Egyetértesz a vasárnapi boltzárral?
Nézz utána a szó etimológiájának. Egyébként sehol nem írja a Biblia, hogy vasárnap a hetedik nap. Hogy nálunk az a hetedik nap, csupán egy hagyomány, más országokban vasárnap a hét első napja.
Ráadásul bibliai hivatkozásra alapozni egy törvényt kifejezetten kínos.
Az végképp az, hogy megtiltsuk a vállalkozásoknak a működést egy napra ezen az alapon.
Ha valaki rosszul választott karriert vagy kihasználja a munkáltatója, arra nem egy általános tiltás a megoldás.
Nem, vagy akkor ne legyenek nyitva éttermek, fürdők, múzeumok, benzinkutak, meg semmi.
Egyébként is hülyeség ez az Isten akarata. Pl akinek állatai, vagy földjei vannak, az is pihenjen vasárnap, ha úgy alakul ott rohadjon el a termés, vagy dögöljön meg az állat?
Olyan nincs, hogy a benzinkutak ne legyenek nyitva. Ha agyvérzést kapsz és nem tud érted menni a mentő, mert kifogyott belőle az üzemanyag, az elég kellemetlen, nem?
A nem létező isten nem tényező egy ilyen horderejű, de létező problémában!
Félreértés ne essék, nem a szocializmus éltetéséről, visszasírásáról van szó, de az volt az a korszak, amikor zárva voltak vasárnap az emberi életet, egészséget nem veszélyeztető szolgáltatásokat nyújtó objektumok.
Ment a tömegközlekedés, működött a rendőrség, a határőrség, a hadsereg (takarék lángon), az egészségügyi objektumok, de a ruházati, műszaki, háztartási cikkeket, élelmiszereket áruló üzletek - egy-két kivétellel - zárva voltak. Az üzemek, gyárak közül is zárva voltak azok, amelyek leállítása nem okozott helyrehozhatatlan anyagi veszteséget vagy nem volt kockázatmentes, anyagi csőd a leállításuk. Szombaton délután kettőkor lehúzta az üzletek túlnyomó hányada a rolót és hétfő reggeli nyitásig ki sem nyitottak.
Volt élet ennek ellenére is, - teljesen felesleges túldrámázni, hogy mi lenne, ha bezárnának az üzletek vasárnapra! A kereskedelemben dolgozók is emberek annak ellenére is, hogy a mai üzleti szemlélet ezt nem így gondolja!
Miért csak a boltok? Akkor zarjon be minden. Éttermek, mozik, benzinkutak, kórházak, atomerőmű stb
Miért csak a boltosok vasárnapi munkája zavarja a jó istent?
#5: az a baj, hogy ignorálod a különbséget a "a vasárnap zárjanak be" és a "vasárnap tartsanak zárva" között.
Meg nekem ez egy kicsit kettős mérce, hogy régen "jó volt így", akkor miért ne lehetne így, ellenben az kevésbé számít, hogy "most jó így". Valahogy a 10 évvel ezelőtti beavatkozásnál nem volt érv, hogy előtte jó volt, hogy nyitva voltak a boltok.
Bármelyik irányba belenyúlva hirtelen lehet hatása a gazdaságra, olyan módon, ami eszedbe sem jutna: a hirtelen vasárnapi boltzárak egyik legnagyobb vesztesei a diákmunkások voltak, akik nem tudtak 20 órát letudni szombat-vasárnap így. Ismertem olyat, aki ezért lett magántanuló, mert máshogy nem tudta fenntartani magát (igen, középiskolások közt is van ilyen).
Meg ugye sok helyen, hogy ne kelljen kirúgni dolgozókat meghosszabbították a szombati nyitvatartást, és akár estig nézhették a falat vevő nélkül.
Amikor törvényt hoztak róla 2014-ben akkor támogattam, egyetértettem vele. Azonban az embereknek nem tetszett. Pont azok akiknek az érdekében meghozták, az ilyen üzletekben dolgozók nem álltak ki a törvény mellett és nem mondták el a környezetükben, hogy nekik mennyire fontos és jó ez a törvény. Így azok hangja lett hallható mindenhol akik szerint rossz intézkedés és vissza kell vonni. Hát a kormány vissza is vonta.
Utána már persze megjelentek a kereskedelemben dolgozó is, hogy jaj, mégis jó volt és mégis szeretnék ha megint lenne, de akkor már késő volt.
Akkor, 2014-ben volt rá egy erős szándék és kitartott a kormányzat, meg is valósította a sok ellenkező hiszti ellenére is, bevállalva a népszerűség vesztést vele. Akinek jó lehetett volna az viszont nem állt ki mellette. Ez a vonat már elment. Másodszorra nem fogják ezt a balhét bevállalni, hogy aztán megint egyedül álljanak a célkeresztben és még a kereskedelmi dolgozók se legyenek mellettük.
Nem, másodszorra már nem támogatom a kezdeményezést. Akkor kiálltam mellette, de még egyszer nem fogok olyat csinálni mint 2014-ben, hogy társaságban - ahol volt 2 kereskedelemben dolgozó is csak meg se szólaltak - nekem kellett magyaráznom kinek és miért is jó, miért érdemes nekünk többieknek bevállalni a vele járó kényelmetlenséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!