A magas élelmiszer áfa helyett nem lenne normálisabb lépés többkulcsos adót bevezetni, és jóvalta magasabb adóval súlytani a multikat?
Rengeteg élemiszer áfáját csökkentették, sok érdemi hatása nem volt.
"Látni, hogy melyik gazdasági rendszer sikeresebb, hát nem a mienk." Hosszú évek óta az unió átlaga felett növekedünk.
1. sújtani, nem „súlytani” (amúgy meg nem kellene még több adóval sújtani a multikat, hanem inkább karcsúbb államra és jól működő közbeszerzési rendszerre lenne szükség)
2. „Nem éri meg önzőnek lenni” – ezt is elírtad, mert pont hogy megéri... Gondolom, ezt akartad írni: nem éri meg önzetlennek lenni.
A kérdésre: egyértelmű, hogy fokozatosan csökkenteni kellene az áfát. Én ha tehetném, 0, 5, 10, 15, 20 és 25%-os kulcsokat alkalmaznék, az egészséges élelmiszerek valamint a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfa-kulcsa 0, 5 vagy 10% lenne. Csökkenteném az átlagosnál alacsonyabb jövedelműek szja-terhelését is.
Tulajdonképpen az adórendszerünk kétkulcsos.
A társasági adó csak 8%
Én meg a kis csóri melós 16-ot fizetek. De akkor miért vonnak 33%-ot a bruttómból? A munkáltatói adót nem is említettem. +Áfa minden után amit veszek.
Mennyit is kapok 100 megkeresett forintomból? 30-at?
Miért nem vagyok milliárdos bevételű cég, akkor csak társasági adóm lenne.
Vagy milliókat (közpénzből) kereső focista. Évi 200 milláig adómentesek...
Többkulcsos adó azzal, hogy csak a gazdagok, a tényleg gazdagok számára legy 36% az adókulcs: demagógia. Ugyanis gazdagból kevés van, így a befolyó pénz is túl kevés lenne ahhoz, hogy le lehessen vinni az ÁFÁ-t. Így aztán még a medián fizetés személyi jövedelemadója is 36% lenne.
A többkulcsos jövedelemadó miatt, ahol ennyire különböznek a kulcsok, érdemes a szürke foglalkoztatás. Megkapod a minimálbért a számládra, a többit pedig kézbe. Aztán ha megöregszel, akkor sírsz, hogy kevés a nyugdíjad. A gazdagok pedig más címen veszik fel a pénzüket, például osztalék formájában, mert az osztalékadó ehhez képest alacsony. A cégek pedig optimalizálják az adót.
A kormány tudatos döntése az alacsony személyi jövedelemadó és a magas ÁFA. Az az elve, hogy bármilyen forrásból származik a pénzed, előbb-utóbb elköltöd. Ha nem te, akkor a családod fogja elkölteni, a maradék spórolt pénzed a temetésedre fog menni. Mindegy, honnan, hogyan szerezted a pénzt.
#5: Mert a személyi jövedelemadó csak a levont pénz egy része. 30-féle jogcímen vonják le a fizetés harmadát, benne a nyugdíjjárulékkal és a társadalombiztosítással.
Nem mennél sokra azzal, ha 10% lenne az ÁFA, a fizetésednek pedig az 54%-át vonnák le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!