Támogatnád hogy a Fidesz leváltása után visszaállítsuk az ország nevét "Magyar Köztársaság"-ra?
"jelenleg a Földön a legmagasabb jog, az ENSZ nemzetközi joga"
Eddig hallgattam, egy újabb fellegekben járó idealista.
Helyesen, a Földön a legmagasabb jog, az erősebb joga, ez, ahogy látjuk az USA, Izrael, Oroszország esetében, minden más jogot felülír.
Pragmatikus megközelítéssel, jó választás a Magyarország név, bármilyen jövőbeli államforma változás esetén nem kell mindent is átírogatni, a Magyarország pont jó mindegyikhez.
Nem. De csak azért nem, mert amikor a megyéket is vármegyére keresztelték mindenki sírt mekkora pénzkidobás mindent módosítani. Most ez visszafele is igaz. Ha sajnáltuk akkor a pénzt, most is az legyen.
Nekem mindegy mi a neve, csak élhető legyen.
A válaszom az, hogy nem.
Tudom, hogy lehetne mindenféle szimbolikus jelentőséget tulajdonítani neki, de maga az irracionális, hogy országoknak egyrészt olyan hivatalos nevük van, ahogy a legritkábban hívja valaki (pl. Ausztriát soha életemben nem neveztem még Osztrák Köztársaságnak), másrészt nem is feltétlenül igaz az, ami a nevében van (az Észak-Koreai Demokratikus Köztársaság sem nem demokratikus, sem nem köztársaság).
Tudom hogy ez az elterjedt, de kb. olyan, mintha valaki ragaszkodna hozzá, hogy őt „hivatalosan” Kovács József Hosszúhajúnak nevezzék. Ráadásul valami olyasmit emelünk át a névbe, ami hosszútávon eléggé változó is lehet. Attól, hogy egy Belga Királyság esetleg úgy dönt, hogy köztársasággá válik, nem lesz királya, attól még az ország ugyanaz marad, ugyanazt fogjuk rajta érteni.
Nincs azzal bajom, hogy Magyarországnak a hivatalos neve Magyarország. Hiszen tényleg így hívják az esetek 99%-ban, mi magyarok is, meg más népek is. Azzal az égadta világon semmi bajom, ha azt, hogy Magyarország államformája köztársaság, azt az alaptörvényből lehet kiolvasni és nem az ország hivatalos megnevezéséből.
A megye/vármegye kérdés is relevánsabb kérdés ennél, elvégre ott tényleg használjuk a megnevezésben a (vár)megye szót is. Másrészt ott a vármegye szónak – és amúgy a megye szónak is – lehetnek olyan gondolattársításai, ami miatt valakinek zavaró az egyik vagy a másik. Tehát itt még lehet és nem teljesen irracionális a visszanevezés ügyéről diskurzust folytatni. De a gyakorlatban érdemi dolog nem változna azzal, ha a vármegyéket megyékké nevezzük vissza, csak újabb költsége lenne a dolognak, tehát akár maradhatna is így. Személy szerint nem tetszik feltétlenül, de együtt tudnék vele élni a továbbiakban is.
Szóval nekem Magyarország teljesen jó Magyarországként, a visszanevezésnek olyannyira nem látom értelmét és jelentőségét, hogy százezer dolog van, ami fontosabb ennél, és amiben változások lennének szükségesek.
"Inkább a megye kifejezést állítsák vissza"
Jajj ne, ne menjünk bele ebbe az állandó átnevezősdibe. Ezt csinálja mindegyik kormány, és rengeteg pénzt elégetünk vele. Átnevezték, kész, ennyi. Ne égessünk már el milliárdokat arra hogy visszanevezzük, aztán majd jön más aki megint átnevezi, aztán majd átnevezik azt is és csak öntjük ki a pénzt az ablakon ilyen marhaságokra. A megye maradjon vármegye, az ország maradjon Magyarország, a pénzt meg költsük inkább az oktatásra.
Engem nem a neve érdekel, hanem az, hogy működik-e és ha igen, akkor hogyan!
Tőlem aztán Porkland is lehet a neve, csak az emberek ne éljenek folyamatos egzisztenciális bizonytalanságban, gyűlölködésben és az adók, járulékok beszedegetésének hatásait érezzék az emberek a hétköznapi életük szintjén, - ne csak azt tapasztalják meg folyamatosan, hogy ami mögé felelősséget kellene pakolni, a mögül kivonul az állam vagy lepasszolja valakinek, akit tetszés szerinti időközönként ki lehet nyírni, le lehet cserélni, el lehet tüntetni a süllyesztőben.
Senkit nem érdekel, mi a neve, ha az életszínvonallal vigasztalódhat a hétköznapi ember is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!