Ha a fizetések miatt születik kevés gyerek, az Osztrákoknál miért még rosszabb a helyzet?
Sokan hazudják, hogy a lakhatás meg a bérek miatt kicsi a születésszám. Hazudnak, mert tisztában vannak ők azzal, hogy amit mondanak, az nem igaz, de a politikai érdekük ezt a kommunikációt követeli meg.
Számok alapján átlag osztrák nőre 1.1 születésszám jut, míg egy ausztriában élő arabra 6.
Magyarországon arról az 1.6-os termékenységi rátáról nehéz megmondani, hogy jó vagy rossz, hisz nem lehet tudni, pl. CSOK nélkül ez a szám hogyan alakul.
Ennek ellenére az ellenzéki propagandisták a témát felszínesen érintve hazudoznak, mossák az agyát az embereknek. Nagyon komplex téma, amiről érdemlegesen nehéz kommunikálni.
Miért kell hazugságokkal etetni a “sötétben tartott, trágyával etetett gombákat?”
"Tisztességtelennek tartom, hogy egy munkahelyen a bérkeretből az otthon netflixező anyukát is jutalmazni kell. Mire fel?"
Mondjuk lehet a juttatások része. Egy normális, profitábilis cég esetében te nem annyi fizut kapsz, mint amennyit megtermelsz, mert akkor a cégnek kb semmi profitja sem lenne.
Vagyis abból kapja az anyuka ezt a juttatást, amit részben ő is megtermelt.
Nálunk pl. egy gyerek születése esetén, akár férfi, akár nő az illető, egyből kap 3 hónap fizetett szabit, hogy a gyerekkel otthon legyen a szülő.
"Így nálunk csak a nagyon gazdagok egy része vállal mondjuk 3+ gyereket, illetve a mélyszegénységben élők."
Dehogy. A kettő között is van bőven. Nekünk hamarosan négy gyermekünk lesz. És nagyon nem vagyunk mély szegények, de a gazdagoktol is igen távol állunk. Tök átlag emberek vagyunk és jó sok ilyet ismerek még.
"Szerintem se a kormány, se az ellenzék nem érti a gyermekvallalasi kedv összetett problémáját."
Nyilván szakembereknek fingjuk sincs róla, ellenben az átlag kommentelo az mindenhez is ért 😀
Nem tudom kiket ismersz, de nem reprezentatív.
Már a 40-49 éves korosztályban több a gyermektelen, mint a nagycsaládos.
28%-nak nincs gyereke.
De nagycsaládot eleve nem is akarnak sokan.
"Ez lenne a normális, hogy legyen annyi pénzed, hogy képes legyél kifizetni valakit, aki időnként vigyáz a gyerekedre."
El nem tudom képzelni a helyzetet, hogy ezért fizessek valakinek. Ismerősnek nem kell fizetni, ismeretlenre meg tuti nem bíznám.
Tudom, hogy van ilyen, de tőlünk ez nagyon távol áll.
Gyerekeink vannak, velük megyünk mindenhova vagy ha egyedül akkor a másik vigyáz rájuk.
"nem olyan könnyű megválni a kényelmes, eseménydús, kalandos élettől egy követelőző, önző, hálátlan akaratgombóc miatt."
Csak pont arról van szó, hogy a megfelelő anyagi háttér tenné lehetővé, hogy ilyenről SOHA ne kelljen lemondani. Pont ez a lényeg.
És igen, addig nem vállalják be, amíg ez nem teljesül és ez nem akkor fog teljesülni, ha lesz még 5 millió CSOK-ban.
"El nem tudom képzelni a helyzetet, hogy ezért fizessek valakinek. Ismerősnek nem kell fizetni, ismeretlenre meg tuti nem bíznám."
Igen, elég szomorú, hogy a magyar társadalom többsége inkább egy életre megnyomorítaná a gyerekét, családját olyan emberekkel, akik nem értenek semmihez, minthogy szakemberhez fordulnának.
Tényleg ez az alapvető hozzáállás, de részben emiatt is tart itt az ország.
"Gyerekeink vannak, velük megyünk mindenhova vagy ha egyedül akkor a másik vigyáz rájuk."
És ez az, ami egészségtelen és nem kevés mentális problémát szül.
27: egészségtelen? Szerinted. Ez a te véleményed.
Én nem tudom elképzelni a szituációt. Miért is kéne amúgy nélkülünk legyenek? Nyugi, valószínűleg 15+ éves korukban bőven lesznek nélkülünk. De amíg picik miért kéne lepasszolni? Minden megoldhato velük vagy ha egyikünk vigyáz rájuk. Nyilván az egy más szitu ha egyik szülő meghalt, de nálunk szerencsére nem ez a helyzet.
"egészségtelen? Szerinted. Ez a te véleményed."
Nem, ez nem vélemény. Ez jelenleg ma a tudomány álláspontja. Főleg az internet elterjedésével kezdték el igazán kutatni, de ezen egyébként a covid is dobott egyet.
Internet-related: "Privacy is a fundamental psychological need: It allows us to recover from harm and develop an individual identity"
Nem internet-related: "The results of this study provide evidence demonstrating that spatial invasion is the reason for producing stress"
De egy tucat másikat fogsz találni magadtól is. Vagy szerinted a Stanford-nak is ez a "véleménye" és nem kutattak semmit? :D
"Miért is kéne amúgy nélkülünk legyenek?"
Fordítsuk meg a kérdést. A covid alatt, amikor az emberek össze voltak zárva, akkor miért gyilkolásztak - főleg családon belül - sokkal többet az emberek?
Ez azért nagyon jó kérdés, mert ez megint nem az én véleményem. Ténylegesen azt láttuk, hogy az emberek konkrétan megőrülésbe kergették egymást.
"Nyugi, valószínűleg 15+ éves korukban bőven lesznek nélkülünk. De amíg picik miért kéne lepasszolni?"
Mert 15 év alatt 5-ször meg tud őrülni az ember és nem akarod őket megölni vagy lelkileg megnyomorítani, mert rajtuk csattan a te mentális problémád, akkor nem csak a te, hanem az ő érdekük is, hogy tölts egy kis időt egyedül.
"Minden megoldhato velük vagy ha egyikünk vigyáz rájuk."
A kapcsolat pont nem, mert ahhoz két ember kell gyerek jelenlét nélkül.
Kutatások alapján a szakértői ajánlás heti 5 óra együtt töltött quality idő, ami gyerek nélkül zajlik, hogy egészséges párkapcsolatban éljen az ember.
Szóval nem, amit itt előadtam neked abba semmi magánvélemény nem volt. A tudomány tart ott ,hogy vizsgálja az ember viselkedését, mentális egészségét az életének különböző szakaszaiban és ez alapján, több éves, akár évtizedes kutatásokkal tudják ma már, hogy mindenképp kell egyedül töltött idő, hogy az adott személy mentálisan egészséges legyen, illetve a párjával csak kettesben eltöltött idő, hogy a kapcsolat legyen tökélesen egészséges.
És lehet, hogy ma még rendben vagytok mentálisan mindketten, de lehet, hogy holnap már nem, és ha nem magad vagy a párod miatt, de legalább a gyerek miatt erre is figyelni kell, mert az a legrosszabb, ha még egy gyerek életét is tönkre teszitek, aki erről még csak nem is tehet.
És akkor arról nem is beszéltem, hogy egyébként a kapcsolat is legalább olyan fontos, mint a gyerek, mert a gyerek a kapcsolatból született.
Ha egy nő gyereket akar, mert azt érzi fontosnak, akkor szülni fog. Ha ezt az érzést bármi más felülírja (karrier vágy, félelmek stb.), akkor nem fog szülni, vagy csak valamikor harmincon túl, inkább közel a negyvenhez, és sok esetben csak egy gyereket vállal.
Nagyot változott a nyugati világ, ma már illúzió a folyamatos növekedés utáni vágy. Roham léptekben át kell(ene) alakítani elég sok mindent, hogy valamilyen szinten fenntartható maradjon a gazdaság és az ellátó rendszerek működése.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!