Miért nem képesek felfogni egyesek, hogy hatalmas eredményt ért el a Tisza?
Nyilván nem nyertek, ez várható volt, de ha valaki ezt mondja fél évvel ezelőtt tuti nem hittem volna el az eredményeket. Ki vagytok akadva azon, hogy a polgármesteri eredményeknél kimagasló Fidesz többség van. Ez semmit sem jelent:
Megnéztem olyan városok eredményét, ahol a Fidesz igen beágyazott és viszonylag jó arányban nyerte a polgármesteri választást. Szemmel látható, hogy a fideszes szavazók az EP listán jelentős részben már nem a fideszre szavaztak. Zalaegerszegen a polgármester 73%-al nyert, de a fideszes EP lista csak 47%-ot kapott - Tisza 31%. Székesfehérváron a fideszes polgármester 74%-al nyert, de az EP listán a fidesz csak 40%-ot kapott, a Tisza 34%-ot. Esztergomban a fideszes polgármester 70%-ot kapott, de az EP lista csak 45%-ot, a Tisza 33%-a mellett. Kecskeméten a fideszes polgármester 42%-ot kapott, miközben az EP lista csak 39%-ot. Debrecenben a fideszes polgármester 48%-ot vágott zsebre, de a listán csak 41%-ot. Nyíregyházán 46% választotta meg a fideszes polgármestert, de csak 37% szavazott az EP listán a Fideszre - ebben a városban az EP listán a Tisza meg is előzte a Fideszt 39%-al.
És ezek csak néhány példák.
Ezekből kiindulva abszolút kihívója lehet a Tisza Orbannak 26-ban.
Budapest egál.
Országosan pedig lőtávolban a Fideszre.
Nulla reklámmal értek el ekkora eredményt, mert az embereknek ennyire elegük lett a lopásból, korrupcióból, egészségügy, oktatás tönkretételéből.
Még csak ennyit és ezután sokkal többet fog elérni a Tisza, a követők tábora egyre nő.
Fideszre már csak nagyon öregek és internetet használni nem tudók, nagyon buta emberek, és korrupt propagandisták, azaz pártkatonák szavaztak.
Kérdező, ha már kérdést írsz k akkor legyél pontos!
"Zalaegerszegen a polgármester 73%-al nyert, de a fideszes EP lista csak 47%-ot kapott - Tisza 31%."
2019-ben a fidesz-kdnp 54%-t szerezett, most 47%-t.
"Székesfehérváron a fideszes polgármester 74%-al nyert, de az EP listán a fidesz csak 40%-ot kapott, a Tisza 34%-ot. "
Székesfehérváron 2019-ben 50%-t kapott a fidesz-kdnp, most 41%-t.
"Esztergomban a fideszes polgármester 70%-ot kapott, de az EP lista csak 45%-ot, a Tisza 33%-a mellett."
Esztergomban is a 2019-es 52%-ról lett 46%.
Olyat próbálsz bemagyarázni magadnak ami nem létezik. Szimplán sokkal nagyobb volt a részvétel mindenhol, pl. Esztergomban 2019-ben 45% vett részt, most meg 55% ment el szavazni. A különbség ennyi, majdnem annyian voltak, mint a parlamenti választáson.
Országosan a fidesz-kdnp 45%-t szerzett, a tisza párt 30%-t. Hiába emelsz ki egy-egy várost, attól ez még országos választás marad.
Tételezzük fel, hogy nincs a Tisza.
Szerinted a DK-MSZP-P + Momentum + MKKP mennyi szavazatot kapott volna? Februárban 29%-ra mérték őket, most ezt kapta meg a Tisza kb.
2014-ben egy 61%-os részvétel mellett volt egy MSZP+függelékek 1,3 millió, Jobbik 1 millió, LMP 270 ezer.
2024-ben egy 58%-os részvétel mellett volt egy Tisza 1,34 millió, DK+függelékek 366 ezer, Mi Hazánk 305 ezer.
Akkor szerinted 2014-ben is ez egy kiváló ellenzéki eredmény volt? Érdekes, akkor az MSZP nem úgy élte meg. Pedig az ő szavazótáborukat nem a szél fújta össze és nem kellett amiatt aggódjanak, hogy esetleg kiderül, hogy egy ex DK-s egész mást akar, mint egy ex Jobbikos.
Senki sem vitatja, hogy nagy eredményt értek el (feltehetően annak köszönhetően, hogy nagyrészt más ellenzéki pártokat gyengítettek le).
A Fidesz viszont a folyamatos botrányos ellenére is viszonylag stabil tudott maradni.
Itt, ennél a kérdésemnél, amit én tettem fel, kifejtettem a gondolataim:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__12..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!