Most végre tényleg szuper fantasztikus évünk lesz 2025-ben? Végre beindul a gazdaság lesz 1500 euros minimálbér, 0% ÁFA az élelmiszereken az egyéb termékeken csak 8-10% és az üzemanyagárak is lefognak menni?
"„2025 fantasztikus év lesz, szenzációs. Olyanok fognak történni, mint még soha"
Ezt mondta Viktor, de 14 éve minden évben elmondja, hogy majd a következő év, de azóta csak lefeleé megyünk.
"Tehát az okés, hogy sírunk a magas infláció miatt és leszarjuk, hogy tavaly is nálunk volt a legmagasabb béremelés az EU-ban de a nettó bérek euróban az nem megfelelő statisztika, hiába gyengül a forint. :D"
Tavaly 304 ezer nettót kerestem, most 334 ezer nettót. Természetesen, ha százalékba nézzük a külföldi országokhoz képest akkor valóban magas a százalék, viszont volt egy 60%-os infláció, és az euró is elszállt, tehát ez a 334 ezer akkor lenne reális a jelenlegi infláció és euro ár mellett, ha 450-500 ezer nettón lennék jelenleg.
Szóval óvatosan kezeld ezt a százalékolóst dolgot, mert csalóka. Én nem példálóznék ezzel. :)
2010-ben az osztrák éves nettó átlagbér 25 770,16 euró volt.
2023-ban az osztrák éves nettó átlagbér 38 457,15 euró volt.
2010 januárja és 2023 decembere között 49,56%-os infláció volt.
Eszerint a 2010-es átlagbér 2023 decemberében 38 541,85 eurót kellett volna legyen, hogy ugyanannyit érjen.
0,22%-kal él rosszabbul ma egy gyermektelen átlagbért kereső osztrák, mint 2010-ben.
2010-ben a magyar éves nettó átlagbér 1 723 559,63 forint volt.
2023-ban a magyar éves nettó átlagbér 4 756 192,50 forint volt.
2010 januárja és 2023 decembere között 84,03%-os infláció volt.
Eszerint a 2010-es átlagbér 2023 decemberében 3 172 033,01 forintot kellett volna legyen, hogy ugyanannyit érjen.
49,94%-kal él jobban egy gyeremektelen átlagbért kereső magyar, mint 2010-ben.
10: az első linkedet megnéztem, rendezgettem az évek szerint, és 2004-ben ebben mögöttünk voltak a csehek, lengyelek, észtek, litvánok, stb.
2023-ban csak a románok és a bolgárok voltak mögöttünk, a többiek megelőztek
Előrelépés lenne ez?
Sok mindent ki lehet szedni az ilyen adatokból.
"Tavaly 304 ezer nettót kerestem, most 334 ezer nettót."
"viszont volt egy 60%-os infláció" jó lesz az 17,6%-nak is 2023-ban. Illetve ez is csak azért annyi, mert ez a havi inflációs adatoknak az átlaga, amiket mindig az előző év azonos hónapjához mérik. (az igazán durva áremelések 2022-ben voltak)
De ha mondjuk tavaly szeptembertől idén szeptemberig nézzük az inflációt, mert téged az érdekel hogy a tavalyi 304 ezer forintos fizetésedhez képest, hogy állsz akkor azt látnád, hogy 3%-os infláció volt. Tehát durván 6%-kal tudsz most többet fogyasztani a 334 ezredből, mint tavaly ilyenkor a 304 ezerből. (sőt az eddig mentsváratok az élelmiszerinfláció is csak 2,3% volt az elmúlt 12 hónapban)
14:
Te jól élni szeretnél vagy jobban élni mint mások?
Lehet, hogy romlott a relatív helyzetünk, de az átlaghoz/ top országokhoz közelebb kerültünk.
2004-ben a régi tagállamok átlagának a 22%-át tudtuk, 2023-ban a 31%-át. (és ez nem mond el semmit a valós vásárlóerő növekedésről, mert ezek euróban vannak megadva)
Tehát az éves magyar fizetés 6267 euro volt 2010-ben míg 2023-ban már 12516 euro és ez tényleg szép. Lassan megvan a 15 évvel ez előtti osztrák átlagbér fele.
A 13 év alatti 84%-os infláció szimplán nem igaz. A KSH többször módosította az inflációs kosarat és alapesetben is egy rakás olyan termék van benne, amit 10 évente veszel csak. Érdemesebb megnézni az alapvető létszükségleti termékek csoportjainak inflációját, ugyanis azt biztosan kifizeted minden hónapban.
"Te jól élni szeretnél vagy jobban élni mint mások?:
Én jobban szeretnék élni :). Sajnos a magyar fizetések semmire se jók az árakhoz képest. 200 ezer megy el lakhatásra többi kaja. Másra nem tudok költeni. Ez még a "jól élni" kategória sem. 26-ban ha marad a fidesz én is húztam külföldre, mert itthon nem lehet boldogulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!