Akik szegények, elsősorban a saját lustaságuk miatt azok?
Maga a kérdés egy nagyon érdekes témát vet fel. Bővebben itt:
"Ahogy azt már sejthetjük, az éretlen énvédő mechanizmusok nagyobb eséllyel vezethetnek hosszútávon különböző problémákhoz, torzításokhoz. Mások hibáztatása is ebbe a csoportba tartozik: én rendben vagyok, velem nincs baj, a környezetem hibás minden szerencsétlenségemért. Nem vitatom, hogy vannak olyan helyzetek, ahol valóban jogosan felelősségre vonhatók mások, ám ha mindig a bűnbakot keressük, az utalhat egy éretlenebb működésmódra.
Láthatjuk tehát, hogy a hibáztatásnak vannak hozadékai: erősítik a biztonságos világba vetett hitünket, illetve nem kell szembenéznünk a hibáinkkal, felelősségünkkel. Ám érezhetjük, hogy ezeknek az árát is meg kell fizetnünk."
2006-2010 közt a nép nagyon ugatott egymásra, hogy: "Mennyééé dóóóógozni". Aztán megjött a várva várt 2010. Még érződött a 2008-as világválság. Aztán szépen elérkezett 2013, amikor is megnyirbálták a rokkantságot, előtte 2010-ben elvették a magánnyugdíjpénzeket, a Malév 2012-ben repült utoljára.
A nép ekkortájt visszább fogta magát az utálkozás szempontjából, majd 2015-ben a migránshelyzet jött: újból előjött a munkatéma. Közben a közmunka program is futott láthatóan, de az abban dolgozókat is b*tatta sok ember, pedig sokuk valóban dolgozott, nem lazsált abban a munkaterületen.
2018-tól ismét megpendült a szólam: "Mennyé dóóógozni!", de jött 2020 a COVID-dal: sok ember munka nélkül maradt, megváltozott az élete. Elkezdte a társadalom megint, hogy:
"Én érdemleges vagyok a segélyre, de a másik nem!", tehát az utálkozás elindult ismét az érdemlegességre vonatkozóan, holott láthatta a társadalom, hogy mindenkit elérhet egyszer a munkanélküliség...
Nem tanult belőle.
Ma ugyanott vagyunk, mint régen. Mindenki nagyra van magától, ha egy csöpp valamit is dolgozik, a másikat lenézi, ha /szerinte/ alantas munkát végez a másik vagy kevesebb a tudása-munkabírása. Pedig nem mindenki atomfizikus.
Vegyünk egy egyszerű betegápolót, aki egyedülálló anya két gyerekkel.
A: ő gazdag.
B: ő lusta
C: ő szegény.
Sok egyetemi docens szegény ember, pedig róluk nagyon nem lehet elmondani azt hogy lusták lennének…
Nagyon túlzás lenne így általánosítani ezt.
Senki sem teljesen maga miatt válik gazdaggá. Vegyük a legegyszerűbb esetet nem bántva az úriembert, ez most nem erről szól. Szabó Pétert, egyszerűen talált valamit, amire szüksége van az embereknek, és a drága előadásai, könyvei fogynak.
Az elején természetesen sok minden rajtad is ál, vegyük a milliárdossá vált Harry Potter írónőjét, akinek a könyvét folyamatosan elutasították a kiadók, de ő nem dobta a kukába azt, amin egy évet dolgozott.
Vegyük Zuckerberget, vagy Bill Gates-t, nem egyedül lett gazdag, hanem nagyon sok ember segítségével vált azzá, akik neki dolgoztak, teljesen egyedül nem tudja egyikőjük sem megcsinálni,magalkotni, amit sikerült.
És vannak kakukktojások, mint Mészáros,Tiborcz, csak uniós pénz kell, és túlárazott állami megrendelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!