Már a 2000-es évek vége fele is úgy kellett elrángatni az akkori tiniket a Warcraft elől, mint egy drogintervenciós program. 2011-ben már ott tartottunk, hogy a 2 éves tipegő hisztizik, ha nem iPad-ezhet. Tényleg ellenezni kell a telefontilalmat?
"Ti ezt nem érthetitek, ez a világ legjobb játéka!" kiáltotta a riadt tini, mint érvet, ahogy az apja kinyomta a gépet egy ha jól emlékszem 2006-os hangfelvételen, ahol a család megelégelte, hogy a kisfiúk egész nap csak wowozik.
"Ti ezt nem érthetitek, ez a világ legjobb érzése!" kiáltotta már számos heroinista ahogy elvették tőle a szert.
Azóta 18 év eltelt és már ott tartunk, hogy felnőtt egy tablet és/vagy okosteló-függő generáció. Semmire sem tudnak odafigyelni, semmi sem köti le a figyelmüket, órán nem a tanárra figyelnek, hanem a Minecraft-ot nyomják. Ha nem az iskolában, akkor hol fogják megtanulni, hogy így nem lehet élni?
Képzeljük el, ha Neil Armstrong a Tiktok-ot pörgette volna, amikor manuálisan kellett letennie a holdkompot a Holdra, mert az automatika beszart.
#2 Az a probléma, hogy az agyi idegkapcsolatok egy jelentős része gyerekkorban és tinikorban alakul ki. Ha ezen idő alatt nem normálisan szocializálódik, nem tanul meg figyelni, tanulni, és dolgozni, hanem már ilyen korban a telón/tableten zombul, akkor örökre problémái lesznek a társadalmi viselkedést illetően.
A felnőtteknek, akik felnőttek mondjuk a 90-es, 2000-es években normálisan, és manapság középkorúként nyomkodják a telefont már mindegy, nekik már normálisan kialakultak az agyidegi kapcsolataik a normális gyerekkorukban, ők már nem fognak sérülni tőle, de a gyerekek igen, mert nekik még csak most alakul ki.
Akkor voltam iskolás. Nekem nem rémlik ilyen. Nem mindenkinek volt olyan jó nete, hogy a wow-ozást elviselje. Akkoriban sokszor honfoglalóztam a családdal, vagy valamilyen nevelős oldalon toltam. Talán metin, de az én korosztályom erősen korlátozva volt. MSN messengerhez meg kellett, hogy a másik is fenn legyen.
Ahogy nézem, az első iPad 2010-ben került a piacra, szóval nem nagyon volt vásárolva a tipegőknek, mivel rohadt drága volt és bár nem emlékszel rá, akkor közel volt az ország az államcsődhöz.
De már bocsi, ha te most vagy kamasz, akkor 2011-ben nem te voltál az a kis 2 éves, aki iPAD-ért vinnyogott? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!