A Fidesznek jó, hogy van a TISZA párt, mert így úgy tűnik, hogy van egy erős ellenzék?
"A DK-n és a Mihazánkon kívül nincs egy olyan párt sem, akik bejutottak volna a Parlamentbe június 9-én egy országos választás esetében. "
Erősen kétlem, de lényegtelen.
"Gyurcsány és Toroczkai nem ellenzék, ez világos volt eddig is"
És? Nem valódi dolgokról beszélünk most, hanem látszatellenzékről, ezt a funkciót pedig a DK és a Mihazánk tökéletesen be tudják tölteni.
"Erősen kétlem, de lényegtelen"
Miért, melyik jutott volna be? Egyékbént helyesbítek: a DK sem jutott volna be, mivel koalícióban 10%-ot kell elérni a bejutáshoz, ők pedig 8% körül teljesítettek.
"de lényegtelen"
Ez egyáltalán nem lényegtelen. Ezt ellenzékváltásnak hívják. Szerintem a Fidesz szervezte.
"És? Nem valódi dolgokról beszélünk most"
Úgy értem, hogy nem tudtak érdemi ellenzéki szerepet betölteni. Ők látszatellenzéknek sem jók.
"Egyékbént helyesbítek: a DK sem jutott volna be, mivel koalícióban 10%-ot kell elérni a bejutáshoz, ők pedig 8% körül teljesítettek."
Hibás a megközelítésed. Te egy TISZA létezése melletti támogatottságot veszel alapul egy TISZA nélküli forgatókönyvben. Ha nincs a TISZA, akkor a DK egy 20% körüli párt lenne, a Mihazánk 8% körüli is akár, és a Momentum is átlépte volvan valószínűleg az 5%-ot, de talán még az MKKP is, hisz mindketten kevesebb mint 1,5%-on buktak el csak. A TISZA-nak a szavazói döntő többségben átszavazó ellenzékiek, akik nem párologtak volna el csakúgy a TISZA nélkül sem.
"Úgy értem, hogy nem tudtak érdemi ellenzéki szerepet betölteni. Ők látszatellenzéknek sem jók."
Miért nem? Indokold meg. Értelmes %-os támogatottságuk volt, ami európai szemmel átlagosnak mondható, ha pedig az ellenzéki szavazók egy része nem hajlandó rájuk szavazni annál jobb, a politikai apátia a fidesz legnagyobb szövetségese.
"a Momentum is átlépte volvan valószínűleg az 5%-ot, de talán még az MKKP is, hisz mindketten kevesebb mint 1,5%-on buktak el csak"
Nem tudjuk, mi lett volna ezekkel a pártokkal, ha a Tisza nem indul. Azt látjuk, hogy mi történt velük így. Egy szó van erre: megsemmisülés. A Kutyapárt viszont magához képest nagyon is jól teljesített szerintem.
"Ha nincs a TISZA, akkor a DK egy 20% körüli párt lenne"
Tisza nélkül a DK és a Mihazánk jutott volna be. Tiszával meg csak a Mihazánk. Semmi lényeges különbség nem lenne.
"Miért nem? Indokold meg."
Egyrészt azért, mert alacsony ehhez a támogatottságuk. Másrészt azért, mert az egyik Gyurcsány, a másik egy radikális szélsőjobboldali párt. Harmadrészt azért, mert gyakorlatilag egyikük sem tud olyan tömeget mozgósítani, amely a kormány patthelyzetbe hozná.
"Nem tudjuk, mi lett volna ezekkel a pártokkal, ha a Tisza nem indul"
A TISZA most 1,3 millió szavazatot húzott be, amiben oké, hogy vannak új szavazók is, de azt tudjuk hogy ez a szám nem párolgott volna el csakúgy, ha nem lenne a TISZA, hanem a létező ellenzéki pártok kapták volna. Ezért hívjuk ellenzékváltásnak a történteket.
"de azt tudjuk hogy ez a szám nem párolgott volna el csakúgy, ha nem lenne a TISZA, hanem a létező ellenzéki pártok kapták volna"
És azt is tudjuk, hogy ezzel együtt sem jutottak volna be a Parlamentbe. Ha be is jutnak nagy nehezen, annak sincs semmi értelme. Szerintem ezt az ellenzékváltást a Fidesz szervezte meg, de majd meglátjuk a gyümölcsét.
"És azt is tudjuk, hogy ezzel együtt sem jutottak volna be a Parlamentbe. "
Elképzelhetetlennek tartod, hogy a TISZA nélkül a Momentum még 1,5%-kal jobban teljesítsen?
Akkor a TISZA 1,3 millió szavazata hova párolgott volna el és miért?! Zagyvaságokat beszélsz.
Azért tartom elképzelhetetlennek, mert TISZA nélkül is szenvedtek az 5%-ért, 22-ben is koalícióban jutottak be. De ha be is jutnak nagy nehezen, annak sincs semmi értelme. A Fidesznek sem jó, mert ez már nem az a Momentum, amelyik 2017-ben tudott mozgósítani. A Fidesznek egy olyan párt kell, amelyikre rámutat, és azt mondja: tessék, itt a demokrácia. Ha le van uralva a média, ha nincs rule of law, ha mi diktatúrát csinálunk, akkor ez itt mi? Erről van szó szerintem.
Érdekes gondolatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!