A 444 szerint az X miért az “internet pöcegödre”?
“ az internet olyan ismert pöcegödreiben jelentek meg, mint a 4chan vagy a Musk-féle X, most viszont minden mainstream felületen nagyban folyik az örvendezés”
Én ezt nem értem. A facebook algoritmusai népirtást okoztak, Brexitet, populista idióták hatalmát. Erre az X a pöcegödör, csak azért, mert nekik nem tetszik a vezetője? Ezek normálisak?
Most min csodálkozol? Az az újság, ahol Uj Péter a főszerkesztő? Ők mindent jobban tudnak, főleg az internetes technológiákban "nagyon jártasak", ezt a cikket is ő írta még 2000-ben, már akkor is "szinte tökéletesen" látta a jövőt :D :D :D
"a mobil internetezés a legkevésbé sem mobilis"
"miért akarna mindenki menetközben internetezni"
"Maradna a kocsma, ha élne a Földön olyan hülye, aki nekiállna internetezni, amikor sörözni is lehet"
"A ,,XXI. század svájcibicskája" fantázianevű őrület, hogy tudnillik a mobiltelefon lenne a kulcseszköz, amelyre az egész új világ épül"
"scifiírók serege tette az emberiség nagy vágyává a képtelefont. Hogy lássuk, akivel kommunikálunk. A technológia ma már működhetne. De minek? Nem mutatkozik rettenetes igény"
Hát persze...
Ez az egész cikk kb. Szily magánvéleménye, ő az egyik legszélsőségesebb újságíró a 444-nél. Az X "pöcegödör", mert megvette Elon Musk, és azóta nem safe space a transzneműeknek, és álnaiv értetlenkedéssel áll az előtt, hogy az emberek örülnek egy milliárdos halálán, aki abból kereste a pénzt, hogy tönkretegye mások életét. Igazi neolibeárlis talpnyaló a fazon.
#1 mentségére legyen mondva, hogy a WAP tényleg k*rva sz*r volt, és itt 7 évre voltunk az iPhone-tól, ember legyen a talpán, aki akkor látta, hogy mi lesz a jövő. Steve Ballmer még 2007-ben sem látta, pedig neki, Uj Péterrel ellentétben ez még a munkája is volt.
A twitter valóban borzasztó lett. Én ott vagyok inkább aktív, és szörnyű. A véleménynyilvánítás erősen kérdéses dolog. Vannak borzasztó antiszemita dolgok, terrorizmust népszerűsítő dolgok, gyűlöletbeszéd... Ezek nagyon szürke zónás dolgok. De még nagyobb baj, hogy csak úgy ömlik az álhír. Borzasztó primitív hazugságok milliós eléréssel terjednek. Például sok sok éve elsüllyedt hajókról írják, hogy izraeli hajó. Chilei erdőtűzről készült videókat hoznak le úgy, hogy az Izrael. Szír polgárháborús képeket osztanak meg híroldalak is, hogy az Ukrajnában vagy Izraelben vagy Libanonban készültek. Beteg gyermekeket is felhasználnak... Szóval extrém sok az álhír, az egyértelműen könnyen ellenőrizhető kamuhír. Itt nem lehet semmilyen kifogást találni, hiszen könnyen lehet bizonyítani, hogy sokszor a valóságoz semmi köze nincs az adott hírnek. És ezeket nem szabályozzák.
Erre lett kitalálva, hogy fiókok közösségi megjegyzéseket írhatnak, ha vannak ilyen kamuhírek. Ez egy hatalmas kamu. Én ebbe benne voltam, de az első után rájöttem, hogy ez annyit is ér. Egy pro-arab oldal közzétett egy jemeni támadásról szóló hírt, hogy egy Izraelbe tartó hajót eltaláltak a hutik. A nyilvános hajókövető oldalakon látni lehetett élőben, hogy a hajó dél felé tart a Vörös tengeren, tehát nem Izraelbe tartott, hanem Indiába, és Oroszországból ment. Tehát semmi köze Izraelhez, és el sem találták a hajót. Ilyenkor lehet írni a megjegyzést, hogy a hajó innen ment ide, kötelező forrást használni, szóval be lehet linkelni a hajó követő oldalakat, a híreket a hajóról, hogy honnan hova ment és miért... szóval sima ügynek tűnt... Másnap pedig láttam, hogy a megjegyzés nem hasznosnak lett nyilvánítva, mert a többi közösségi közreműködő leszavazták azzal az indokkal, hogy a Jemeni szóvívó nyilatkozata világos, így nincs szükség kiegészítésre. Erről ennyit.
Akkor a Twitter sem különb. Mivel nem gyakran használom, s sajtóban nem jött szembe annyi botrány (mint face esetén Brexit, myanmari népirtás stb…), feltételeztem, hogy egy fokkal jobb. Ugyanakkor a 444 esetén a különbségtételt akkor sem értem. Gyakorlatilag két dolgot látni ezeken, a dead internet theoryt gyakorlatban, mert több a bot, mint az ember. Illetve a szélsőjobbot népszerüsítő tartalmak tömkelegét, ugyanúgy álhírekkel. Meg a leghajmeresztőbb összeesküvés elméleteket és gyűlöletbeszédet. S ez nem emberektől jön, hanem elárasztott bot accountokról, kommentek, posztok…
Ebben pedig igazuk van. A twitter amúgy is egy rakás szar volt, de mióta Elon felvásárolta valóban egy katasztrófa az egész. Azzal kezdte, hogy kirúgta az ott dolgozók felét. Aztán az egészből egy gyűlölködő politikai fertőt csinált, Trump és Elon oda vissza fényezik egymást, az ostoba amcsi fasiszták ott élik ki magukat. És nem, nem arra mondom azt hogy fasiszta aki nem szereti a woke-ot vagy jobboldali, hanem konkrét holokauszttagadó, konteós nácik lepik el az egészet.
(mellékesen pedig milyen béna név ez hogy X)
Nah, mert a 444 meg a Facebook kommentmezeje mi, ha nem az internet pöcegödre?
Amúgy nem a Twittert védem, de tudod miért tolja az algoritmus a hírhajhász kamucikkeket meg szélsőséges tartalmat? Mert megállsz rajta és olvasod, kommenteket nézed esetleg reagálsz. Ugyanaz, mint amikor tiktokon táncikálós tinilányokat kell nézned, csak a twitter komolyabb platform. Érdekes megtalálja a saját buborékát a demokrata párt meg woke követői is.
A community notice meg bizony szavazásos módszer alapján működik, hiába reklámozzák úgy, hogy fake newst pusztítja ki. Sajnos nem. De az AI tartalmak ellen jól tud működni. Ezért nem lesz olyan, mint a Facebook amit szerintem jobban elárasztottak AI hülyeséggel amit az emberek egyszerűen nem vesznek észre.
#3: Uj Péter cikke azért vicces, mert a cikkben pont leszólja Bob Metcalfe-et, akinek a jóslatai sosem váltak be:
"Metcalfe az internetes világ fordított Kasszandrája, aki roppant kultuszt bírt arra építeni, hogy véletlenül sem talál el semmilyen trendet, sőt, következetesen az ellenkezője válik valóra annak, mint amit jósol"
Na Uj Péter pontosan így járt ezzel a cikkel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!