Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Előbb-utóbbi teljesen nyugatia...

Előbb-utóbbi teljesen nyugatias mintájú lesz a felsőoktatásban a "felvételi"?

Figyelt kérdés

Ami most indul, 2025-től, ez már átment a nyugatias felsőoktatási trendek és a régi magyar szabályozások között.

A nyugati mintájú rendszerben,az érettségi a beugró, de az eredményének nincsen jelentősége.Az a kérdés, sikeres vagy nem sikeres.

Teljesen az egyetem dönt a feltételekről.Nincs központi felvételi.Valamelyik egyetemnél felvételi vizsga van, némelyiknél motivációs beszélgetés van, valahol mindkettő és van, ahol egészen más feltételek vannak.

Régebben, ez a pontozgatós rendszer volt.Több embert is ismerek, akiknek anno újra kellett érettségiznie vagy letennie emeltet,hogy bejussanak.Most már ilyen nincsen.

Nekem, anno MSC-n volt felvételi elbeszélgetés.Olyasmi volt, mint egy állásinterjú.Lényegében azt készíti elő, ugyanis sokan 2 diploma után is kukák.Nem tudják önmagukat eladni, prezentálni.

Ebben a kérdésben, előre megyünk és nem hátra.

okt. 29. 16:38
 1/4 anonim ***** válasza:
A kétszintű érettségi beindulása előtt is az egyetem döntött. Csak aztán így túl sokszor kellett vizsgázniuk szegény felvételiző érettségizőknek, ezért jött a központi írásbeli rendszere. De még akkor is úgy volt, hogy a szóbeliket maga az egyetem szervezte. És voltak olyan szakok, pl. japán, ahova a max. 120 pontos rendszerben 124 kellett ahhoz, hogy felvegyenek. :)
okt. 29. 16:48
 2/4 A kérdező kommentje:

1#

Én ennek a kétszintűnek sem látom az értelmét.

Minek kell kétféle érettségi?Elég lenne egy.

okt. 29. 16:52
 3/4 anonim ***** válasza:
A központi írásbeli rendszeréből alakult ki azért, hogy aki tovább akar tanulni, annak ne kelljen olyan sokszor vizsgáznia, merthogy eredetileg úgy lett volna, hogy a továbbtanulóknak majd emeltet kell tenniük, akinek meg csak maga az érettségi kell, aztán megy dolgozni, annak középszintűt. Csak az a nagyon ciki, hogy kb. az összes egyetem elfogadta a középszintet... Saját maguk alatt vágták a fát évtizedeken át, így most ott tartunk, ahol...
okt. 29. 17:09
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

"Több embert is ismerek, akiknek anno újra kellett érettségiznie vagy letennie emeltet,hogy bejussanak.Most már ilyen nincsen."

Hogyne lenne, akinek nincs elég pontja, annak most is meg kell küzdenie a felvételért.

okt. 30. 08:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!