Szerinted van reális esélye annak, hogy 2026-ban leváltsák a fideszt?
Elvi esély mindig van. A választási rendszerünkben nagyon könnyen lehet kormányt váltani, nem kell más, mint megszerezni az egyéni mandátumok többségét és ahhoz pedig nem kell 50% feletti többség, elég ha a jelöltek közül a legtöbb szavazatot szerzi meg az illető.
A gyakorlatban semmi nem változott a 2022-es helyzethez képest. Akkor MZP volt akiről állították, hogy majd leváltja a kormányt és csalódott fideszesek tömegei fogják követni, most meg MP-ről akarják ezt ebadni a népnek.
Csakhogy nincsenek csalódott fideszes tömegek és MP sem tud mást avgy jobbat kínálni az embereknek, mint amit a korábbi választásokon kínált az ellenzéki oldal.
Ha lenne valós alternatíva a fidesszel szemben akkor könnyedén lehetne kormányváltás. De nincsen. Csak a neveket cserélték ki a pártoknál és a politikusok listáján, amit fed, amit kínálnak vele az ugyanaz a moslék maradt amiből eddig se kértek az emberek.
Elvi esély van, de szerintem lesz kormányváltás. A 2/3-nak esetleg vége.
Hiába a listán a legtöbb szavazat, az egyéni körzeteket kéne hoznia a Tiszának. Ez meg szerintem nem fog sikerülni. Egyrészt az ellenzéki szavazók bizonyos része nem fog rá szavazni (sok helyen már most mondta pl. a DK, hogy külön indít), másrészt a körzethatárok úgy vannak meghúzva, hogy a fidesznek kedvezzen. Harmadrészt a billegő körzetekbe még mindig be lehet telepíteni pár ezer ukrán szavazót.
Tehát szerintem nem fog nyerni a Tisza.
Viszont ha egy pártnak sem lesz meg a parlamenti többség, az érdekes lesz, hogy a koalíciók hogyan alakulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!