Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fidesz 2012-es törvényomodosít...

Fidesz 2012-es törvényomodosítása miatt engedték szabadon Till Tamás gyilkosát?

Figyelt kérdés

2000-ben hatályban lévő büntetőtörvénykönyv azt írta elő, hogy az emberölés minősített esete nem évül el. Csakhogy éppen a Fidesz-kormány idején, 2012-ben hatályba lépő btk. ezt módosította úgy, hogy már nem a minősített emberöléshez, hanem az életfogytig tartó szabadságvesztéshez, illetve a fenntartott szabadságvesztéshez köti az el nem évülést. Márpedig fiatalkorúval szemben életfogytig tartó szabadságvesztés nem szabható ki.

De ha 2000-ben követte el F. János a gyilkosságot, akkor miért az Orbán-kormány idején életbe léptetett, 2012-es szabályozás érvényes rá mégis? Ennek az az oka, hogy a generális szabály szerint az új Btk. akkor terjed ki az elkövetőre, ha az számára kedvezőbb. Márpedig ebben az esetben pont erről van szó, ezért évülhetett el a gyilkosság.

dec. 19. 20:46
1 2
 11/13 harminezer oxigén ***** válasza:
19%

igen leírtad a TE véleményedet és linkeltél egy felületes magyarázatot a törvények hatályosságáról (az elévülést nem is említi meg a link ami nem jelenti azt hogy nem kellene figyelembe venni)

amíg én a #6-os válaszomban linkeltem egy cikket mely Hack Péter jogtudós az ELTE oktatója, büntető eljárásjogi tanszékének vezetőjének elemzését, értekezését tarzalmazza ezen konkrét ügy kapcsán (olvastad a cikket vagy csak puffogsz?)

szerintem Hack Péter mindkettőnknél nagyobb kompetenciával rendelkezik ezügyben. én az ő álláspontját tolmácsoltam itt

vagy netán te is egy egyetem jogi karának tanszékvezetője vagy? netán gyakorló bíró?

én megértettem amit írtál, csak épp inkább hiszek egy jogi szaktekintélynek mint egy random embernek a gyk-n. vagy netán el sem olvastad az álltalam linket cikket? és ez alapján viselkedsz lekezelően?

Niki

dec. 21. 18:10
 12/13 anonim ***** válasza:
#11 Nem egy felületes magyarázatot linkeltem hanem be is másoltam belőle a törvény szövegét. A törvénnyel vitatkozol. Csak nem értem minek.
dec. 21. 19:22
 13/13 harminezer oxigén ***** válasza:
0%

igen ctrl+c ctrl+v módra másoltad:

...(2) ) Ha a cselekmény elbírálásakor hatályban lévő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új büntető törvényt kell alkalmazni....

a paragrafusban az szerepel hogy "enyhébben bírálandó el", ebben sem szerepel hogy csak a szabadságvesztés mértékénél kell értelmezni az enyhébb kifejezést.

sajnos ebben az esetben a 2012-es btk pont hogy enyhébb elbírálás alá sorolja ezt mivel az elévülés kizárását a kiszabható szabadságvesztéshez köti (tényleges életfogytiglan) nem pedig az elkövetett cselekményhez (minősített emberölés) mint a korábbi btk. és mivel az elkövetéskor még 18 alatti volt az a szemét aki ezt elkövette ezért rá nem szabható ki tényleges életfogyt. ezesetben a 2012-es btk vonatkozik rá mivel az enyhénbben bírálja el a cselekményt mint az azt megelőző

Hack Péter pont ezt fejtette ki, aki nem csak bemásol egy paragrafust hanem napi szinten ezekkel dolgozik, olvasd el a linkelt cikket

a kormány a mostani btk módosítással ezt akarja feloldani hogy az elbíráláskor hatályos btk ne nyújtson enyhébb elbírálást mint az elkövetés idejekori

mint mondtam ne érts félre, nem a módosítással eléredő céllal van bajom, hanem a cél eléréséhez használt jogalkotási ezközökkel

ebben az az aggályos hogy a módosítás az elkövető elfogása után de még a bírósági döntés előtt született meg mint írtam ezen ügy miatt kvázi személyre szabják a törvényt

ami azért baj mert így bármely törvény esetében lehet utólag változtatni hogy az akár téged vagy bárkit negatívan érintsen és nem kell hogy az bűntény legyen, a munka jogot, a közigazgatási ügyeket stb is törvények, jogszabályok szabájoznak akár abba is belelehet így nyúlni miután kiderül hogy van egy akármilyen jogi lehetőség (ezesetben az elfogás után) de még nem bírálták el

a jogalkotói hatalom (jelen esetben a fidesz-kdmp 2/3) ezzel visszaélve bármiféle kontrol nélkül visszamenőlegesen átírhat jogszabájokat, figyelmen kívül hagyva a jogbisztonságot

ez a szerencsétlen eset pont arra világít rá hogy a mindenkori jogalkotónak körűltekintőnek, minden esetleges eshetősêgre felkészülten kell végeznie a dolgát és nem csip csup összedobott salátatörvényeket, este beterjesztet másnap elfogadott jogszabájokat bevezetni mert ilyen és ehhez hadonló jogesetek, alkotmánybírósági ês nemzetközi bírósági perekkel szembenéznie a jogalkotónak

Niki

dec. 21. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!