. Ezt értelmezik úgy, hogy "csókosok" vannak és haveri körök meg ilyenek. Ez nem az b.szki, ez az, hogy tudom kivel minimalizálhatom a kockázatot, ez csupán ennyi. Ha valakinek azzal van baja, hogy ez a minimalizálás valahogy mégis haveri körben történik a Fidesznél meg akár családi körben, az tök igaz, hogy így van, de te mikor villanyszerelőt keresel, kit kérdezel meg tud-e egyet? Ismerőst, barátot, havert. Pusztán ennyi a magyarázat arra, hogy miért volt ez ugyanígy a szociknál is, mert ugyanígy volt, csak ott kicsit nagyobb volt a haveri kör, mondjuk úgy, hogy részint ebbe buktak bele, hogy hagyták elfolyni a pénzt, az ellenzék is hozzáfért. Az stratégiai hiba, és stratégiai hiba elkövetését soha nem fogom követelni egyetlen kormányon sem, a Fideszen sem követelem.

Ha kikerülöd a fővállalkozót, akkor úgy jártál. Na bumm, ha valami kóklert találsz... Ugye kicsiben ezt a problémát azért sokan ismerik, akik nekiálltak felújítani és úgy döntöttek a f.sznak köll ide generálkivitelező.

Anya! Hát erre nem adunk pénzt, egy bögöly ide nem kell! Majd én leszervezem, hétfőn jön a vizes, kedden a villanyszerelő, aztán a kőműves javítani, és már lehet is sz-rni fel a csempét... tudom én ezt!

Aztán van itt rengeteg adminisztratív munka is, amit elvisz a fővállalkozó, így az alvállalkozónak azzal dolga nincs, lehet kapacitása se lenne rá. Szóval nem totál hülyeség, és nem lábukat lógató, semmirekellő vérszívók a fővállalkozók, mint ahogy azt sokan előadják, hogy van a fővállalkozó az úgy lehúzza a sápot aztán jó napot kívánok, a munkát meg megoldja a kisember éhbérért.

És bármennyire is tök jó dolog az összeesküvés elmélet mert egyszerre szabadít fel dopamint és adrenalint, kortizolt ami egy ilyen felfokozott érzést ad, s ha az alany valamit kikövetkeztet, az egyfajta jutalomérzést, örömöt (azaz endorfint), ha találsz emberre ki hisz neked, hisz abban, amiben te, az oxitocint termel, szóval az összeesküvés elmélet az nagyon durva cucc (de elkanyarodtam)... Szóval bármennyire is jó dolog az összeesküvéselmélet, valójában itt is, ebben is szimplán a bizalomról ill. annak hiányáról van szó, amikor ilyen felállást látsz. A fővállalkozó, ha kormányközeli, azért válik azzá, mert benne bíznak, ismerik, akár a személyét, de később már a munkáját is, vagy már úgy indul a történet, hogy a munkáját ismerik, aztán az Ő alvállalkozói azok, akikben a fővállalkozó bízik meg, hogy nem lesz karóba húzva, mert bízhat a srácokban.

"Azzal pedig te is tisztában vagy gondolom, hogy a legnagyobb építő ipari cégek nagyon durván nyomott áron dolgoztatják a nem baráti alvállalkozókat azért mert visszaélnek azzal, hogy nekik mindig van munkájuk."

Ez nem a jelenre igaz, hanem a múltra. Ez a kijelentés lehet majd igaz a jelenünkre (nem biztos, hogy nincs igazad, csak nem most), mert maximum a jövőben lehet igazad (és legyen igaz, mert az jót feltételez!). Innen nézve, ahol most állunk, ez a kijelentés a 2000-es évekre jellemzőbb volt, mint a mostani helyzetre, de aláírom, hogy nyilvánvalóan ezzel a helyzettel van visszaélés és nyilvánvalóan volna még ott pénz bőven, amit kicsikarhatna egy alvállalkozó, magyarul volna miből adni, ha egy kicsit más volna a hozzáállás.

tegnap 18:51
 6/6 anonim ***** válasza:

Valóban nem vagyok 20 éve az építőiparban, de voltam pár évet a métely nyugaton is és ott azt tapasztaltam, hogy nem akarják idegileg kikészíteni a szerencsétlen vállalkozót. Az alap, például ha minden kész van a megbeszéltek szerint, akkor kifizetik időben. Azt nem is mondom, hogy a kinti építésvezetők közül több barátom lett, mert segítőkész, normális emberek. Itthon sem a sok idegroncs a hibás, mert ők ugyan azt a terrort kapják felülről. Sírnak, rínak is némelyek, mint a záporeső!

Igazad van abban, hogy sosem volt jobb, de lehetne! Például ha visszaszorítanák a korrupciót 20% alá. Mert a vevő sem hülye, tudja hogy miért fizet.

tegnap 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!