Az óraátállítás eltörlésekor melyik lobbi fog győzni?
Alapvetően két frakció van itt is.
Azok, akik a nyári időszámítást szeretnék véglegesnek, meg, akik a télit.
Én a télit, ami tegnaptól van, utálom, mivel korábban sötétedik.A nyárit tartanám ideálisnak, mint végleges.Egyáltalán nem zavar, ha reggel 6-kor sötét van, mivel általában alszom még akkor.
Mert, sötétben nem tudtok az utcán lenni?
Nyáron meg késő estig világos van, az is idegesítő.
A téli időszámítás az eredeti, azt kell megtartani.
"Nyáron meg késő estig világos van, az is idegesítő."
Persze mert le kell húzni a redőnyt. Nem látjuk a tévében a Bajer Zsótit meg a magyar nótát.
#11 22:20
Nyáron hosszúak a napok is, nem csak szimplán sokáig van világos.
Június 15-én 20:40 a napnyugta, utána még valamennyi ideig világos van.
Ugyanezen a napon 04:55 a napkelte, előtte valamennyivel már világos van. Ilyenkor gyakorlatilag hajnali 4 előtt már pirkallik.
Ha ez téli időszámításunkban lenne, akkor 03:55 a napkelte és hajnali 3 előtt már pirkallik... hát, ez sem biztos, hogy túl előnyös.
...de nézzük a másik irányt.
Télen pl. december 30-án 07:29-kor kel a nap és 16:10-kor nyugszik.
Nyári időszámítással ez 8:29-es napkeltét és 17:10-es napnyugtát jelentene, tehát 8 körül még sötétség lenne, bár du. öt után valamivel még lenne fény egy kicsit.
Ha maradnánk GMT+1-ben, akkor a reggeli sötétséggel kellene télen megbirkóznunk, ha pedig átkerülnénk GMT+2-be, akkor a kora hajnali világosság jelentene problémát.
Télen nagyrészt be van zárva az ember, sokkal kevesebbet tartózkodik a szabadban, és mesterséges fénnyel pótolja az igazit, ezért szerintem nem is kérdéses, hogy a reggel kicsit tovább sötétet jobban tolerálnánk, mint a nyári korán világost, korán sötétet. Ráadásul, ha választani kéne hogy télen reggel nyolckor sötét, de délután 5-kor még világos, vagy 7-kor világos, de délután már fél négykor elkezd szürkülni, én már csak ezért is maradnék véglegesen a nyári időszámításnál.
Ez a meccs félig már le van játszva. Az embereknek (többségnek) tökmindegy, hogy mikor kel a nap, a legtöbbjüknek semmilyen ráhatása nincs ez a napjára, tehát nem befolyásolja ez a tevékenységet, irodában ülnek, gyárban, munkahelyen, iskolapadban, dugóban...
Viszont a délutáni plusz világos óra nagyon sokat számít a többségnek, mivel ez kihat a szabadidejére, akár szabadidős tevékenységek, kikapcsolódás, friss levegőn tartózkodásra. Tehát jelentős értéke van a délutáni világosságnak.
A Magyar Kormány is ezek miatt (az összes kutatásban a nyári győzött a fentebbi okok miatt) a nyári időszámítást választotta, vagyis hivatalosan az Európai Unióban a nyári időszámítás mellett foglaltak állást.
Ami miatt ezt még nem lehet így kijelenteni, hogy ez tuti, hogy lehet nem illeszkedik a többi tagállam által választott időzónához. Ezt még mindenkinek le kell meccselni, hogy ki igazodjon kihez, és még nem volt arra idő, hogy ezt megtegyék, mert mindig van fontosabb ügy az utóbbi időben.
Ha így van ahogy mondod, akkor nagyon jó. Nemrég jöttem haza Görögországból, három hetet töltöttem el, és abszolút nem volt zavaró se odafele, se vissza az egy óra eltérés, ugyan ez Erdélynél. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem dőlnék a kardomba, hogyha nálunk maradna a nyári, de esetleg a szlovákok, horvátok egy órával elcsúsznának. Ha meg nyugatabbra mennék, akkor az egy órás eltérést meg már részben úgy is kikompenzálná a Nap járása, ezért nem lenne zavaró. Nyilván van bizonyos megfelelési kényszer, hogy ne különcködjünk ebben is, tartozzunk a "nyugathoz", de remélem most az egyszer az emberek érdeke lesz az első.
A téli az eredeti és az orvosok szerint is az ember bioritmusa a télihez alkalmazkodott. Télen sokkal kipihentebb vagyok, mint nyáron, jobb a közérzetem. Az a plusz 1 óra sokat számít. Nyáron hulla fáradt vagyok mindig. Este nem bírok elaludni, reggel nem bírok felkelni. 1 órával el van csúszva minden, mindig sietni, rohanni kell.
Sötétben is lehet az utcán sétálgatni, nem kell ahhoz világos.
#17 16:34
Ennek nem biztos, hogy a nyári időszámítás az oka.
Nyáron hosszabbak a napok, sokáig van fény, hamar világosodik, ráadásul jellemzően nagyon meleg van, különösen az utóbbi években.
Ha nincs meleg, mert megy a klíma, akkor meg lehet, hogy huzat vagy zaj van és azért sem alszol jól.
Továbbá nyáron jellemzően sokkal több fizikai munkát el lehet végezni (kertben tevékenykedni, jellemzően felújítás, sok egyéb munka is ilyenkor van), ez is lehet befolyással rá.
Ha már a kormányunk úgyis mindig különcködik, akkor most itt lenne a lehetősége: bevezethetnénk a GMT +1.5 időzónát, amely közelebb van Magyarország helyi idejéhez, mint mind a zónaidőnk (a CET vagy KözEI); nind az itt sokak által favorizált keleteurópai időzóna...
De ha ezt nem meri megtenni, akkor maradjunk csak a sajátunkban: ez van leginkább összhangban a természetes ritmussal -és személy szerint nem látom be, miért is lenne jó az nekünk, ha világosban fekszünk és sötétben kelünk...
#19 18:25
Én nem a GMT+1.5-et javasolnám nekik, hanem a GMT+1.4 vagy GMT+1.6 megállapítását.
Az 1.5 túlságosan túlságosan konzervatív gondolkodásra vall, de mi "illiberálisok" vagyunk, bármit is jelentsen ez... de az tuti, hogy 1.5-et biztosan nem jelent. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!