Szerintetek reális lehet az alábbi felmérés?
Fidesz: 41 százalék
TISZA: 34 százalék
DK: 8 százalék
#3 Nem az számít, hogy hány százalékot ér el a Fidesz hanem az, hogy mekkora az előnye a második helyen lévő párttal szemben. A megnyert választókerületek száma ezzel arányosan nő, nem azzal, hogy pontosan mennyi %-ot kapott a győztes.
Egy 30%-os párt is tud 2/3-ot szerezni akkor ha az összes többi párt csak 10% körül van, akkor sanszos hogy a 30%-al majdnem az összes választókerületet bezsebeli, annyira eltörpül hozzá képest az összes többi párt.
2006-ban az MSZP nem nyert 2/3-ot a 43%-kal azért mert a Fidesz 42%-kal ott kullogott mögötte.
2018-ban 30%, 2022-ben meg 20% nagyjából volt a Fidesz előnye a 2.helyezettel szemben, ez bőven elég volt egy 2/3-hoz.
Viszont a 41-34 arány már jóval szorosabb, ha megismétlődne a választáson szerintem a Fidesznek kb 110-120 választói helyett hozna, tehát a parlamenti helyek 55-60%-át.
#5 Az lényegtelen, mert abban az évben második forduló nem hozott nagy radikális változást az első fordulóhoz képest. Nagyjából a mandátumarány ugyanaz maradt volna akkor is ha az első fordulók döntöttek volna az egyéni választókerületek sorsáról.
Valamint az 1%-os előny a győztes párt számára a mostani rendszerben a mostani választókerületekkel sem hozna 2/3-ot.
"hanem az, hogy mekkora az előnye a második helyen lévő párttal szemben. A megnyert választókerületek száma ezzel arányosan nő"
Ez mondjuk pont nem igaz. Nem létezik ilyen arány.
Ha minden választókerületben a fidesz csak 1%-kal nyer mondjuk, akkor is lehet 2/3-a, mert 106 egyéni választókerülete lesz.
#8 Arra akartam csak kilyukadni, hogy a statisztikai esélye annak, hogy egy párt letarolja a választókerületeket az azzal arányos, hogy mennyi az előnye a második helyezettel szemben, nem azzal, hogy ő pontosan milyen %-ot ér el. Rosszul fogalmaztam meg, elismerem, de erre gondoltam.
Igen előfordulhat olyan amit írtál, de olyan is, hogy a 2.helyezett párt több egyéni kerületet nyer mint az 1., mert olyan torzan vannak a kerületek meghúzva. De ezek elég extrém esetek, amelyek bizonyos körülmények között fordulnak elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!