Miért van az, hogy Magyarországon drágábbak a bolti árak, mint Ausztriában, Németországban amikor a bérek ott 3x magasabbak?
Saját szememmel láttam. Bécsben bemész egy Billa-ba, Hofer-be, Spar-ba stb. olcsóbbak az árak mint az itteni boltokban és jobb minőségűek. Pedig mennyivel több ott a medián meg átlag fizetés, szó szerint háromszor annyit keres egy átlagember, ugyanolyan vagy könnyebb munkával.
De még mielőtt egyből elkezdenénk Orbánozni, beszéltem egy horváttal aki ugyanerről panaszkodott, hogy ott is, ahogy nálunk a Pick szalámi drágább itt mint Németországban, a Horvátországban gyártott termékek is olcsóbbak Nyugaton mint Horvátországban. Pedig ott sincs kolbászból a kerítés. Van egy szép tengerpartjuk, nyáron kaszálnak a turizmusból akiknek van ott befektetésük, de az ország többi része szar. Ott se sokkal magasabbak a bérek, és onnan is rengeteg fiatal megy Nyugatra a jobb élet reményében.
Tehát a kérdés így összességében szól, hogy Kelet-Európában a sokkal alacsonyabb bérek ellenére is miért magasabbak vagy jobb esetben is csak ugyanolyanok az árak mint a gazdag Nyugat-Európai országokban? A multik miért nem értik meg, hogy itt alacsonyabb az emberek fizetése, ezért olcsóbbnak kellene lenniük az áraknak?
Kinek a kapzsisága ez, vagy milyen piaci jelenség ez?
A horvát süti és a Pick szalámi is olcsóbb Ausztriában - csak hogy ott a Pick szalámi nem egy prémium termék.
A legdrágább - a polcon szemmagasságban - a különleges érlelésű spanyol, franczia, olasz szalámik 25-30 €/kg áron.
Kicsit lentebb a helyi német, svájczi, osztrák hústermékek amikhez a vásárlók ízlése a legközelebb áll kb. 20 €/kg-ért.
A Pick szalámi pedig a kínálat legalján van 15-20 €/kg-ért. Muszáj a többiek alá lőniük árban, ha versenyképesek legyenek, különben nem venné meg senki, ott ők nem jó hírű gyártóként indulnak a piacon.
Magyarországon viszont nem nagyon kapsz Nyugat-Európai konkurenciát (de legalábbis nem hiszik a vevők különlegesnek őket), így a Pick bőven megengedheti magának, hogy a legdrágábbra árazza a termékeit, mert aki az elérhető legjobb minőséget keresi az így is megveszi.
A balkáni termékek - Cipiripi, Eurocrem, Jadro, Lino, stb. - dettó. Ezek Boszniában, Szerbiában, Horvátországban nemzeti büszkeségnek számító márkák, valódi csúcskategóriás élelmiszerek. Németföldön meg általában kialakítanak nekik egy külön "balkán" sarkot, amit kb. "csóró" saroknak is lehetne nevezni, mert általában a vendégmunkásokat szolgálja ki nekik ismerős ízekkel, de egy osztrák vagy német általában bizalmatlan, hogy onnan bármit is vegyen.
Tipikus példa még az olasz szószok ls tészták amit a magyar vásárlók valami különleges csúcskategóriás terméknek gondolnak (egyébként 15-20 évvel ezelőtt a németek is annak gondolták), holott az olasz tészták kb. a legolcsóbb dömpingtermékek nyugaton.
Nyilván az is igaz, amit a 2-es mond, visszont az méginkább hozátesz a drágassághoz, hogy az egész világon nálunk a legmagasabbak az adók.
Ha Magyarországon dologozol, adózol a fizetésed után és megveszel egy terméket, a termék árának majdnem az 50%-a csak az adó és itt még nem beszéltünk az előállitási költségről, szállitásról, a boltos hasznáról és kiadásairól márpedig azt a termék árának a másik 50%-ából kell kikalkulálni, mivel a többi csak az adó.
Nos igen, persze, hogyne!
Pár napja voltam vettem itthon nyugati városkában a Sparban 1,5l Rauch jegesteát ami 400 HUF volt. Ugyanez 5 km-rel arrább Ausztriában szintén a Sparban 2 Euró.
Persze ekkora különbségek nincsenek más esetekben, de 20-25%-kal magasabb árak magától étetődőek Ausztriában
A kecskeméti merci gyárban miért nem adnak olyan fizetést, mint a német gyárakban? A mi munkánk kevesebbet ér vagy mi?
A nyugati jólétet valakinek biztosítani kell. Nem véletlen akarnak még putri országokat bevenni az EU-ba:
- Ukrajna
- Moldova
- Bosznia-Hercegovina
- Albánia
- Grúzia
- Koszovó
Azért jöttek ide mert itt olcsóbb.
És azért nem fog sosem felzárkózni a keleti blokk (legalábbis ha a nyugati országokon múlik), mert nekik az olcsó munkaerő miatt kellünk és nem a két szép szemünkért.
Ha esetleg ez még nem ment volna át neked, akkor járd újra az iskolát!
Nem tudom, de én most vettem 10 euóért két darab egybe csirkét nyakkal és májával együtt.
Ha jól emlékszem putri orbánisztánban is 1200 körül volt kilója, tehát két csirke olyan 4000~ forint ott is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!