Miért terjedt el, hogy nálunk olyan jól megfizetik az IT szakembereket, amikor az átlag még félmilliót sem keres meg?
2021-es adat, tehát még mielőtt Ukrajna háborúba került volna:
Amint látjuk nem sokkal magasabb az ukrán béreknél, és már a cseh bérek is dupla annyiak.
És ez reális is mivel még mindig látok bruttó 400 ezres ajánlatokat NoFluffJobs-os junior fejlesztőknek Budapesti munkavégzéssel. Az nettó 250, annyiból már egy albérletet se kapsz. De nyilván azért ennyiért keresnek, mert ilyen a piac, ennyiért is találnak.
Ebben a szektorban ráadásul óriási reálbércsökkenés is volt az elmúlt években, emlékszem abban az évben amikor 26%-os volt a hivatalos infláció az országban (a valóságban annak a duplája), akkor is az országos átlag IT bér növekedés mindössze 4% volt. Az nagyon kevés ilyen infláció mellett.
Miért terjedt mégis el, hogy itthon az informatikusokat nagyon jól fizetik, amikor az átlag fél milliót sem keres meg? Lehet hogy van 1-2 ember az országban aki 1 millió felett keres, de nagyon nem ez az átlag.
Érdekes, mert amikor 15 éve németekhez jöttem, jött velem egy informatikus, tesztelöként dolgozott otthon 700 ezerért, és volt ajánlata millióra, de ö a családjával akkor a kalandot és a külföldi tapasztalatot választotta.
Szóval furcsálanám, hogy azóta romlott volna a helyzet.
Persze akkoriban is voltak suttyó cégek, akik engem megpróbáltak 200-300 ezer bruttóval villamosmérnökként bepalizni, mert ugye így rá lehetett húzni, hogy pályát váltok.
Nem tudom, hogy honnan vannak azok a számok a linkelt grafikonon, de egészen biztosan minden valóságalapot nélkülöznek, úgy is mondhatnám hülyeség. :) Bruttó félmilliót én 2014-ben kerestem kezdőként. A valóságot sokkal jobban tükrözi a Hays Salary Guide:
Programozóként az átlag bruttó kezdő fizu 800e körül van, medior 1,2 millió, senior 2 millió. És ez az átlag, a maximum 2,5 millió körül van (bónusz és juttatások nélkül!).
Mondjuk a hays-nek azt sem hiszem el, amit kérdez. :DDD
Engem egyszer megkerestek egy szimpatikus ajánlattal, az egyik kedvenc helyemre németekhez mérnöknek, kb. a leírás alapján rákérdeztem, hogy az XY cégröl van-e szó, mert ha igen, akkor szívesen megyek.
Kb. minden ennyire passzolt, én szinte az én állásom volt, annyira passzolt, a hays meg belengetett 100 ezer euró éves bruttót (hirdetésben 92-106 köztit ígértek).
Gyanítom ez lehetett az ami miatt elutasítottak a végén, mert utána a megrendelö hónapokig hirdette az állást mire talált valakit.
Ugyaennél a megrendelönél voltam következö évben hays nélkül interjún másik pozícióra, ott 85-öt volt pofám mondani, felvettek volna, ott nekem kellett magánéleti dolgok miatt visszalépnem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!