Mért mondja az állam hogy a fizetés bruttó 600 ezer felett van ?
Átlagbér.
Ebben bent van a minimálbéres, ha a milliomos is.
Én meg nem sok embert ismerek, aki ez alatt keres.
"Én meg nem sok embert ismerek, aki ez alatt keres."
A Megafonnál nem is hiszem, hogy bárki ez alatt keresne...
Hát a gyárak azok ilyenek. Én egy nagy irodaházban dolgozom, ahol szintén több ezren vannak, és itt senki nem keres a kérdésben említett összeg alatt, sőt a dupláját is lazán megkapják sokan.
Így jön ki az átlag. Van, aki kevsebbet kap, és van, aki többet.
> a fizetés bruttó 600 ezer felett van
Nem a fizetés, hanem az átlagkereset.
> Én termelés ben dolgozók 280-320 ezer a neto
Bruttót a nettóval összehasonlítani nem éppen szerencsés. A nettó átlagkereset 438 400 Ft.
> És más gyárakban is hasonló a fizetés
De ezek csak a gyárak, ahol az alsó szinten jellemzően alacsony a fizetés. Vannak más szektorok, ahol szép számmal dolgoznak emberek, ahol a jellemző fizetés jóval nagyobb.
~ ~ ~
Az átlagot jól kell érteni. Az átlagkereset az keresetek átlaga és nem az átlag keresete. Vegyünk 90 macskát (kb. 5 kg), 9 kutyát (legyenek 50 kg-osak) és 1 elefántot (5 tonna). Az átlagtömegük (90*5+9*50+1*5000)/100 = 59 kg. A számítás pontos és korrekt. Az más tészta, hogy az állatok 99%-a alatta van ennek az átlagnak, sőt az állatok 90%-a egy nagyságrenddel van alatta. Itt is az van, hogy az átlagtömeg nem az átlagos egyed tömegét jelenti. Az átlagos állat ebben a leosztásban a macska a maga 5 kg-jával, az átlagtömeggel – ami 59 kg – meg egyik állat sem rendelkezik, legfeljebb az kevés kutya van ennek a közelében.
Ez a mutató – mármint az átlagkeresete – sok dologra jó. Valamennyire tükrözi a gazdaság állapotát, más mutatókkal összevetve is ad egyfajta összképet. Egy dologra nem jó, de valahogy mindenki arra akarja használni, mégpedig arra, hogy összevesd vele a saját fizetésed. Meg arra sem jó, hogy megállapítsd, hogy egy átlagembernek mennyi a keresete. Arra a mediánkereset a megfelelő mutató, aminél az emberek 50%-a keres többet, 50%-a kevesebbet. (Az meg nettó 363 ezer körül van.) De még ez sem elegendő önmagában, nem lehet egyetlen számmal jellemezni egy összetett rendszert, aminek számos tulajdonsága van. A medián bér sem fejezi ki, hogy mennyire hasonlóak vagy eltérőek a keresetek.
~ ~ ~
Hogy aztán az állam, a kormány, az ellenzék, a szakértők, a média melyik mutatót helyezi reflektorfénybe, és abból milyen valós vagy fals következtetésekre jut, az más tészta. Ettől még valószínű az átlagbér annyi, amennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!