Mit szóltok hozzá, hogy 22 éves mélyponton a magyar költségvetési hiány? Hogy fogunk kimászni ebből az adósságspirálból?
Az a gond, hogy megint nekünk laikusoknak dobnak be számokat, a linken levő cikkben is rendesen hozzánk vágják őket, aztán elvárják, hogy elhiggyük valóban az az igaz amit leírnak róluk.
Be is jön nekik többségében.
Megpróbáltam utána nézni ennek a katasztrofális eredménynek és lám mit találtam egy kormánypártisággal még véletlenül sem gyanusítható portálon, a portfoliónál?
Portfolio
2024. október 01. 08:30
"A KSH által kedd reggel közzétett kormányzati szektor adatai szerint az idei második negyedévben 469 milliárd forintos mínusszal zárt az államháztartás, ami a GDP 2,3%-ának felel meg. Ilyen alacsony negyedéves deficitet két éve nem láttunk és ezzel az adattal a kormányzati szektor négy negyedéves egyenlege -5,4%-ra javult.
...A büdzsé, vagyis az állami gazdálkodás folyamatairól jó képet ad, hogy miként alakult az elmúlt négy negyedév kormányzati szektor egyenlege. Adataink szerint
a második negyedév végén a kormányzati szektor egyenlegének 4 negyedéves gördülő átlaga -5,4%-ra javult a korábbi -5,7%-ról.
Ez alapján elmondható, hogy az elmúlt 4 negyedévben szépen fokozatosan, de javul a költségvetés egyenlege, a tavalyi második negyedévben látott 8,1%-os hiányról csökkent a mutató -5,7%-ra."
Tehát cirka 2 héttel ezelőtt egy teljesen ellenséges lap cikkében megjelent, hogy az államháztartási adatok javultak, a korábbiakkal ellentétben nem romlik hanem javul a helyzet, az eredmények nem olyan rosszak. Majd most jön egy világvége cikk arról egy másik portálon, hogy mindennél IS sokkal rosszabb adatot hoztak össze. Nekem kissé sántít a történet.
A Portfolió cikkében ott van egy jól olvasható diagram, amin 2019-től negyedéves bontásban mutatják meg az államháztartási hiányt a GDP arányában. Nekem nagyon nem úgy látszik, hogy a mostani valami extrém rossz adat lenne, jobb, mint a 2021-es legrosszabb adatok a covid következtében és jobbak az adatok, mint voltak folyamatosan 2003-2007 között.
Persze mindig megtévesztőek a GDP arányos adatok - amit a cikk is ír azért. Hiszen ha magas a GDP akkor a magasabb adósság is %-ban kisebb, míg az alacsonyabb GDP értéknél egy konkrétan forintban számolt adósság állomány is súlyosabb százalékot mutat.
Vagyis itt jelentősen függ a helyzet az ország gazdasági teljesítményétől is amit az évre fel tud majd mutatni és hogy az októberi hónapban mitől emelkedett meg az adósság, ez épp csak egy átmeneti időszak amikor kifizették a lejáró tartozásokat és még nem volt helyette újabb, vagy maradandó.
Ha googléban rákeres valaki a cikk címére akkor ingyen meg tudja nézni a Portfolió régebbi cikkeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!