Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van az a jelenség...

Árokpart kérdése:

Miért van az a jelenség Magyarországon?

Figyelt kérdés
A Fidesz ugye 2010-ben az országban modellt váltott a liberális kapitalizmus helyett populizmuson alapuló a Kádár rendszerhez hasonló modellű rendszert hozott létre félkapitalizmussal. 2010-2021-ig ebben a struktúrában az emberek jólétének gyarapodása mellett a közszolgáltatások is viszonylag jól működtek még ebben az egyébként mesterségesen fenntartott Kádár rendszerhez hasonló környezetben. Egyszerre volt jelen az emberek viszonylagos gyarapodása és mellette nyugati szinthez persze messze nem mérhető, de elfogadható köszolgáltatások. Miért van az, hogy ugyanebben a rendszerben jelenleg a közszolgáltatások színvonala (ha lehet még egyáltalán ilyenről beszélni) és az életszínvonal is drasztikus mértékben csökken. A háború, Covid mellett szerintem más okoknak is lennie kell ezen tendencia létrejöttében, de mi lehet vajon az?
júl. 15. 12:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
37%
Ha a kádárihoz hasonló rendszert tartanának fenn, akkor jólét lenne.
júl. 15. 12:12
 2/13 anonim ***** válasza:

“Kádár rendszerhez hasonló modellű rendszert hozott létre”

Mind a két rendszer bizonyos szempontból rossz vagy egy széles réteg legalábbis annak látja, de semmi köze nincs ezen kívül a kettőnek egymáshoz.

júl. 15. 12:14
 3/13 anonim ***** válasza:
10 évig tartott, amíg karbantartás hiányában elfogadhatóról lassanként elfogadhatatlanra rohadtak le a közszolgáltatások.
júl. 15. 12:22
 4/13 anonim ***** válasza:

Ha a gazdagok kevesebb adót fizethetnek őket nem érdekli a közjó.

A közjó a csórónak fontos, mert ő nem tud magánkórházba menni.

Sok proli meg szereti magát többnek mutatni, mint ami.

Babaváró hitelre mindenféle luxus dolgot vesznek, 50 milliós lakást akarnak, holott még egy, önerőt is nehezen kaparnak össze.

Amíg fiatal azt hiszi mindig egészséges lesz.

Neki nem kell majd soha kórházba menni.

Viszont lehet villogni az ismerősöknek a lakással, autóval.

Ilyen ostoba az átlag magyar.

júl. 15. 12:24
 5/13 anonim ***** válasza:
Az elmúlt 10+ évben egész Európa fejlődött. Mivel mi is itt vagyunk és hozzá az EU-s pénz, kormányzás nélkül is húzott minket is. Az egészhez nagyban hozzájárult Merkel mama engedékenysége. Hozzátéve, ezzel a német ipart is segítette. Pénzt szétszórtuk, kormányzás nincs, nem is volt, még is mit vársz. Minden volt szoc ország jobban halad, de nekünk Orbán imádat az első. Egy apró példa, nézzél a cseh korona/euróra és a forintra. Vagy a világon nincs olyan, hogy nemzeti bank képeket, szőnyegeket vásárol, alapítványokat hoz létre, amibe 100 milliókat tol ki. Törvény szerint nem ez a dolga. Nyereségét az államkasszába kéne betolni épp úgy mint most a veszteségét az államkasszának kell állni. Összegezve olyan harmadik világbeli bohócország vagyunk.
júl. 15. 12:27
 6/13 anonim ***** válasza:
38%

"Viszont lehet villogni az ismerősöknek a lakással, autóval."

Én 10 éve vettem 10 millióért egy házat, nemrég pont kerek 50 milliót kínáltak érte. Ha most eladnám, abból a 40 millió különbözetből azért elég sokáig lehetne fizetni a leendő kórházi-orvosi költségeimet (legalábbis remélem).

júl. 15. 12:39
 7/13 anonim ***** válasza:
Közel hetvenévesen volt szerencsém a legtöbb "rendszerben" élni. Lehet lepontozni (főleg a kis tiniknek, akiknek fogalmuk sincs, mi a különség a szocializmus és a kommunizmus között), de a legjobb, legkiszámíthatóbb a késői Kádár-kor volt. Írom azt úgy, hogy egy családi autónk, és egy saját lakásunk, és egy hétvégi házunk volt. Alkalmazott diplomásokként minden évben 2-3 nyaralás simán belefért, gyerekeinket taníttattuk, mindkettőnek lakást és kocsit tudtunk venni. Mi még az ugynevezett "középréteghez tartotunk, van házunk, kiadott lakásunk, mindkettőnknek jó középkategóriás viszonylag új autónk, megfelelő nyugdíj, megtakarításaink. Viszont! Hirtelen beteg lettem, sürgősségivel 3 (három) hónapra kaptam időpontot. Másnap már a magánorvosnál voltam, mire letelt a három hónap, két műtéten, és a gyógyuláson is túl voltam. Férjemet 6 (hat) hónapra akarták fogadni, magánorvos 2 hétem belül mindkét műtétet elvégazta, és még kórházi fertőzéstől sem kellett tartanunk. (Az utóbbi időben 4 hónap alatt 5 (öt) ismerősünk, barátunk halt meg, befeküdtek kivizsgálásra, kórházi fertőzésben meghaltak. No, ilyesmi az átkosban fehér holló eset volt. Ja, és még valami, bármelyik szakrendelésre aznap bekerültél, legfeljebb vártál fél-2 órát, de nem hónapokat. A benzinártsop hasonlít a szocializmus irányelveihez, de ott teljesen másképp csinálták. Tény, hogy ott is halmoztak fel adósságot, de a mostanihoz képest elenyésző volt. Arról nem beszélve, hogy mindenki dolgozhatott, (ezt most nem részletezem, hogy, de a mostani helyzetnél mindenképpen jobb volt), nem voltak ilyen gazdag emberek, de ÉHEZŐ GYEREKEK SEM!!! Voltam anno szegénynegyedben, éltek putriban is emberek, de ennivalóra, ruhaneműre a legszegényebbeknek is telt. Szóval, hasonlíthatjuk a mai rendszert az előzőhöz, de az a baj, hogy ami ott jó volt (mezőgazdaság, élelmiszer-gyárak, cukorgyár stb., azt mind tönkretették, a földeket eladták, mérgező akkugyárakat hoznak, ázsiai vendégmunkásokat, a béreket letörik, a vizeket, a földet szennyezik, mérgezik.
júl. 15. 12:55
 8/13 DK-s ***** válasza:
28%

#7-nek:

Csak megerősíteni tudom a szavaidat.

A Kádár-rendszerben, egy halálos kimenetelű kórházi fertőzés, börtönnel végződött volna valakinek vagy többeknek.

És az étel afféle "közkincs"volt. Elképzelhetetlen volt hogy valaki éhezzen, pláne egy gyerek. Nekem erről személyes élményem van!

Anyám munkaideje miatt már negyed 7 körül a suliban voltam, volt hogy én vártam meg a pedellust hogy nyisson. A kajám persze be volt fizetve, de az első étkezés a tízórai volt, én meg már fél nyolc körül igen éhes voltam.

Persze már homályosan emlékszem csak, a részletek nem maradtak meg, de azt tudom hogy a pedellus minden reggel kiugrott magának reggeliért, és az orrom előtt evett a portán. Valahogy felfigyelt rám, odahívott, és megkínált egy kiflivel amit elfogadtam. Mondta hogy minden nap menjek oda hozzá reggel, mindig vett nekem két kiflit.

Amikor jóval később anyám tudomást szerzett erről, onnantól kezdve kaptam reggeli-pénzt, a pedellusnak pedig meg lett köszönve.

Mai szemmel ez már hihetetlen, de megtörtént.

júl. 15. 13:25
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
A kérdés teljes zagyvaság.
júl. 15. 13:55
 10/13 anonim ***** válasza:
51%
Azt tenném hozzá, hogy változott a korösszetétel is. Kevesebb adófizető van mert fogy a népesség plusz még a kivándorlás is rá tesz egy lapáttal, mert a munkaképes felnőttek mennek dolgozni külföldre. Kevesebb adófizetőnek kell fenntartani a közszolgáltatásokat amelyeknek fejlődni is kéne. A nyugdíjas korúak aránya pedig növekszik és ez is a kevesebb adófizetőre ró nagyobb terhet. Én ezeket is nagy problémának tartom.
júl. 15. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!