Miért csodálkoznak sokan, hogy ennyire alacsony a gyerekszám ilyen bizonytalan jövőkép, gazdasági helyzet mellett?
Megint kijött a szokásos statisztika, hogy rekord mélyponton van a születések száma, de a netes kommentek alatt meg mindig vannak, akik csodálkoznak, nagy igényeket emlegetnek, meg hogy a fiatalok önzőek, bezzeg Afrikában szülnek 6-7 gyereket is.
Én nem értem, aki csodálkozik, min csodálkozik? A mai fiatalok alapvetően "felelősségteljesebbek" vagy mondjuk úgy, tanultak a szüleik hibájából, akik a 90-es években még a "majdleszvalahogyra" szültek több gyereket fiatalon, aztán belebuktak a devizahitelbe, abba, hogy ma már a munkáltatók nem szeretik a kisgyerekes anyákat és hogy több pénz gyereket nevelni, mint gondoltak és amúgy is válás a házasságuk vége. Arról nem beszélve, hogy pont ezek miatt szinte senki nem mer/akar albérletbe gyereket vállalni, mert drága és nincs belőle kiút.
Viszont, ma pont a legalapabbat, a fix lakhatást a legnehezebb megteremteni, meg szülői segítséggel is, nemhogy nélküle. Úgy elszalltak az árak, hogy senki nem tud a tamogatások mellé több tízmilliót még előteremteni meg 40 milliós hiteleket bevállalni. Főleg úgy, hogy állami szférán kívül kb. srhol nincs fix munka, ma van még hol dolgozni, holnap már megszűnik a cég, és ez főleg nőként, anyaként nagy probléma.
Most hogy mondjak egy személyes példát: nekünk van két kisgyerekünk, de csak azért, mert évekig külföldön dolgoztunk egy ingatlanért. Itthon tuti mem vettünk volna ingatlant hazai fizetesből. De hiába van ingatlanunk, most pl. a második gyerekkel vagyok gyeden és megszünt a cég, ahol dolgoztam, nimcs hova vissszamenni, majd ki vesz fel két beteg ovis gyerekkel? Egy átlagos fizetesből oldjuk majd meg a hitelt, megélhetést, a gyerekek ellátasát?
Értitek, annyi buktató, gond van, hogy nem is csodálom, hogy sokan nem vállalnak gyereket, de akkoe ezt sokan miért nem látjak? És akkor nekünk még nem ilyen áron kellett ingatlant venni sem, nem is tudom, mit csinálnék most.
Nehéz,szinte lehetetlen lakáshoz jutni, a bérekből gyereket nevelni bűvészkedés.
A nyugdíjasok pedig azért kérik számon, mert nekik a nyugdíj az istenük, nem érdekli őket semmi,csak megkapják meg az ingyen utazást,stb. Gyerek kevés, de a sok mamókától lépni sem lehet, akik ráadásul követelőznek, okoskodnak, bunkóznak.
Nem fiatalként írom ezeket ! És sajnálom a fiatalokat a mai világban.
Kimentünk Németorszszágba, hogy alapot teremtsünk, de 5 év után meguntuk. Legalábbis én, a férjem meg haza jött velem. :) Még így is hitelt kellett felvennünk, nem is keveset. Jelenleg van egy házunk, ami hiteles és két régebbi autónk.
Három gyereket akartam, egy lett. Nem hiszem hogy egynél többnek biztos alapot tudnánk teremteni.
Szóval amúgy, az én környezetemben nem sok nagy család van. A legtöbben megállnak kettőnél, nagyon sok egy gyerekes, vagy gyerek nélküli ismerősöm van. Úgy látom egyre többen látják be a 20-as, 30-as korosztályból, hogy nem lehet manapság ennyi pénzből jól gyereket nevelni. Persze vannak ellenpéldák, ismerek olyanokat is ahol 2 gyerekkel kifizetik a számlákat és ezen kívül csak ennivalót vesznek. Boltba szülőkkel, tesókkal közösen járnak, megosztják a benzin pénzt stb. kenyeret heti 1x vesznek.
Ez így van. Nagyon sokan nem mernek már gyereket vállalni ebben a hanyatló gazdaságban. Szörnyű a helyzet. Megélhetési válság van.
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, néhány hanyatló gazdaságú szegény ország számait leírom. Hogy könnyebb legyen az összehasonlítás, minden érték Magyarország lakosságához van viszonyítva. Tehát ahol kisebb a lakosság, fel van szorozva, ahol több, ott osztva, mintha ott is 9.6M ember élne.
Tehát 2023-ban születtek száma, mintha minden ország lakossága azonos lenne:
-Svájc 87000 újszülött
-Magyarország 85000
-Ausztria 82000
-Csehország 81000
-Németország 80000
-Finnország 75000
-Olaszország 60000!
Tehát tényleg nem lehet megélni. Ezekben az országokban olyan rosszak a körülmények és lehetőségek, hogy nem tudunk gyerekeket szülni. Nem is értem, hogy ilyen árak mellett, Svájc még hogy tartja magát ilyen jól...
Most leginkább a Ratkó unokák vannak szülőképes korban. Tőlük várnák el sokan, hogy legyen gyerekük, de ma ezerszer nehezebb stabil körülményeket tertemteni, mint akár csak 25-30 évvel ezelőtt. Akkoriban a semmire szültek, "majd megoldjuk" alapon. Manapság ezt csak az ostoba réteg teszi, azok sajnos szaporodnak is.
A kúrmány asszisztál is az egész folyamathoz azzal, hogy a CSOK révén feltornázták úgy az ingatlanárakat, hogy egy családalapítás előtt álló fiatalnak esélye sincs lakást venni.
Fel kéne már fogni a mocskos Fidesznek, hogy nem a gyerekek számára kellene hajtani, mert minden fejlett országban csökken a népesség. Sokkal inkább az oktatás minőségére, a jobb munkalehetőségekre kellene koncentrálni.
Meg lehet nézni: a jóléti államokban folyamatosan csökken a népesség. Hol nő? Afrika, India, Kína: a harmadik világ.
A 7-es valaszolo jol latja a helyzetet. Nem a rossz gazdasag miatt csokken a nepesseg, mint ahogy mas orszagokban sem.
2000-ben 1.3 volt a teljes termekenysegi aranyszam, most 1.6, tehat az utobbi idokben pont hogy nott az egy szulokepes koru nore juto gyermekek szama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!