Mit szóltok hozzá, hogy Budapesten 19%-al esett vissza a születések száma egyetlen év alatt? El fog néptelenedni a főváros?
https://www.youtube.com/watch?v=CPjCdBjHJFQ
Bődületes a születés szám beszakadása. Budapesten a legrosszabb a helyzet egész Európában. Lassan már oda jutunk hogy egy budapesti nő átlagosan kevesebb mint 1 gyereket vállal.
Ennek nyilván van egy erős lakhatási válság oka is, hiszen nincs hova szülni, elszálltak az ingatlanárak. De van egy gazdasági oka is, hogy borzalmasan alacsonyak a medián bérek. Mindig a sztárprogramozók fizetésével jönnek, de azok egyrészt iszonyú kevés %-át teszik ki a lakosságnak, másrészt egy része vidékről dolgozik home officeból. Viszont ha nem vagy egy Senior Java Developer vagy egy Senior Cloud Engineer akkor olyan munkalehetőségek várnak rád, olyan kevés pénzért hogy beszarás. Pl. a külső kerületekben nettó 3 Euro-t sem fizetnek meg óránként egy McDonalds-es dolgozónak Budapesten:
Milyen kilátásai vannak a városnak? El fog néptelenedni?
Az átlag magyarnak már nincs pénze gyereket vállalni Budapesten ilyen ingatlan árak mellett szerintem. Szóval fent tanul, dolgozik pár évet majd ha családot akar alapítani akkor elmegy külföldre vagy vidékre.
Szerintem nagyon gáz, hogy ilyen helyzetben százával veszik a kínaiak a lakásokat és pörgetik tovább az amúgy is elmebeteg árakat. Hányás az egész.
igen, el fog néptelenedni.
te lesz üres lakásokkal, amiket (a nem ott élők) el akarnak adni és nem vesz meg senki.
hát hogyne.
át is szoktad a dolgokat gondolni, vagy csak úgy kiesnek a fejedből, aztán lesz ami lesz?
Ne legyenek illúzióid, már rég a lóvét választották.
3, én nem egyszer ajánlottam már mindenkinek az utazást, mint ismeretterjesztő formát, ami tágitja a világot.
Magam sokszor vezettem végig közép-Európa különböző régióin, Budapest - Berlin, Budapest - Varsó és sokszor autópálya nélkül, egyrészt, mert olcsóbb, másrészt, mert látok is valamit.
Borzasztó látni, hogy egyre ürül ki közép-Európa. Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban is látok üres, már kisvárosokat is.
Olyan területeken mész keresztül, ahol falvakon, városokig, se bolt, se kocsma, semmi. Üres területek sokasága. Tudom, hogy városban ez máshogy néz ki, főleg a fővárosban, de ez akkor is veszély és valóság.
Érezhetően fogy közép-Európa és vele együtt, fogyunk mi magyarok is.
Attól, hogy valaki ezt, mint az összes többi honi problémát bagatelizálja, még létező probléma.
Ha országos átlagbérhez viszonyítod a Budapesti lakásárakat akkor most pont jobb a helyzet, mint 2004-ben volt, amikor beléptünk az EU-ba.
2004 májusában 18 millió forint volt egy 65nm-es lakás Budapesten, ez 192 hónapnyi átlagfizetésnek felelt meg. (alapkamat 11,5% volt, 2005-ben volt az alja 6%)
Minimálbér esetén 417 hónap.
2024 novemberében 71,8 millió forint egy 65nm-es lakás Budapesten, ez 166 hónapnyi átlagfizetésnek felel meg. (alapkamat 6,5%, az elmúlt 5 évben volt 0,6 és 13% között mindenhol, 6% fölött bő két éve van, szóval csak azóta van hasonló helyzet ingatlanhitelek terén)
Minimálbér esetén 405 hónap.
Ha esetleg utána szeretnél számolni.
Én eleve azt állítom, hogy ha sokkal jobb lenne a lakhatási, megélhetési helyzet akkor se születne több gyerek, mert nem trendi, mindenki inkább magával foglalkozik.
Nem fog elnéptelenedni, mert épp elég vidéki van aki vágyik a fővárosba.
"Ennek nyilván van egy erős lakhatási válság oka is"
Nem. Ennek egy oka van: OV és a kormánya. Ahogy vezetik az országot, ahogy bánnak az emberekkel, és ahogy ellopnak és elrontanak mindent.
Kb 4 évvel ezelőttig kitartottam, haza akartam gyereket szülni, hogy magyar legyen. De ma már külföldre jöttem, mert nem akarom, hogy megkeserítsék a gyerekemet életét!
Remélem, igen!
Nincs mire erőltetni a nyomort!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!