Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A 20. és 21. században melyik...

A 20. és 21. században melyik évtizedben volt az átlag emberek számára a legjobb az életszínvonal Magyarországon?

Figyelt kérdés

okt. 20. 16:35
 1/8 anonim válasza:
9%
1947-1989
okt. 20. 16:42
 2/8 árokpart ***** válasza:
0%
21. század 2014-2020 között.
okt. 20. 16:43
 3/8 anonim ***** válasza:
83%

A Rákosi-érában is f@sza volt a létszínvonal?

okt. 20. 16:57
 4/8 anonim ***** válasza:
93%
2010 - 2019
okt. 20. 17:07
 5/8 anonim ***** válasza:
Az említett időintervallumban az országnak összességében tán 1900-től 1910-ig ment a legjobban, de nem biztos.
okt. 20. 18:29
 6/8 anonim ***** válasza:

Elvileg a ott az 1900-as évek eleje nagyon jó volt a világháborúig.

Utána talán olyan 1970-1989. Utána lejtmenet.

Nem, 2010-2019 nem volt ilyen jó kedves 4es. A nagyapám a 70-es évek végén vett egy garzont és eltartotta a családját egyedüli keresőként szobafestőként. Majd a 80-as években a 0-ról felépített egy házat (nem egy lyukat, hanem egy kétemeletes, 160 négyzetméteres családi házat), eltartotta a közben már 5 tagú családját szintén egyedüli keresőként. És normális színvonalon éltek, nem nagylábon, de megéltek. Ekkor már gyári munkás volt. Mesélj már nekem, hogy 5-10-15 éve hol tudott egy szobafestő/gyári munkás lakást venni, házat építeni és közben egyedül eltartani a családját?

Erről ennyit és rengeteg ilyen van szerintem.

okt. 20. 22:42
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 A személyes történetek nem adnak valós, rendszerszintű képet, de arra rámutatnak, hogy mennyire nehéz igazából összehasonlítani különböző rendszerekben az életszínvonalat: nagyapám 8 osztályt végzett, pék volt egy állami vállalatnál. Ebből megengedhette magának, hogy egy budapesti, belvárosi, polgári bérlakásban lakjon, legyen egy nyaralója Budapest mellett, legyen egy zsigulija, Orion TV-je. Étterembe talán évente egyszer, nyaralni soha nem járt, az országhatárt meg egyszer sem lépte át.

Én egyetemet végeztem, mérnök vagyok egy nyugati cégnél. Ebből egy saját tulajdonú budapesti családi házban lakom, plusz van két befektetési lakásom, amit kiadok, nagyértékű autóval járok, annyi TV-m, számítógépem, okostelefonom van, amennyit akarok, hetente egyszer-kétszer eszek étteremben, évente kétszer-háromszor járok nyaralni, amiből egy általában külföld.

Akkor most hogy döntjük el, hogy ki él jobban? Szerintem nagyságrendekkel én, de ha az a mérce, hogy ha nagyapám 1960 helyett 2010-ben dolgozik pékként, akkor mennyire lenne nehéz az élete, akkor valóban 1960-1980 között volt jobb. Ugyanakkor én meg nem véletlenül lettem mérnök és nem pék, mert ebben a rendszerben ez kellett hozzá, hogy jól éljek.

Vagy például hogy hasonlítjuk össze, hogy az autóm, meg minden technológiai eszközöm világszínvonalú, egy kaliforniai mérnök is ugyan ezeket a dolgokat használja, míg nagyapám korában minden évtizedekkel le volt maradva? Hogy hasonlítjuk össze, hogy ő nem utazhatott szabadon, én meg ha akarom holnap Londonban, Párizsban, vagy akár Washingtonban kávézok?

Szóval bonyolult dolog ez igazából, ettől függetlenül tartom, hogy mindent egybevetve 2010-2019 jobb időszak volt itt élni, mint 1945 és 1990 között bármikor.

okt. 21. 08:59
 8/8 anonim ***** válasza:

Szerintem levonhatjuk azt a következtetést, hogy akkoriban a "lakás-nyaraló-tv" kombó többeknek volt elérhető. Ma jobban szétnyílt az olló, aki valami kétkezi munkát végez, az nem fog lakásokat vásárolgatni. De egy mai magasabb életszínvonal magasabb egy akkori magasnál.

okt. 21. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!